A kormánypártok távolléte miatt a Ház nem volt határozatképes. Az LMP szerint állami feladat a lakhatási válság megoldása. A Párbeszéd "gyomorforgatónak" nevezte, hogy a kormánypárti képviselők nem mentek el erre a parlamenti ülésre. A  Jobbik "embertelenséggel" vádolta a kormányt. A parlamenti ülést Latorcai János levezető elnök fél óra után berekesztette.

Az ellenzékiek péntek délelőtt azzal szembesülhettek a parlamentben, hogy teljesen üresek voltak a padsorok velük szemben, a kormány részéről sem ment be egyetlen államtitkár sem.

Az üres székekről Ungár Péter posztolt egy képet a Facebookon:

Az "egyre súlyosbodó lakhatási válság" azonnali megoldására rendkívüli parlamenti ülést tartottak pénteken az ellenzék kezdeményezésére, de csak a napirend előtti felszólalások hangzottak el, mert – a kormánypártok távolléte miatt – a Ház nem volt határozatképes, így nem tudta megszavazni napirendjét.

Az ülést a Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP, a Párbeszéd, valamint független képviselők kezdeményezték múlt héten, és azt a javaslatot tárgyalnák volna meg, amely a gyermekes családok hajléktalanságának a megelőzéséhez szükséges törvénymódosításokat tartalmazza.

Az előterjesztés előírná a települési önkormányzatoknak, hogy biztosítsanak elhelyezést a kilakoltatás által fenyegetett, kilakoltatott, illetve lakhatásukat elvesztett helyi kötődésű gyermekes családoknak.

Bojkottálta a Fidesz a parlamenti ülést a lakhatásról – fotó

Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője és Szabó Szabolcs független képviselő sajtótájékoztatót tart a Város Mindenkié csoport demonstrációján, az Országgyűlés rendkívüli ülése előtt a Kossuth téren 2019. május 17-én. MTI/Kovács Tamás

MSZP: az EP-választáson megüzenhetjük Orbánnak és a Fidesznek, hogy elég volt

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője a fideszes képviselőket kárhoztatta, amiért munkaidejükben nem akartak a lakhatás kérdésével foglalkozni az Országgyűlésben.

Szerinte azonban a miniszterelnök és a kormánypártok hozzáállását látva ezen nem kell csodálkozni, hiszen – mint mondta – Orbán Viktor egy kétségbeesésében hozzá forduló, kilakoltatás előtt álló kilenc gyermekes családanyának válaszlevelében kitartást és további sok sikert kívánt.

A keresztényi értékek képviselete messze van a Fidesz és miniszterelnök magatartásától

- értékelt.

Hangsúlyozta: a május 26-i európai parlamenti választáson a választópolgárok megüzenhetik a miniszterelnöknek és a Fidesznek, hogy "elég volt", segítsünk a devizahiteleseknek és a kilakoltatás előtt álló családoknak.

Bojkottálta a Fidesz a parlamenti ülést a lakhatásról – fotó

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője felszólal napirend előtt az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2019. május 17-én. Az ellenzéki kezdeményezésre összehívott ülésen a gyermekes családok hajléktalanságának a megelőzéséhez szükséges egyes törvénymódosításokról akartak tárgyalni, de csak a napirend előtti felszólalások hangzottak el, mert – a kormánypártok távolléte miatt – a Ház nem volt határozatképes, így nem tudta megszavazni napirendjét. MTI/Kovács Attila

Párbeszéd: elhelyezés nélkül ne lehessen utcára tenni senkit!

Szabó Tímea (Párbeszéd) gyomorforgatónak nevezte, hogy a kormánypárti képviselők nem mentek el egy olyan parlamenti ülésre, amelyen arról kellene számot adni, hogyan lehetséges, hogy négy-öt éves gyerekek kerülnek utcára, tízezreket fenyeget a kilakoltatás veszélye, és egymillió embert érintenek a végrehajtási eljárások.

A képviselő szerint a kormány nem segített a devizahiteles családoknak, holott lenne megoldás. Azt javasolta, hogy függesszenek fel minden kilakoltatási és végrehajtási eljárást, amíg a magyar bíróságok is kimondják, hogy nem lehet csak az adósra terhelni az árfolyamkockázatból adódó többletköltségeket. Elhelyezés nélkül ne lehessen utcára tenni senkit, a Magyar Nemzeti Bank 140 milliárd forintos árfolyamnyereségét pedig fordítsák az emberek megsegítésére, építsenek szociális bérlakásokat és bővítsék ki az eszközkezelőt! – követelte.

Szerinte az EP-választás tétje az, "hagyjuk, hogy Orbánék ellopják a pénzünket", vagy a közös vagyont és az uniós támogatásokat az emberek megsegítésére fordítjuk.

