A jegybankelnök kedden megjelent írásában összegezte az elmúlt évek gazdasági sikereit, Matolcsy György azt írta, 10 világelsőséget is szerzett Magyarország a 2010 és 2019 között végrehajtott, 10 sikeres fordulattal a "gazdaság és pénz területén".

Matolcsy: "10 területen lett világelső Magyarország"

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Növekedés.hu portálon közzétett írását Matolcsy György egy ősi mexikói mondással kezdte:

El akartak temetni minket, de nem tudták, hogy magok vagyunk

A jegybankelnök 10 pontba szedte a világelsőséget biztosító gazdasági döntéseket.

Elsőként a költségvetési fordulatra emlékeztetett, azt írta, a világgazdaság leggyorsabb költségvetési fordulatát hajtotta végre az ország 18 hónap alatt, 2010 közepétől 2011 végéig. A 2007-2009 között lezajlott globális pénzügyi válság után sok ország került bajba, Magyarország kettős válságba jutott. A 2002 utáni felelőtlen gazdaságpolitika miatt már 2006-ra belső, majd 2008 őszén külső válság lépett fel. A 2010-re várható 7 százalék körüli költségvetési hiányt az új kormány már 2010 végére 4 százalék közelébe, majd 2011 végére 3 százalék alá szorította.

Valójában 6 hónap alatt hoztuk össze még 2010-ben azt a 2011-es költségvetést, ami a GDP 3 százaléka alá vitte le a hiányt. Világelsők lettünk, világcsúccsal

- hangsúlyozta Matolcsy György.

Kiemelte: a költségvetés fordulatát a foglalkoztatás emelésével és a munkanélküliség csökkentésével együtt hajtotta végre az ország, ezzel is "világelsők lettünk", mert a válságkezelők közül senkinek nem sikerült a költségvetés rendbetételét megúszni a foglalkoztatás csökkenése és a munkanélküliség emelkedése nélkül.

Jelezte: az adórendszer átalakításában két év alatt egy teljesen új és hatékony (egykulcsos, családi) adórendszert vezetett be az ország, csökkentek a jövedelmeket terhelő adók, emelkedtek a forgalmi és fogyasztási adók.

Az MNB elnöke rámutatott: első helyezést ér a jegybanki pénzpolitika teljes fordulata, mert a magyar monetáris politika a világ jegybankjai közül a leghosszabb alapkamat csökkentési ciklust hajtotta végre, és a legjobban csökkentette az alapkamatot.

Jelezte: a hitelezési fordulat végrehajtása is a világelsőség körébe tartozik, 2009 után 2013-ig a kisvállalati hitelállomány évi 5-7 százalékkal csökkent, majd évi 5-12 százalékkal nőtt, ez állt a 2013-as növekedési fordulat mögött.

A jegybank elnöke a családok svájci frank adósságának megszüntetését szintén a világelsőségek közé sorolta, "ha ezt elmulasztjuk, 70 százalékkal nőtt volna a családi adósságterhe".

Matolcsy György végül, de nem utolsósorban a világelső helyezések között említette azt, hogy a Magyar Nemzeti Bank 2019-re elérte inflációs célját, ami a többieknek nem sikerült.

A jegybankelnök egy felvetéssel zárta írását:

Miért is ne vezethetnénk be egy új nemzeti szokást. Becsülhetnénk eredményeinket...

