A magyar bíróságok az Európai Unió élvonalában vannak – jelentette ki az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke pénteken Szegeden.

Handó Tünde: a magyar bíróságok az Európai Unió élvonalában vannak
Fotó: Marjai János/MTI

Uniós összehasonlításban a közigazgatási ügyek pertartama a negyedik, a polgári ügyek pertartama az ötödik legrövidebb Magyarországon – mondta Handó Tünde a Szegedi Ítélőtábla és a Szegedi Törvényszék tavalyi munkáját értékelő sajtótájékoztatón.

Hangsúlyozta, ma már nem mondható el a bíróságokról, hogy elhúzódnak a perek.

A járásbírósági ügyek 86 százaléka egy éven belül befejeződik, a polgári ügyek esetében ezek 90 százaléka jogerősen

- tudatta az OBH vezetője. Hozzátette: büntető ügyszakban 78 százalék ez az arány.

A magyar bíróságok élen járnak az ügyvitel digitalizációjában is. Tavaly egymillió elektronikus beadvány érkezett a bíróságokra – közölte az elnök.

Handó Tünde kifejtette, Európában is kiugró a GDP arányában az a támogatás, melyet az igazságszolgáltatás, azon belül a bírósági szervezet kapott. A megalkotott jogszabályok és a bírósági szervezet költségvetési támogatása segítette azt, hogy hat év alatt a két éven túl folyamatban lévő ügyek száma csaknem 50 százalékkal csökkent.

Tárkány-Szűcs Babett, a Szegedi Törvényszék elnöke úgy fogalmazott, csökkenő ügyhátralék, kiváló időszerűségi és megalapozottsági mutatók jellemzik a bíróság munkáját.

A polgári és a büntető ügyszakban a befejezett ügyek száma meghaladta az érkezőkét, így folyamatosan csökken az ügyhátralék

- tudatta az elnök.

Büntető ügyszakban jelentős változást hozott az új büntetőeljárási törvény bevezetése, a törvényszék illetékességi területén működő járásbíróságokon a perek 64 százaléka az előkészítő üléseken befejeződött.

Kiss Gabriella, a Szegedi Ítélőtábla megbízott elnöke elmondta, a táblabíróságon tavaly kiemelkedő munkateher mellett is magas színvonalú és időszerű ítélkezés zajlott.

Az egy tanácsra jutó érkező ügyek száma az ítélőtáblák között Szegeden volt a legmagasabb – tudatta az elnök.

A befejezett peres ügyek száma 2018-ban negyedével nőtt a korábbi évhez képest – közölte Kiss Gabriella.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

advocat
És ha valakinek van ideje, nézze már meg az EEJB kimutatását, hogy hány esetben ítéltek meg a magyar bíróságok ésszerűtlenül elhúzódó - általában 6 éven túli - munkájáért kártérítést. Erről ennyit.
advocat
És csessze meg. Ügyvéd csak elektronikusan adhat be bármilyen iratot! Erről is ennyit!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.