LMP: állami feladat a lakhatási válság megoldása

Csárdi Antal (LMP) hangsúlyozta:

a lakhatási válság megoldása állami feladat, a kormány azonban "a ner-közeli lovagokat" milliárdossá teszi, az anyagi nehézséggel küzdő családokat pedig tönkre.

Hozzátette:

tavaly, a családok évében a családbarát kormány mintegy tízezer embert tett utcára csak azért, mert a Fidesz-KDNP folyamatosan elutasítja az ellenzék kezdeményezéseit a lakhatási válság megoldására.

Közölte, a probléma megoldása nem várhat tovább, ha a kormány nem akar az utcán még több embert látni, akkor érdemi lépéseket kell tennie, ez a kötelessége.

Jobbik: 2006 óta az összes kormány bűnrészes a problémában

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) embertelenséggel vádolta a kormányt.

A kormány a családokat az út szélén hagyta, sőt "szisztematikusan berugdosta őket az árokba és leszórta napalmmal a környéket" – fogalmazott. A jobbikos politikus a 2006 óta az összes magyar kormányt bűnrészességgel vádolta meg "ebben az elképesztő gazdasági merényletben".

Ismertette pártja javaslatait is: azonnali kilakoltatási és részleges végrehajtási moratórium elrendelése; a kormány mondja fel az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal kötött paktumot; a banki ágazati adó és a hitelintézeti járulék emelése; az indokolatlan költségek, például a tranzakciós illeték áthárításának megszüntetése, valamint a hitelek felvételkori árfolyamon történő forintosítása.

DK: biztatni kell az Európa-párti szavazókat, hogy segítsék az ellenzéket

Arra kell biztatni minden Európa-párti szavazót Magyarországon, hogy segítse a magyar ellenzéket minél több mandátum megszerzésében – mondta Gyurcsány Ferenc, a DK frakcióvezetője.

Úgy látja, az európai parlamenti (EP-) választás kampányában két egymással kibékíthetetlen ellentétben lévő álláspont küzd: az egyik erő egy alakja a magyar kormányfő, és azok tartoznak ide, akik a nemzetek együttműködése helyére "a nemzeti önzést" tennék. A másik oldalon a szociális, gazdasági, kulturális és politikai kérdésekben egyre több ponton közösen döntő és a nemzeteket erősítő Európa áll – közölte.

Gyurcsány Ferenc szerint a kormányfő küzdelme elbukott, Európa polgárainak és az európai frakcióknak a többsége szorosabban együttműködő Európát akar.

A miniszterelnök most először ellenzékben lesz az EP-ben, és ott csak annak van szava, akinek vannak barátai és szövetségesei – mondta. Hozzátette: ezért egy Európát támogató mandátum többet ér, mint a Fidesz mandátumai.

A napirend előtti felszólalásokat követően határozatképesség hiányában az ülést lezárták.

A Fidesz-KDNP pénteken jelezte, hogy nem vesz részt az Országgyűlés rendkívüli ülésén

Az ellenzék kezdeményezése az Országgyűlés pénteki rendkívüli üléséről kampányakció, ezért a Fidesz-KDNP abban nem vesz részt

- közölte a Fidesz-frakció pénteken az MTI-vel.

Azt írták, "azok az ellenzékiek akcióznak most a parlamentben, akik devizahitelekbe hajszolták az embereket, de egyetlen, a bajba jutottakat segítő intézkedést sem szavaztak meg".

Az eszközkezelő az elmúlt években 36 ezer családot mentett meg, akik közül már közel 20 ezren jelezték, hogy élnek a felkínált lehetőséggel, és így visszakapják otthonukat – közölték.