Forrás: MTI

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
Ez egyik a 3000 milliárdos manyup lenyúlás, aztán a forint történelmi mélypontra süllyesztése, az üzemanyagok történelmi drágasága, a hitel károsultak meglopása (elvesztette közpénzjellegét), történelmi államadósság mértéke...
Mi is van még?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Aki Én
Ez egyik a 3000 milliárdos manyup lenyúlás, aztán a forint történelmi mélypontra süllyesztése, az üzemanyagok történelmi drágasága, a hitel károsultak meglopása (elvesztette közpénzjellegét), történelmi államadósság mértéke...
Mi is van még?
papa.49
@Aki Én: Meg azzal hogy a forintot közel felére leértékelték valóban ,,világcsúcsot,, mondhat magáénak a balfaszságban, meg a hazudozásban, és nem utolsó sorban a lopásban !!!
papa.49
Szartolcsy jár neked is az ,,EGY MENETES,, fojtó ne feled !!!
tudode
Ez a cikk ERŐS IDEGZETŰEKNEK való!
.
Igen VILÁGELSŐK abban, hogy OPTIKAI CSALÓDÁS, hogy vannak, mivel
.
------ Alkotmányos válság van, de miért hallgatnak erről a jogászok?
.
www.youtube.com/watch?v=TIE7nFplwyE&t=60s
.
Melynek következtében:
.
----- Orbán Viktor nem miniszterelnök
.
www.youtube.com/watch?v=k5ILmQY_DGk&t=87s
.
Ezek után volt bátorsága az előző kormányt MAGÁNHADSEREGEKKEL illetni:
.
--- ORBÁN: MAGÁNHADSEREGEK URALKODTAK MAGYARORSZÁGON 6
.
hir6.hu/cikk/65092/orban_maganhadseregek_uralkodtak_magyarorszagon
.
???
Clavigo
@Aki Én: Csak " apróságok "...Alapítványok,,kastélyok ,egyéb ingatlanok,festmények,,ecetera,ecetera...,,bedőlt bank,,porsche gyűjtemények,,, Tényleg csak apróságok..:) :) :)
justhpeter
Ennyi "világcsúcsért" normális helyen életfogytiglan jár.
nemfideszes
A hiányt a MANYUP pénztárak beszántásával, és a forint szándékos gyengítésével értétek el.
Eredmény eltűnt 3000 milliárd, utcára került több ezer ember, miközben fideszesek 100 milliókat kerestek a lenyúlt MANYUP kötvényeken, és milliárdokat shortolással, bennfentes kereskedelemmel, pl. az MNB a szocik által felhalmozott devizatartalékon.
Annyira megmentettétek a devizahiteleseket, hogy 3x annyian kerültek utcára, mint 2010 előtt. A szándékos forintgyengítés miatt pl. 60%-al nőtt a devizahitelem törlesztő részlete, a napi árfolyamon való forintosítás miatt pedig 4 millióval a tőketartozásom. Eredmény milliárdos haszon a bankoknál, így az MNB-nél is.
2010-2013 között a fidesz elsődleges célja, a különböző vállalkozások, üzleti érdekeltségek tönkretétele, maffia módszerekkel való megzsarolása, majd potom pénzen történő megszerzése volt. Ezt követően már lehetett önteni a milliárdokat, most már fideszes vállalkozásoknak, cégeknek. Lásd Matolcsy csemete.
A munkanélküliség alacsony száma köszönhető a több száz ezer éhbérért dolgoztatott közmunkásnak, és a több száz ezer kivándorolt honfitársunknak.
Maginfláció MNB szerint: 3.5%, nyugdíjemelés: 2.7%, , élelmiszerek átlagos árnövekedése: 20-30%, fideszes politikusok fizetésének emelkedése : 70%
Az egykulcsos adóval csak a 200 ezer forint felett keresők jártak jól, a többiek kevesebbet vittek haza, főleg a minimálbérből élők, akik korábban nem adóztak. Eredmény 500 milliárd maradt a gazdagok zsebében a szegények kárára.
Valóban világelsők vagytok, a LOPÁSBAN, az emberek kizsákmányolásában!
Amúgy meg elmehetsz a jó édesanyádba a közpénzen gazdagodó, piros pöttyös valagú familiáddal egyetemben!
emerencia
@Aki Én: @Clavigo: Világbajnokok abban is, hogy állami segédlettel lenyúlták az emberek összekuporgatott pénzét, az összedőlés előtt pedig kimentették a magukét. (Quaestor.) A világ legmagasabb áfája, a szociális szféra, egészségügy, oktatás sorvasztása, minimális munkanélküli segély és a nyugdíjkorhatár idősb munkavállalókat érintő kötelező bebetonozása, a nyugdíjak valamint a bérek szándékos csökkentése a világ kizsákmányoló cégeinek idecsalogatása céljából. Igaz a béreken most próbálnak valamit javítani nem humánus alapon, kevés sikerrel, hiszen az elvándorolt munkaerő valahogy nem szándékozik visszajönni a magyar bérek és munka/életkörülmények közé. A magyarok kizsákmányolásához "sikerrel" megteremtették a törvényi feltételeket is. (Alapkatyvasz, cselédtörvény, jogállam lebontása stb.)
Nessy
Hári János sírva kéri a nagyotmondás receptjét!
Gauntlet
Ezek: szegénység, kilátástalanság, alkoholizmus, gyerekszám hanyatlása, korrupció, hazudozás, függésbe kerülés, és még marad 3 slotom !
Sámannus
Nem ez a paraszt kurgelja a lovakat és a disznókat? Olyan perverz, hogy nem lehet más!
kokopelli
Az egész távolkelet reméli,hogy a piros pötty még megmaradt! Reméli a kínai kormány is,
hogy már azóta megkétszereződött és igy három lett! (;-))
verőce21
Most derül csak ki, hogy az elmúlt években minden lélegzetvétel veszélyes volt, mert a nemzet végső veszélyben élt.
tudode
@bakcsubakka: .
Tragédiája az országnak az, hogy AZOK hordják a fapipát, akik már a XIX. században sem állták volna meg a helyüket. mivel nem csak a gúnyájukat, a közjogi tisztségüket is úgy viselik, mint TEHÉN egy gatyát!
.
Amiben BRILIÁNSAK: a karaktergyílkolás, amelynek ki tudja hány áldozata lett/lesz!
.
Gyász!
kereső
Világelső plakátolásban, hazudozásban- az emberek megfélemlitésében,patyomkin /kirakat/ ország megteremtésében- ahol a lopáson, csaláson, az emberek becsapásán kivül semmi sem az aminek látszik. A parlamenti demokrácia a legnagyobb hazugságotok, meg az ,hogy itt még jogállam van.
desir62
Hát gyurikám a 10 hely a lopás * 10.
lusta
Mondjuk most igazat mondanak. A villágon csak Magyarországon az ÁFA mértéke 27%. MIndenhol alacsonyabb.
RonaGyuri
@Aki Én: én nem hagynám ki a legócskább tróger jegybankelnök dolgot sem! =))
F_Viktor
Csak idézni tudom Antal Márót:
"Amiben tutira vezetjük a világranglistát :

