Szerdától lehet jelentkezni a kárpátaljai szociális programcsomag friss pályázati felhívására, amelynek az idei évre előirányzott keretösszegét a magyar kormány 2018 őszén megduplázta, így már meghaladja a 2,5 milliárd forintot – tájékoztatta a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára szerdán az MTI-t.

2,5 milliárdot költ a magyar kormány a kárpátaljai magyarok bérkiegészítéséreFotó: Illyés Tibor/MTI

Potápi Árpád János közleményében kiemelte, hogy a program célja

a nehéz gazdasági és szociális helyzetben lévő kárpátaljai magyarság anyagi támogatása.

Fontos, hogy a kárpátaljai magyarok érezzék: nincsenek egyedül, mindenkor számíthatnak az anyaország segítségére – közölte az államtitkár. Hangsúlyozta: különösen igaz ez az utóbbi időszakban hozott, a nemzeti kisebbségek jogait súlyosan sértő rendelkezések, köztük az ukrán házelnök által kedden aláírt nyelvtörvény fényében.

A magyarság jogait csorbító, a magyarság mindennapi életét ellehetetlenítő lépésekre az anyaország válasza, hogy tovább növeli a kárpátaljai magyarságnak nyújtott segítséget az élet minden területén. Ezt a célt szolgálja a szociális programcsomag is

- írta.

Az államtitkár a közleményben felidézte, hogy a kárpátaljai szociális programcsomag bevezetéséről 2015-ben döntött a magyar kormány.

A program keretében a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága

évi egyszeri bérkiegészítésben részesíti a magyar nyelvű oktatási és nevelési feladatokat ellátó tanárokat, óvónőket, a művészeti és zeneiskolák magyar nyelven oktató pedagógusait, a munkájukat magyar nyelven ellátó egészségügyi dolgozókat, a magyar nyelvű médiában tevékenykedő újságírókat, művelődésszervezőket, könyvtárosokat és színészeket, ezzel is hozzájárulva szülőföldön való megmaradáshoz és boldoguláshoz.

Támogatásban részesülnek továbbá a kárpátaljai egyházi személyek és hitoktatók, akik magyar nyelven szolgálnak, valamint az óvodás és kisiskolás gyermekek étkeztetése. A program indulása óta évente több tízezer kárpátaljai magyar mindennapi megélhetését tudták segíteni – jelezte Potápi Árpád János.

Felidézte: tekintettel a bizonytalan ukrajnai gazdasági és politikai helyzetre, a kormány tavaly ősszel duplájára emelte a program idei keretösszegét, amely így meghaladja a 2,5 milliárd forintot.

Jelentkezni már szerdától lehet, a friss pályázati felhívás a www.bgazrt.hu oldalon érhető el.

50 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
Évente 14 milliárd!!! Ft-ot fizetünk ki az ukrán nyugdijakra. Ez az összeg annyit jelent, hogy az átlag alatti nyugdijakat havonta 16000 Ft-al lehetne emelni. Jelenleg 70-75 ezer nyugdijas kap 50.000.-Ft/hó alatti ellátást. 1,1-1,2 millió nyugdijasnak nem éri el a nyugdija a 100.000,-Ft-ot. Mindenki szavazzon a fidessre!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
F_Viktor
@Macskaszem: Írod:
"Nem értem, hogy a csúti G mért nem a hazai magyarok szavazatát akarja megvenni."

Mert azokat már megvette, 2010 óta nem tudta növelni a hazai szavazóbázisát.
A 2 millió hibbantnak ennyi elég (5 kg krumpli, 20 db tojás), a többi 6 milliót pedig nem tudja megvenni, ezért külföldről gyűjtögeti a szavazókat. Természetesen a 6 millió nem rá szavazó pénzén!
csipetke
@relatív: 12:43 Hát persze,úgy van,ahogy írod.Nem véletlenül hívják a fidesz szavazókat birkáknak.Nem véletlenül pusztították le az oktatást is,hiszen nem cél az okos ember ebben az országban.A fidesznek az a legmegfelelőbb,akinek az IQ-ja nagyjából egyező a cipőméretével.A külhoniakat pedig nem érdekli,hogy nekünk mennyire rosszat tesznek, (Hofi után szabadon):-pénzért mindent,szopok nyalok,gombot varrok...
F_Viktor
@nusika: Igen, ezek ismert tények, amivel az eddig nem nagyon akart foglalkozni. Még a legaggasztóbb 12. állítással sem.
F_Viktor
@nusika: Kimaradt egy szó, helyesen:
"...amivel az EU eddig nem nagyon akart foglalkozni."
Borsodi
Talán nem tudja melyik ország minisztere? Rosszul van programozva minket ellenségnek hisz.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok