Donald Trump amerikai elnök és Orbán Viktor miniszterelnök a világot foglalkoztató számos nagy kérdésben teljesen hasonló megközelítést alkalmaz, ilyen a migráció, a terrorizmus, a hazafias politika és a keresztény közösségek támogatása – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter abban az interjúban, amelyet New Yorkban adott az i24 News nevű izraeli hírcsatornának közép-európai idő szerint kedd éjjel.

Szijjártó szerint Trump és Orbán között működött a "kémia" – videó

Donald Trump amerikai elnök és Orbán Viktor miniszterelnök megbeszélést folytat a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2019. május 13-án. Mellettük John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A műsorvezetők egyebek mellett a hétfőn Washingtonban tartott amerikai-magyar csúcstalálkozóról kérdezték a magyar diplomácia vezetőjét, aki válaszában emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok Magyarország stratégiai szövetségese, emellett legnagyobb kereskedelmi partnere az Európai Unió után és a második legnagyobb befektető is.

A Fehér Házban tartott egyeztetés nagyon fontos volt Magyarország számára, és egyértelműen mutatta a két vezető között működő "kémiát"

- emelte ki Szijjártó Péter.

A tárgyalás hangvétele barátságos és fesztelen volt, a szűk körű megbeszélés az ilyenkor szokásosnál jóval tovább tartott

- hangsúlyozta.

A miniszter arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok és Magyarország ugyanazon az oldalon áll, ha arról van szó, hogy Izraelt illetően tisztességes és kiegyensúlyozott álláspontra kell helyezkedni.

Úgy vélte, hogy az Európai Unió számos témában nem ilyen álláspontot foglal el, és Magyarország ilyenkor kész megtörni az egységet, és vétót emel.

Szijjártó Péter példaként hozta fel az ENSZ Emberi Jogi Tanácsát, ahol Magyarország szintén többször szembehelyezkedett a többséggel, ha az nem foglalt el kiegyensúlyozott álláspontot szerinte Izraelről.

Felhívta a figyelmet annak jelentőségére is, hogy Magyarország nemrégiben kereskedelmi képviseletet nyitott Jeruzsálemben.

Kérdésre válaszolva azt mondta, egyelőre nincs napirenden, hogy a nagykövetséget is átköltöztessék Tel-Avivból.

Szijjártó Péter kijelentette, hogy Magyarország Izraellel is stratégiai szövetséget és baráti kapcsolatokat ápol.

Az antiszemitizmussal szemben a zéró tolerancia politikáját alkalmazza, és "büszke is lehet ennek eredményeire". A holokauszttagadásért Magyarországon börtön is járhat, továbbá a kormány nemcsak Magyarországon, hanem a határokon kívül is támogatja zsinagógák újjáépítését, felújítását – mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Forrás: MTI

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Szijjártó, tudod mit mondtál? Tudod mire mondják, hogy "működik köztük a kémia"??? Remélem a 25 perc alatt nem bújtak ágyba!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nezelodo
Te, Petya, csak nem vagy féltékeny? Vagy gyanakszol, hogy megcsalt? Ne vedd a szívedre, a politikában sem egy hűséges típus...
dr. prédikátor
te nyomorult gunárnyakú zselés kakadú! Úgy gondolod hogy a gazdád a trumplit is leszopta??? Nem volna meglepő! de te is leszophatod mint mindíg a gazdádat!!! PATKÁNYOK!!!
Borsodi
Jó" Magyar" szokás szerint mindig annak nyalnak akivel találkoznak.De pár nap elteltével,már hátba támadja ha az érdeke úgy kívánja.Putyin előtt is ajnároznák?
RonaGyuri
Hivatalos beismerés?

Akármekkora barom, mégis csak az ország külügyére

Hát mit mondjak voltak szép számmal, furcsa, különös és meglepő kijelentések a 13.-ai találkozó kapcsán. Azonban ezek közül is kiemelkedik a derék Szájjártatóé.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter abban az interjúban, amelyet New Yorkban adott az i24 News nevű izraeli hírcsatornának közép-európai idő szerint kedd éjjel jelentette ki, hogy: „A Fehér Házban tartott egyeztetés … egyértelműen mutatta a két vezető között működő kémiát”!
Mi van?
Na jó lengyel vezető politikusok már többször tettek célzást arra, hogy Orbán tulajdonképp oboázni jár Putyinhoz, amire az ember azt mondta, hogy szerencsétlen fogalmazás, na meg átvitt értelemben.
Néhány hete maga Őfenesége jelentette be, hogy az egyik hozzá hasonló diktátorcskával meg szokták lapogatni egymás derekuk alfelét.
S most meg ez a beismert, sőt dicsekedve említett kémia Trump és Orbán között!!! =))
kokopelli
@RonaGyuri: ..csak nem ment át az Orbán pubi a "másik oldalra"?Mit szól az asszony a kémiai
változásához! Csak nem a "csücsőri-csókos " szája tetszett meg a Viktor-iának?Nincs szebb mint
a "férfiszerelem"!?!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok