Heiko Maas azt mondta, szerinte "a magyar kormány úgy véli, hogy az európai uniós tagsághoz csak jogok kapcsolódnak, kötelezettségek pedig nincsenek". Szijjártó Péter erre reagálva közölte, hogy "Németországban sokkal több illegális bevándorló lenne, ha Magyarország nem teljesítené a kötelezettségeit".

Így reagált Szijjártó Péter a német külügyminiszter éles bírálatára

Fotó: MTI/KKM/Burger Zsolt

Ha Magyarország nem teljesítené a kötelezettségeit – azaz nem védené a határát –, akkor ma Németországban sok millióval több illegális bevándorló lenne -

közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön az MTI-vel.

Szijjártó Péter arra reagált, hogy Heiko Maas német külügyminiszter azt mondta:

a magyar kormány úgy véli, hogy az európai uniós tagsághoz csak jogok kapcsolódnak, kötelezettségek pedig nincsenek.

Heiko Maas: "Fel kell lépni mindazokkal szemben, akik káoszt keltenek"

A magyar kormány úgy véli, hogy az európai uniós tagsághoz csak jogok kapcsolódnak, kötelezettségek pedig nincsenek – jelentette ki a német külügyminiszter csütörtökön Berlinben.

Heiko Maas a Westdeutscher Rundfunk (WDR) regionális közszolgálati médiatársaság Europa Forum című rendezvényén elmondott beszédében kiemelte, hogy

az Európai Uniót (EU) három alapérték, a szabadság, a demokrácia és a jogállamiság tartja össze, és ezen értékek tiszteletétől függ a közösség nemzetközi hitelessége.

Hozzátette: az EU-ból "profitáló" tagállamoknak "tudniuk kell, hogy nemcsak jogok, hanem kötelezettségek is vannak, ezért helyes, hogy Brüsszel nagyon hangsúlyosan felhívja erre az olyan kormányok figyelmét, mint Orbán Viktoré Magyarországon".

A német diplomácia vezetője a beszéd után tartott pódiumbeszélgetésen arról is szólt: "nagyon nyilvánvaló", hogy a magyar kormány azok közé tartozik, amelyek úgy vélik, csak jogaik vannak, és kötelezettségeik nincsenek, ezért "a jövőben talán azt a kérdést is fel kell tennünk, hogy nem kellene-e a jogállamiság EU-s alapértékének betartásához kötni az EU-s támogatási alapok forrásainak szétosztását".

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa az európai parlamenti (EP-) választással kapcsolatban kiemelte: fel kell lépni mindazokkal szemben, akik "káoszt, megosztottságot, félelmet keltenek és tönkre akarják tenni Európát".

A nacionalisták és populisták útja elkerülhetetlenül "káoszba" vezet. Ezekre az erőkre a "megalománia, az értékvesztés és a demokrácia megvetése" jellemző, amire "különösen megdöbbentő példa az osztrák jobboldali populisták önfelszámolása" – utalt Heiko Maas az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) volt elnökéről, Heinz-Christian Strache volt alkancellárról a napokban megjelent videofelvételre.

Hangsúlyozta, hogy a németek 80 százaléka "Európa-párti gondolkodású", és az EP-választáson nem szabad elkövetniük azt a hibát, mint amelyet sok brit elkövetett, amikor távol maradt a hazájuk EU-tagságának megszüntetéséről (Brexit) népszavazáson.

Mint mondta, "mi vagyunk a többség, csak néha túlságosan csendesek vagyunk", a vasárnapi EP-választáson viszont "legyünk hangosabbak", vagyis "szavazzunk egy erős, szuverén és szociális Európára".

Forrás: MTI

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

fideszes gyökér
Sejtettem, hogy migráncs lesz a dologból.
Mi mást várhat az ember egy egybites, delfines medencés ökörtől.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
advocat
Ennyire futja! Mert 15-ben is miért ellett a tömeget Pestre hozni? Elvándorolhattak volna pl.:Nagykanizsa felé is. Az már osztrák határhoz közeli. De íyg legalább láthatták. A tömeg meg megszívta. Már aki.
kereső
Nem zavarja ezt a tarajost, hogy tevékenységük eredményeként szinte megszüntették a schengeni határt Magyarországon- ellenőrzés nélkül adtak boldog-boldogtalannak állampolgárságot, letelepedési engedélyt, jön az ellenőrizhetetlen orosz bank, harmadik országbeliek jönnek munkavállalási engedéllyel-ellenőrizetlenül- miről beszélsz petya? 2015- ben csak 400 ezer ellenőrizetlen "migráncs"-t szállitottatok a nyugati határra Szlovénia/Szerbia/Horvátország felől. A hülyének nézés folytatódik.
Aki Én
Kovács Mihály fészbuk!
Sajnos pont az ilyen ex-komcsi seggnyaló ostobák miatt tartunk ott ahol tartunk. Erre a mélysötét tudatlanságra és a vele párosuló nagy pofára nehéz szavakat találni.
Pont az ilyeneknek felel meg orbán.
advocat
És adjuk hozzá a 600 000 magyar migráncsot is!
Hari
@Aki Én: Petike csak arra gondol, nem egyedül állóként, hogy hibátlanul felmondja hőn csodált főnöke, mentora és példaképe által elvárt mantrát, nehogy kilógjon a sorból. A szolgalelküség meg jól fizet, legalábbis egy ideig.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.