Forrás: MTI, Index

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
ez az igazi üzenet, nem csak Brüsszelnek, de az egész világnak! Együtt a Szájerné és Orbán üzenetével, akik nem voltak hajlandóak érdemben szóba állni az európai illetve EPP-s vezetőkkel!! =))
Az utóbbi különösen arrogáns és pofátlan; lévén saját állítása szerint ő maga kérte, hogy jöjjenek ide!!! =))
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
ez az igazi üzenet, nem csak Brüsszelnek, de az egész világnak! Együtt a Szájerné és Orbán üzenetével, akik nem voltak hajlandóak érdemben szóba állni az európai illetve EPP-s vezetőkkel!! =))
Az utóbbi különösen arrogáns és pofátlan; lévén saját állítása szerint ő maga kérte, hogy jöjjenek ide!!! =))
Dr plágium
Ismét bizonyított a kormánypárt. Nem számít nekik senki és semmi. Hogy is merik magukat család barát kormánynak nevezni? A 9 gyermek is simán mehetett volna az utcára, vagy állami gondozásba ahol jót nem tanulnak.
tudode
Így kell ezt csinyányi!
.
Az IKER TESÓNAK ugyan mondta, hogy ÜK
.
"""Magyarországon az emberekkel, az emberekért dolgozunk""
.
Rengeteg meló van! Egy alféllel "csak" egy ló
.
kep.cdn.indexvas.hu/1/0/1840/18403/184033/18403381_9f5053e10c76b3fc6839cecf309f2861_wm.png
.
A fijug a bányában melóznak!
Aki Én
@Shikari: Az nagyszerű lesz. Éppen itt az ideje, egy ütőképes ellenzéknek. Habár egy maffiakormánnyal szemben nincs könnyű dolguk.
Ez a hír egyébként nem az ellenzékről szól, hanem a fideszről és annak a MAGYAREMBEREK és MAGYARCSALÁDOK-hoz való igazi viszonyulásáról.
szaboria1
Kövér azonnal büntesse meg a fideszes képviselőket, mert nem jelentek meg a munkahelyükön. A képviselőnek a parlament a munkahelye ha ülés van kiírva akkor a megjelenés kötelező legyen.
szaboria1
Reggel 7 órakor ATV hírműsorában is pont erről beszéltek Fideszes képviselők vajon részt vesznek e rajta.
Sziszifusz
@Shikari: 11:47
Az őszi önkormányzati választást követően, az esetleges Fidesz győzelem után mi lesz ???