1. Legtöbb krumpliért megvásárolt szavazó
2. Legtöbb Soros Györgyöt ábrázoló plakát
3. Leggyorsabban gazdagodó miniszterelnök és köre
4. Legtöbb külföldön élő szavazó
5. Legtöbb értelmetlenül sportra költött pénz
6. Legtúlárazottabb tenderek
7. Legaljasabb propagandával kormányzó párt
8. Legmanipulatívabb választási rendszer
9. Legskizofrénebb miniszterelnök
10. Legtöbb megvezetett szavazó"
Yoda69
Azert sok minden másban is vilagelsok vagyunk amirol kuszaszem nem beszélt
1. Öngyilkosok száma
2. Alkoholistak szama
3. Valasok száma
4. Amputaciok száma ersebesz Doktor hiánya miatt
5. Elvandorlok száma az ország lakosságának aranyaban
Eladott Ország
Piros pötty a seggünkön, új Eurázsia, selyemút, zizi, ropi, körhinta! Éljen! Matolcsy György minimálbérből.Túl nagyvonalú vagyok, meg tudna ő élni közmunkásbérből is. Remélem nagyon gyorsan bíróság elé fog kerülni hűtlen kezelésért, és nagy értékre bűnszervezetben elkövetett sikkasztásért, a szellemi súlyemelő nemzetünk és nemzeti bankunk unortodox zsenije.
Eladott Ország
Kedves szülők! Ne üljünk fel a legújabb divatoknak, mindenképpen akadályozzuk meg, hogy gyermekünk a farsangi bálon Matolcsy Györgynek öltözzön!
uploads.disquscdn.com/images/8cf327960402f27cb0215e24446b12d93ce9d9297d28edbb28c49b6a6dbe4e16.jpg?w=600&h=692
kokopelli
...,"és a Deutsch Tamás levizsgázott! !"
...,".és többen.megkapták a 2. piros pontot!"
..."és M.o. újra teljesít!"
akkor az már 13 terület!..csak szótam!!!
SystemError
Istenem, zárják vissza! Egyszer-kétszer már felismerte a fidesz is, hogy nem szabad hagyni megnyilvánulni nem..
kokopelli
@SystemError: Amennyiben én valaha egy pártba beléptem volna,és egy ilyen, posztot kapott akákije palira akart volna venni,úgy aznap ß@rt volna utoljára! Igaz,hogy engem nem fizethetett volna ki!
Már a piros pontjai is kivágták a biztosító annot! Ilyenek kellenek a főnökének és Kenesének!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.