Tajvan külügyminisztériuma tiltakozását fejezte ki, amiért a magyar kormány közbenjárása nyomán a Debreceni Egyetem tajvani diákoknak megtiltotta, hogy Tajvan vagy Kínai Köztársaság név alatt vegyenek részt az International Food Day-en.

Kína és Tajvan konfliktusa már a Debreceni Egyetem kajaünnepét is megfertőzte – a kormány Kína mellé állt

Az International Food Day-t minden évben megtartják Debrecenben, ez a helyi egyetemi és nemzetközi közösség egyik leglátogatottabb éves találkozója, aminek mindig az egyetem ad helyt. Ahogy a neve is mutatja: az esemény lényege az, hogy az egyes nemzetiségek, országok kivonulnak, standot állítanak, felvillantanak valamit saját gasztrokultúrájukból.

A tajvani külügyminisztérium szerint a magyar kormány Budapest kínai nagykövetségének nyomására néhány órával a program kezdete előtt megtiltotta a tajvani hallgatóknak, hogy Tajvanként vegyenek részt a közösségi programon. Tajvan budapesti képviselete még az incidens napján, azaz pénteken jelezte aggályát az ügyben „a magyar országgyűlés Tajvan-barát tagjai felé”. Ezután a képviselet hivatalosan is kifejezte tiltakozását az egyetem irányába is, és ez nem volt teljesen eredménytelen: sikerült kialkudniuk, hogy a tajvani diákok Tajvan helyett „tajvani ételek” feliratú bódé alatt piríthassák a tésztát.

Tajvan szerint Peking megsértette az emberek érzéseit a tajvani tengerszoros mindkét oldalán, és cselekedetük hűen kifejezi a kínai kormány arroganciáját.

A tajvani külügyminisztérium nem hagyta szónélkül a két ország történelmének egyik legsúlyosabb gasztrodiplomáciai konfliktusát: sürgetik a magyar kormányt, hogy tiszteljék és védjék a tajvani tanulók jogait, különös tekintettel az őket érő, politikailag motivált diszkriminatív lépésekre, mint amilyen ez a mostani is volt.

Forrás: 444.hu

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hofipisti
@Tavryni őrnagy: Meg ad egy kalap (750 mrd) pénzt, amiből lehet csemegézni!
solidedge
Ha jól értem Kína beleszól hazánk belügyeibe. Most miért nem tiltakoznak a narancsosok?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.