A Kúria szerint nem sértett választási alapelvet Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkárának a Czeglédy-ügyben az NVB tagjaihoz írott levele.

Kúria: nem sértett választási alapelvet Völner Pál Czeglédy-ügyben írt levele
Fotó: Kelemen Zoltán Gergly/MTI

A Kúria szombaton az MTI-hez eljuttatott közleményében rögzítette:

nem minősül választási kampánynak az állami szerv jogszabályban meghatározott feladata során végzett tevékenysége.

Mint kifejtették: Czeglédy Csabával szemben különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége, valamint különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen és társtettesként elkövetett gazdasági csalás bűntette miatt büntetőeljárás indult.

Miután Czeglédy Csaba az Európai Parlament tagjainak választásán a Demokratikus Koalíció által állított lista 36. helyén szerepel, őt a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) április 22-én jelöltként jogerősen nyilvántartásba vette. Erre tekintettel a Szegedi Törvényszék a vádlott mentelmi jogának felfüggesztését indítványozta.

Az NVB május 7-i határozatával az EP-képviselőjelölt mentelmi jogát az érintett büntetőügyben fenntartotta.

A döntésre reagálva május 11-én az Igazságügyi Minisztérium közleményt jelentetett meg és hasonló tartalommal Völner Pál államtitkár levelet küldött az NVB-nek.

Emiatt Czeglédy Csaba május 12-én elektronikus úton kifogást nyújtott be az NVB-nél. Az NVB a kifogásnak május 13-án meghozott határozatával részben helyt adott, és

megállapította, hogy az IM a Völner Pál parlamenti államtitkár által jegyzett közlemény és megkeresés tartalmával megsértette a választási törvényben foglalt, jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét.

Az IM a döntéssel szemben a Kúriához fordult, a támadott határozat megváltoztatását és a kifogás teljes körű elutasítását kérte.

A Kúria megállapította, hogy téves jogértelmezésen alapul az NVB felülvizsgálati kérelemmel támadott határozatának a választási kifogásnak helyt adó rendelkezése. Ennek nyomán a Kúria az NVB határozatát megváltoztatta és a Czeglédy Csaba által beterjesztett kifogást teljes körűen elutasította – olvasható a közleményben.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hari
Itt a lényeg az, hogy a kiváló kvalitasu magyar főügyészség évek óta nem tud olyan vádat lerakni a bíróság asztalára, ami megállná a helyét, noha szemrebbenés nélkül tényként kürtölik ország világ előtt, hogy mecsoda brutál költségvetési csalásról van szó., természetesen az ártatlanság vélelmét kínos precizitással betartva, azaz mindenki ártatlan amíg jogszerű eljárás során be bizonyosodik az ellenkezője. Így működik ügyészségünk, tudja, hogy bűnös, de elitéltetni már nem, tehát kreáltak egy kirakat pert.
lik
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
desir62
@Pegero: Én sem mentelek fel a kötél általi haláltól.
terlasz
@Pegero: Mondom én, hogy ilyen idiótákkal, volt MSZMP-s köpönyegforgatókkal nem lehet országot építeni.
Pegero
@terlasz: Ha te mondod, akkor az biztos, hogy úgy is van!
Te vagy a nagy megmondó ember!
terlasz
@Pegero: Dehogy akarok én megmondó ember lenni, de az tény, hogy ez a kommunistázó Kövér az MSZMP központi bizottságának politikatudományi intézetében dolgozott, mint megbízható jó káder.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Itthon - 2020. September 30., 11:29
Gluténmentes palacsintát kóstolhat ingyen
Szórakozás - 2020. October 1., 08:23
Soha nem élt még egyedül Weisz Fanni