A támogatások jelenlegi szintjének megőrzésére, megfelelő keretszabályokra, illetve egyszerű feltételekre van szükség az Európai Unió mezőgazdasági politikájában – jelentette ki Nagy István agrárminiszter kedden Brüsszelben.

A magyar miniszternek nem tűnt fel a Brexit

Az uniós tagállamok szakminisztereinek tanácsülésén a tárcavezető hangsúlyozta, hogy ambiciózus költségvetés, helyes szakpolitikai döntések és a gyakorlatban is végrehajtható, egyszerű szabályok kellenek ahhoz, hogy az új Közös Agrárpolitika (KAP) az európai polgárok és gazdák igényeit szolgálja.

Szerint a magyar gazdák jövedelembiztonságának és versenyképességének megőrzéséhez elengedhetetlen megtartani a források jelenlegi szintjét, a folyamatban lévő KAP-reform egyik fő kérdése pedig az lesz, hogy miként juttathatók el ezek a támogatások hozzájuk.

Az Agrárminisztérium a tárgyalások során mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy az olyan intézkedések, mint a SAPS-rendszer keretében nyújtott területalapú kifizetések, vagy a nagy munkaerő igényű ágazatok támogatását lehetővé tevő termeléshez kötötten adható támogatások 2020 után is a magyar gazdák rendelkezésére álljanak – közölte.

"Ezen támogatásformák megőrzése az agrárberuházásokat ösztönző vidékfejlesztési támogatásokkal együtt nagyban hozzájárulhat a magyar agrárium további fejlődéséhez" – emelte ki Nagy István.

Hozzátette, jelenleg még sok a kérdőjel az Európai Bizottság által javasolt új támogatáselosztási modellel kapcsolatban, és a tagállamok többsége szerint további tárgyalások szükségesek ahhoz, hogy a gyakorlatban könnyen végrehajtható szabályozás kerüljön elfogadásra.

"Magyarország olyan új KAP elfogadásában érdekelt, amelyen keresztül a magyar gazdák pénzügyi kockázatok nélkül, egyszerűen kaphatják meg az őket megillető támogatásokat" – fogalmazott Nagy István.

Nem csak az agrár, hanem minden uniós támogatás mértékét alapvetzően érinti a Brexit, hiszen Nagy-Britannia jelentős befizetője az EU költségvetésének. A kilépés miatti kiesést mindenki érezni fogja.

Forrás: MTI

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

CsipkeRózsa
A fidesz népének ezzel szidhatják az EU-t, különösen most kampányidőszakban, és a kevesebb pénzt megmagyarázhassák.
A válság közeledtét is azért adagolják, hogy arra is ráfogják a kevesebb pénzzel való gazdálkodást, esetleg a megszorításokat.
menekült
Hát, ez van, amikor egy ostoba, hozzánemértő embert tesznek ilyen magas bársonyszékbe, akitől egyetlen elvárás, hogy lojális legyen a Fideszhez. Egyedül ezt az elvárást teljesíti ezerrel, máshoz fin@ja sincs. Igen, sajnos az úniós bőségszaru apadni fog, ha a britek kilépnek - amivel kapcsolatban azért egyre inkább kétségeim vannak. Siralmas, ahogy ez a kormány működik. Minden, minden rohad ebben az országban, a mezőgazdaság, az egészségügy, a szociális ellátás, az oktatás, a kultúra meg ugye ne legyen multi meg kultúrharc van ezerrel a tehetségtelen fideszes seggnyalók kitüntetéséért... szóval ez a nagy senki Nagy István agrárminiszter csak azt szeretné, ha a magyar földet megkapó műkörmösök és a fillérekért megkapott földjeiket zselléreknek bérbeadó földesurak továbbra is kaszálhassanak a nevükön levő földekért. Blöe.
justhpeter
Én pedig azt szeretném, hogy az Unió művelési kényszert is előírna mindazon földekre, amit pénzzel támogat.
tulipan
@menekült: Idáig még nem vetted volna észre??? Hiszen, minden narancsnyik, ugyanilyen tompa agyú, tudatlan, sötét bunkó!!! :(

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.