Az alábbiakban számos tippet olvashatnak arról, hogyan érdemes tárolni a zöldségeket és gyümölcsöket, hogy azok a lehető legtovább frissek maradjanak.  Tudta például, hogy a zöldséget nem jó a gyümölcsök mellé tenni, ugyani az utóbbiak sok „öregedésgyorsító" etiléngázt termelhetnek?

Így megőrizheti a zöldségek és gyümölcsök frissességét

Fotó: Pixabay.com

Az általános szabály mellé néhány fajtára szabott módszert is mutatunk:

A vöröshagyma tárolásához keressünk tiszta, de már nem használt nejlonharisnyát. Tegyük bele a szárba egyenként (minden darab után kössünk egy csomót) a fejeket, szobahőmérsékletű helyiségben akasszuk fel.

A fokhagymákat szintén nem ajánlott hűtőszekrénybe tenni, szobahőmérsékleten tanácsos tartani (a két hagymaféle egymás mellett is tárolható). Érdemes figyelni arra is, hogy az edényben, amelybe elhelyeztük, elegendő hely maradjon a szellőzésre. Ha nem tudjuk időben felhasználni, készítsünk belőle fokhagymakrémet (20 dkg pépesített gerezdhez keverjünk 4 dkg sót és késhegynyi citromsavat.)

A sárgarépának először is vágjuk le a zöldjét, mivel ez kiszívja a gyökérből a nedvességet. Ezután hámozatlanul tegyük egy visszazárható nejlonzacskóba – így körülbelül két hétig friss marad a hűtőben. A leveleket tartó szeletkét tegyük vízbe, így a zöldet is sokáig felhasználhatjuk ízesítéshez, díszítéshez.

Ha még keményebb a paradicsom, tárolhatjuk a konyhapulton is, a tökéletesen érett szemeket viszont már érdemes csumájukkal lefelé fordítva a hűtőbe tenni. Felvágás után légmentesen záródó edényben szintén a hűtőben van a legjobb helye.

A banánt ha csomóban vesszük, először szedjük szét darabokra. Ezután tekerjük mindegyiknek a csumáját külön-külön alufóliába. Ezzel csökkenthetjük a gyümölcs etiléngáz-kibocsátását, s a további érést lassíthatjuk. Ha teljesen beérett, a hűtőben még néhány napig frissen tartható.

Ha még száron vannak, vízbe állítva a kelbimbók tovább tartanak, az apró fejeket viszont visszazárható nejlonban, mosás nélkül érdemes hűtőbe tenni (külső leveleiket főzés előtt vegyük le).

Az uborka nem szereti a hideget, ha 10 fok alatt tartjuk, azzal csak gyorsítjuk a romlását, ezért a hűtőben legfeljebb az alsó, zöldséges doboz használata ajánlott, s így sem érdemes három napnál tovább várni a felhasználással. Nem árt tudni, hogy a paradicsom közelében is rosszul érzi magát.

Blikk

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.