Abban az esetben "hátra van még a fekete leves ". Amit eddig produkált a Fidesz az csak bemelegítés. Ősszel mutathatja meg ez a banda mire képes és mire hajlandó igazán.
Gátlástalanságuk, aljasságuk kiteljesedik. Aki nincs velük, az mind ellenük. " Vae victis ! "
Szegény Magyarország, szegény magyarok.
papa.49
Meg kell vonni az egy napra eső pénzüket köteles lehet intézkedni !!!
desir62
És köteles laci levonja a bérükből, illetve bünteti ezeket.
desir62
@Shikari: TE MEG A QRVA ANYÁDBA!!! NÁCI KÖCSÖG!!!
Dr plágium
@desir62: Jutalmat kapnak, mert azt tették amire utasítást kaptak.
Mary
@Shikari: remélem egyszer te is ki leszel lakoltatva!! Kívánom, hogy rokkanj.meg, ne tudd fizetni a lakásod rezsijét vagy a hiteled és az utcán landolj, ahol majd megbüntetnek mert közterület
Madácsi Pali
A populista, szélső jobb oldali, fasisztoid fideSS zeusi magasságból tekint "népére". Fennhangon hírdeti "Mendenki annyit ér amije van!" Meg különben is nekik már eljött a kánaán, a többieknek meg coki! Nem elég, hogy megtiltották a parkban alvást?
csak úgy....
Egyre jobban csípem a fideszt! Nem tudom,hogy csinálják de irígylésre méltó,hogy mindenkit átbaxikálnak de a soros -migráncs dumával csodákra képesek! Senkit sem hagynak az út szélin de fogadok,hogy a kilakoltatás elött álló idióta is nekik szavazott,mert hitt...
Mondjam azt,hogy akiket 9 éven keresztül ennyire át lehet ba...ni,azok meg is érdemlik!? Mint kettös állampógár,azon gondolkozok,hogy kire szavazzak ...de nyugi! nem lenne bör a pofámon,hogy eselleg az én szavazatomon múlna,hogy ne élvezhessétek a dübörgö gazdaságot a fejlödés a stadionokat a felcsuti tovalötyögöt és a szeretett viktorotokat...
csak úgy....
@Shikari: náladnál nagyobb rakás szar,még kiskörösön sincs,ugye tibim!? :)
csak úgy....
@Shikari: "Mi van retkes? Anyád lelökött magáról? :-) " ez valami fideszes választási beszéd volt töled?
Macskaszem
Orbán már sokszor csinált segget a szájából, a magyar embereket naponta átveri, de a bankokkal való megállapodását nem fogja felrúgni. Márpedig a bankokkal abban állapodott meg, hogy a devizahitelekkel kapcsolatosan nem lesznek további terheik, és a kilakoltatásokat nem fogja megakadályozni. Mivel egy velejéig romlott gátlástalan gazember, senki ne számítson kegyelemre.
csipetke
A fidesz,orbánnal az élen pont annyira keresztény,mint a Pesten rohangáló patkányok.Aljas,genyó módon százmilliárdokat sz@rtak el a magyar adófizetők pénzéből a külhoniaknak szavazatokért cserébe.Ebből az irdatlan nagy összegből hány szociális bérlakást lehetett volna építtetni?Nyilván nem pénztáros lőrinccel,fenetudja hányszoros áron.A fiatalok nem tudnak otthonról elköltözni,mert kevés köztük az,akit az apja "sajátlábúvá" tesz,mint rühelkét a sajátja.A szociális bérlakás tökéletes lenne arra,hogy a fiatalok átmenetileg ilyet vegyenek igénybe.A csok is csak a jó anyagi helyzetben lévőknek vált be,pont azokon nem segít,akiknek állítólag készült.Ennek a kormánynak és orbánnak pont annyi szociális érzékenysége van,mint egy marék molylepkének.Szégyen,ami ebben a nyomorult,lerabolt országban megy.
Sziszifusz
@csak úgy...: 13:52
Mesélj, mit tudsz Shikariról erről az Orbán hívő kápó legényről ?
Valóban Tibor a keresztneve és Kiskőrösön lakik ?
justhpeter
Nyomnia kell az ellenzéknek, hogy a fideSS-kdnp Orbán és a tízparancsolat nevében szarik a családokra.
csak úgy....
@Sziszifusz: Csak nem körbe akarod pofozni?
Gondolod használna neki? A közügyetö eltiltanának és föl lennél függesztve,pár évre?
A hülyegyerek csípája,majd a kórházban a készenlétin elöbb-utóbb kinyílik,ott ordibálhat órákon körösztül,hogy ö fideszes ...
Sziszifusz
@csak úgy...: 15:42
Az agresszivitásnak nem vagyok híve. Ettől függetlenül, ennek az "egyenes gerincű" embernek, jól lenne a szemébe nézni és rákérdezni egy-két dologra.
csak úgy....
@Sziszifusz: Értelek! ha orbánnal sikerült beszélgetned és a szemébe nézni,akkor adom a tibink címét!
gondolod,hogy ez az ágról szakadt idióta ,tehet valamiröl ?
Mary
Amikor az ellenzék az "ottho ápolókért " kampányolt, hogy ismerjék el munkának és többet kapjanak, akkor sem ment el a fidesz és mégis rohantak a fideszre szavazni
Én azért azt nem értem, hogy a fideszeseket nem éri kellemetlenség soha? Pl nekem van egy barátnőm, a fideszre szavazott, mert ő látta, hogy épülnek a kórházak (lehet a tv1 en látta) . Aztán az édesapjának egészségi gondjai lettek, meg kellett volna műteni a csipőprotézisét mert elmozdult, de nem tudták fogadni 3 hónapig. Amikor végre bement a kórházban, akkor sem tudták megműteni, mert nem volt elég orvos. Egy kicsit azért átalakult a túlértékelése mikor látta saját édesapját 3 hónapig otthon a kínok közepette szenvedni. Ezért nem is értem, hogy a fideszesek miért ennyire elégedettek? Ők nem járnak orvoshoz? Ők nem járnak a rossz utakon? Ők nem tudják, hogy Lölő a második leggazdagabb ember ? Nekik egy ismerősük sincs, aki bedőlt a hitel miatt? Egyszerűen érthetetlen számomra.
Sziszifusz
@csak úgy...: 16:10
Orbánnal nem beszélhet a mezei állampolgárok közül senki sem. Ő, csak a kiválasztottakkal találkozik, és velük is csak előre megírt forgatókönyv alapján folyhat le az esemény.
Shikarira pedig azért lennék kíváncsi, mert nem tudom, hogy ez az ember csak megjátssza, vagy pedig valóban ilyen fanatikus mint amilyennek mutatja magát.
... de tudod mit, tök mindegy. Hagyjuk az egészet, kár a benzinért.
Nessy
és ezek után Kövér aggódik a kereszténység miatt !
Hogy mondja az írás, drága aggódó Kövér et,: Szeresd felebarátodat, mint ten magadat! Csak azt kivánd felebarátodnak, amit tenmagadnál is kivánnál! Ezek után tényként állapítható meg, hogy pártunk és kormányunk kutyául utálja "ten magát"!
Apropó, most nem lesz fizetés megvonás, házmester elvtárs???
csak úgy....
@Sziszifusz: Semmi mást nem látnál,mint egy középkurú szutykot egy lepukkant ,büdös lakásban !
Szerintem még sajnálnád is , öt már csak ez tartja életben,hogy kedvére kekeckedhet ,beszólhat mindenkinek büntetlenül.
a szavazó urnáig sem tudná elvonszolni a testét a gombóc artúr!
wpym
Az adós és a bank lemeccseli egymással.
Nehogy már az adófizetők fizessék felelőtlen figurák számláját.
wpym
@Mary: Ezek az emberek maguknak keresték a bajt.
evacica
@Nessy: Ezek a fideszes képviselőknek gyakrabban kéne forgatni a bibliát és tanulmányozni a 10 parancsolatot!
Nessy
@evacica: Ameddig a főnökük is csak mesél róla, de nem tartja be, ők miért tennék? A Biblia egy érdekes olvasmány, mindent lehet igy is érteni, meg úgy is! Nem ok nélkül tudja minden rendszer a maga hasznára fordítani az idézeteket!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.