Néhűny nappal a populista olasz Matteo Salvini után Orbán Viktor a szélsőjöbboldali osztrák Szabadságpárt elnökével tárgyalt Budapesten. Sietett is leszögezni: a néppárti csúcsjelölt alkalmatlan az Európai Bizottság vezetésére. Körvonalazódik a populista tengely az EU-ban.

A néppárti Orbán szerint a Néppárt csúcsjelöltje, Max Weber alkalmatlan – a populisták felé sodródik a Fidesz

Baráti tárgyalásokon vagyunk túl. Értékeltük a kétoldalú kapcsolatok kérdését, amelyet rendezettnek és sikeresnek tekintetünk. Fontosnak tartottuk a gazdasági kapcsolatos kérdését, amelyet fejleszteni szeretnénk" – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Heinz-Christian Stracheval, Ausztria alkancellárjával tartott sajtótájékoztatóján.

Fontos része volt Orbán Viktor szerint a tárgyalásoknak a határvédelem és a migráció kérdése, mert a magyar kormányfő szerint Magyarország Ausztriát is védi a határkerítéssel. Szerinte Strasche személye kellett, illetve a baloldali osztrák kormány leváltása, hogy erre ráébredjenek Ausztriában. De persze nemcsak a kerítésről volt szó:

Mind a ketten változást szeretnénk Európában. Nem akarok kényelmetlenséget okozni a vendégünknek, de mégis Ausztriára kell hivatkoznom. Azt szeretnénk, hogy az európai politikában olyan változások történnének, mint Ausztriában, ahol a jobbközép a jobboldallal fogott össze.

Orbán szerint az európai baloldal reménytelenül bevándorláspárti, nyíltan és egyértelműen az, éppen ezért az európai jobbközépnek még inkább jobbra kell fordulni. A jobbközép pártok nem működhetnek együtt, ehelyett a jobbra való nyitás napirenden

Minden stratégiai kérdésben egyetértés mutatkozott az FPÖ-vel

– mondta végül Orbán.

Strache az együttműködés garanciájának nevezte Orbán Viktor személyét több területen, és az egekbe dicsérte a magyar miniszterelnököt.

Strache arról beszélt, hogy a Néppártnak felül kellene vizsgálni a hazafias pártokkal való együttműködési hajlandóságát, kijelentette:

föderális európát akarunk, a hazák Európáját.

Orbán később kijelentette: a pártszövetségek csúcsjelöltjei – így a Néppárt jelölte, Max Weber is – alkalmatlanok az Európai Bizottság vezetésére.

Az uniós pártcsalád bölcseinek tanácsáról szót nem ejtett, ugyanakkor elmondta:

ha a Fidesz kisebbségben marad a Néppárban, akkor nem szabad ott maradnia.

A Manfred Weber támogatásától való visszalépésre vonatkozó kérdésre Orbán kijelentette:

Radikálisan új helyzet, ez Weber úr döntése volt, de nekünk magyaroknak tudomásul kell vennünk. Keressük a megfelelő jelöltet.

Orbán az idevágó kérdésre, miszerint tehát a Fidesz meggondolta magát, és mégsem támogatja a Néppárt csúcsjelöltjét, azt mondta, Weber jelentette ki, hogy nem kér a "magyarok" szavazataiból.

Nekünk jó lett volna Weber bizottsági elnökjelölt, de ő jelentette ki, hogy nem kér a magyarok (sic!) szavazataiból. Ha valaki így megsért egy országot, utána annak az országnak a miniszterelnöke nem szavazhatja őt meg. Ezt a demokrácia és az erkölcs szabályai is tiltják, és ebben egyetértünk Weber úrral: nem lenne helyes, ha a magyarok szavazataival lenne bizottsági elnök.

A valóságban Weber azt mondta: ha a Fidesz szavazatain múlna, hogy megszerezze a Bizottság elnöki posztját, akkor inkább lemondana róla. Természetesen szót sem ejtett sem Magyarországról, sem a magyarokról.

Forrás: index.hu

101 hozzászólásarrow_drop_down_circle

dodóka
Hát persze. A Felcsúti more szerint rajta kívül mindenki alkalmatlan.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nemfideszes
@1magyar: A helyzet az, hogy Európában már akkor laktak szép számmal arabok, és színes bőrűek amikor mi magyarok még a csodaszarvast kergettük valahol az Urálon túl a pusztában.(lsd. pl. córdobai nagymecset)
A 2015-ös menekültválságot megelőzően is laktak szép számmal (több millióan) muszlimok Európában.Az 500 milliós összlakosság mintegy 5-6%-a. De ez akkor neked, és sok hasonló gondolkodású embernek ez fel sem tűnt!
A menekültválság és az arra építő populista, szélsőséges politikusok propagandájának, és uszításának következtében most hirtelen ez lett a legfőbb problémátok.
A te nyakadra pontosan ki és mikor is telepített bárkit is? Származott bármiféle hátrányod 2015-öt megelőzően, abból hogy több millió muszlim és színesbőrű él Európában?
Amúgy, hogy ki is és kit telepít be Európába:
hvg.hu/itthon/20160922_letelepedesi_kotveny_garamvolgyi_balazs_afrika

... te meg rájuk akarsz szavazni mert migráns ellenesek...
nemfideszes
@Csizmás Kond: "...és ki tudom fejezni magam anélkül hogy valakit lepatkányozzak vagy legecizzek, mert a magyarságommal velejár a magyar beszéd tisztasága és szépsége is."
IGEN?!!

„Neked pedig az anyád valaga.”
„Te pedig b@szd meg anyádat !”
„.neked meg az anyád picsája.”

Az anyázás is része a "szép", "tiszta" magyar beszédnek?!
Csizmás Kond
@nemfideszes: Része akkor amikor valaki személyeskedik a másikkal, amúgy ne törd magad a válaszokkal mert nem érdekelnek. Ha nincs más akinek írogass vegyél be nyugtatót.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.