Orbán úgy véli, Matteo Salvinivel "sorsközösségben" vannak. Egy lapinterjúban úgy fogalmazott: "Mindketten támadásokat szenvedünk el. Ő az a hős, aki elsőként állította meg a tengeren keresztüli migrációt, mi a szárazföldön tettük ezt".

"Mindketten támadásokat szenvedünk el" – Orbán szerint Salvini Európa jelenlegi legfontosabb embere

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Matteo Salvinit, a Liga olasz kormánypárt vezetőjét nevezte Európa jelenlegi legfontosabb emberének a migráció megállítása és az EU átalakítása terén Orbán Viktor miniszterelnök, akivel a La Stampa olasz napilap közölt interjút szerdán, Salvini magyarországi látogatása előtt.

A Paktum Salvinivel egy új Európáért című interjúban Orbán Viktor azt mondta, hogy

az Európai Néppárt (EPP) öngyilkosságra készül, és "elsüllyed", ha ismét az európai baloldalhoz akarja kötni magát.

Hangsúlyozta, hogy a EPP egyre sikertelenebb, egyre kevesebb néppárti miniszterelnök van Európában, és az EPP-nek májustól kevesebb mandátuma lesz. Arra a kérdésre, hogy nem a kizárás ítélete vár-e a Fideszre a néppártban, a pártelnök-miniszterelnök megjegyezte, hogy ítélettel az EPP-nek kell szembenéznie, mégpedig a választókéval.

Ne kössük össze magunkat a baloldallal, keressünk egy másik utat, az európai jobboldallal való együttműködés útját! Nem tudjuk, Salvini milyen formációt tud majd létrehozni, de reméljük, hogy erőset. A néppártnak együtt kell működnie az európai jobboldallal

- jelentette ki Orbán Viktor. Hozzátette, hogy a Salvini vezette jobboldal és az EPP közeledésében a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszországnak (FI) van kulcsszerepe.

Orbán Viktor a jelenlegi Európa legfontosabb emberének nevezte Matteo Salvinit.

Elmondta, hogy Salvini olasz miniszterelnök-helyettesként, a római kormány belügyminisztereként érkezik Magyarországra csütörtökön, de a jelenlegi legnagyobb olasz politikai erő, a Liga vezetőjével pártügyekről is egyeztetnek. A többi között Röszkére is ellátogatnak, hogy "megmutassuk neki, hogyan védjük mi a határt".

Orbán Viktor úgy vélte, Matteo Salvinivel "sorsközösségben" vannak: "mindketten támadásokat szenvedünk el. Ő az a hős, aki elsőként állította meg a tengeren keresztüli migrációt, mi a szárazföldön tettük ezt".

Az országos La Stampában és más kisebb olasz napilapban is egyszerre megjelent interjúban Orbán Viktor példaként hozta fel, hogy az olaszok meg szeretnének "szabadulni" a hozzájuk érkezett migránsoktól, ezért szétosztásukra Brüsszel "ideológiát talált ki", és elnevezte szolidaritásnak.

A magyar kormány álláspontja viszont az, hogy megakadályozza, hogy Magyarországra jöjjenek a migránsok, így azt sem szeretné, ha most Olaszországból kerülnének át Magyarországra.

A miniszterelnök az első érkezési országban menedékkérelmi jogot biztosító dublini rendeletet halottnak nevezte, mivel ez "olyan jogszabály, amelyet senki sem tart be, nem létezik".

Megállapítása szerint a migrációra nincs közös európai megoldás: egy, az uniós pénzügyminiszterek tanácsához hasonló testületet javasol, hogy a schengeni országok belügyminiszterei kormányközi megoldásokat találjanak. Ami a migrációt illeti "tehát Brüsszelnek, a bizottságnak és az Európai Parlamentnek félre kell állnia" – jelentette ki.

Kifejtette, hogy Európa eddigi politikai egyensúlya felbomlott, ezért újat kell teremteni.

Ma három Európánk van, de úgy teszünk, mintha csak egy lenne

- mondta Orbán Viktor, aki szerint az első az eurózóna Európája, a második a biztonságé, a harmadik a közös piacé.

"Ezek egymástól különbözőek. Fontos, hogy mindenki maga döntse el, melyik csoportba vagy csoportokba akar tartozni" – tette hozzá. Összegzése szerint Magyarország számára a Brexit útja nem járható, de a politikai integráció, az európai egyesült államok "lázálma már egy másik történet".

A nacionalizmus veszélyét firtató kérdésre Orbán Viktor úgy válaszolt, nem osztja a nacionalizmus negatív értékelését, és jelenleg a veszélyt Brüsszelben látja.

A brüsszeli elit azt mondja, hogy mi a nacionalizmust tápláljuk, mi viszont úgy gondoljuk, hogy a brüsszeli elit az, amely nagy veszélyt gerjeszt azzal, hogy birodalmat akar kiépíteni. De rendben, hagyjuk magunk mögött a nacionalizmussal kapcsolatos terminológiai küzdelmet, írja azt, hogy patrióta vagyok

- mondta.

Orbán Viktor hozzátette, azt sem osztja, hogy a nyugati multikulturalizmus képviseli a fejlődést. Ezzel szemben Magyarország nem akarja feladni identitását, és a kereszténységet tartja nemzetmegtartó erőnek – hangoztatta.

Forrás: MTI

47 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
@kereső: A csútinak nem patriotizmusa, hanem idiotizmusa van.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
durbincs
@tudode: ha maga szed valamit ? adjon má @csak húgy...: - nak + @Yoda69: - nak is ?+ még ennek ? a@tulipan: -nak ?+@kula: nak+@Sámannus: nak is ?+ @dr. prédikátor: nak Vérfertözésre ? lehet a jó kis csoport-terápi is kell maguknak ?
S a @kokopelli: komának a röfre ? és Ho@Horizont: kérjen bátran , tán még szájas Ótvarra is van valami ?
durbincs
@szerda: maga pont ennyit számít , tollpihe ?
kereső
@kokopelli: 18:48 Most olvastam, hogy Söder (CSU), bajor miniszterelnök sorra látogatja közép-kelet Európa országait- és kampányol közben Webernek. Na ki marad ki, akivel nem óhajt találkozni- igen, Magyarország és orbán.
fideszes gyökér
Büdös nácibőrbe varrt maffiózó mindegyik.
Egymásra találtak.
Remélem a Berlusconit is elviszi a vesebaja rövidesen.
(82 éves az ifjú titán, és orbán viktor szerint a legjobb barátja)
libellle
@Horizont: Már régota arra vágyik a nagy vezetöi posztra a problema csupán az, hogy magat egyre jobban a sarokba szoritja. Ugyanis már senki nem veszi régóta komolyan. " Németországnak pedig le kell mondania arról az elképzelésről, hogy minden döntés a francia–német tengely mentén jöjjön létre." még mindig nem érti a kis idiot, hogy aki fizet az mondja meg a zenésznek, hogy milyen "notat" Játszon. De szerintem már egyre jobban megörül.
libellle
"Orbán Viktor a jelenlegi Európa legfontosabb emberének nevezte Matteo Salvinit." Az olasz politika és politkusok olyanok mint a huzat mindig repul valaki az ablakon.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok