A II. Globális klímasztrájkhoz kapcsolódó vonulásos demonstrációt a Fridays for Future Magyarország és az Extinction Rebellion Magyarország szervezte. Ezen a napon száznál több országban, ezernél is több helyszínen tartanak klímatüntetéseket, az első megmozdulás március 15-én volt.

A klímaváltozás ellen tüntettek Budapesten – videó

A II. Globális klímasztrájkhoz kapcsolódó budapesti demonstráció résztvevői a Kossuth Lajos tér közelében 2019. május 24-én. Fotó: MTI/Mohai Balázs

Néhány ezren tüntetnek a klímaváltozás elleni fellépésért Budapesten

- közölte az Index.

Az lap azt írta, a tömeg a Deák Ferenc térről vonult a Parlament elé, ahol beszédeket hallgattak meg. A többség kifejezetten fiatal volt, több iskolában is tanítási szünet volt ma a tüntetés ideje alatt. 

A klímatüntetéshez politikusok is csatlakoztak az MTI szerint: Jávor Benedek EP-képviselő, Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltje és Kálló Dániel, az MSZP-Párbeszéd EP-képviselőjelöltje.

Az eddigi adatok szerint pénteken 109 ország mintegy 1300 városában tartanak megmozdulásokat

- derült ki a Fridays for Future (Péntekenként a jövőért) elnevezésű nemzetközi mozgalom listájából. Diákok százezrei vonultak ma az utcákra szerte a világon az éghajlatváltozás feltartóztatásáért tartott tüntetéseken. A pénteken, tanítási időre szervezett megmozdulások vezetője ismét a svéd környezetvédelmi aktivista, Greta Thunberg, aki Twitterén azt írta:

Mindenkit szívesen fogadunk. Mindenkire szükség van

A pénteki budapesti eseményről a Mérce élőzött a Facebokon: 

A II. Globális klímasztrájkhoz kapcsolódó vonulásos demonstrációt ma száznál több országban is megtartották

Íme, néhány videó a különböző helyszínekről:

Párizs

Bern

Bristol

Edinburgh

Zürich

MSZP-Párbeszéd: egységes fellépést a klímaváltozás ellen!

Egységes európai fellépést és hatékony cselekvést szorgalmaz a klímaváltozás ellen az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti (EP) képviselőjelöltje, Jávor Benedek, aki szerint az európai parlamenti választásokon nem szabad olyan pártokra szavazni, amelyek összeesküvés-elméletként aposztrofálják az éghajlatváltozást.

Jávor Benedek – aki jelenleg is EP-képviselő – pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján a klímaváltozást nevezte az EP-választás egyik fő témájának, és arra figyelmeztetett: tíz év van csak arra, hogy a "klímakatasztrófa útjába álljunk". Szerinte azonban ezt nehéz megtenni olyan tagállami kormányokkal, amelyek "sorosista összeesküvésnek" tartják a klímaváltozás elleni fellépést.

Úgy vélte:

a klímavédelmi területen a Fidesz-KDNP európai összehasonlításban is "katasztrofális teljesítményt" nyújtott az elmúlt öt évben, ami "a jövő generáció elárulása".

Szerinte olyan képviselőkre van szükség az Európai Parlamentben, akik elkötelezettek a klímaváltozás elleni fellépés ügyében. Nem szavazhatunk olyan pártokra, amelyek összeesküvés-elméletként aposztrofálják napjaink legsúlyosabb problémáját, a klímaváltozást, és amelyek az elmúlt öt évben is akadályozták Európa hatékony fellépését az ügyben – hangoztatta.

Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltje a sajtótájékoztató József Nádor téri helyszínét azzal indokolta: a téren zajló mélygarázsépítés jól mutatja, hogy a kormány és a budapesti városvezetés mit értett meg a klímaváltozásból. Szerinte a nagyvárosoknak élen kell járniuk a klímaváltozás elleni küzdelemben, és Budapestnek is lépnie kell, például azzal, hogy a József Nádor térihez hasonló "barbár beavatkozásokat" megtiltja, valamint intenzív zöldfelület-növelést indít el, támogatja a háztartások energetikai korszerűsítését, átalakítja a közösségi közlekedést és forgalomcsillapítást vezet be.

Úgy vélte: Tarlós István főpolgármester "nagyjából 50 évvel van lemaradva, ami a modern városokról való gondolkodást jelenti", és a főváros nem tett semmit az elmúlt 9 évben, hogy felkészüljön a klímaváltozásra.

Kálló Dániel, az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti képviselőjelöltje arról beszélt: a fiataloknak és azoknak, akiknek fontos a fiatalok jövője, hallatniuk kell a hangjukat a klímaváltozás ügyében, és olyan politikusokat kell választaniuk, akik nemcsak beszélnek, hanem cselekszenek is.

A három politikus a sajtótájékoztató után csatlakozott a Deák térről induló klímatüntetéshez. Jávor Benedeket ezzel kapcsolatban arról kérdezték, hogy egyes hírek szerint a Nyílt Társadalom Alapítvány által támogatott Avaaz nevű szervezet is részt vesz a tüntetés szervezésében, illetve, hogy külföldi sajtóhírek szerint a klímapolitikával akarják "elszipkázni" a fiatalok szavazatait a bevándorlás-ellenesektől. Jávor Benedek siralmasnak nevezte, hogy itt tart a politika és az újságírás.

Hangsúlyozta:

a Fridaysforfuture és nem az Avaaz szervezi a tüntetést, ez a szervezet csak egy petíciót indított el az ügyben, ahogyan számos más civil kezdeményezés is.

Nem a pártok, nem Soros György vagy politikai mozgalmak, hanem fiatalok mennek ki az utcára és követelik, hogy "vessünk véget ennek az eszement hülyítésnek" – fogalmazott.

Forrás: Index, MTI

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

desir62
Köteles meg mondta soros bérencek.
Ja meg a durbincs is.
tudode
A NAGYMACI szeretné megvetni a lábát az Északi sarkon a Föld kincseinek kiaknázása céljából
.
www.youtube.com/watch?v=pl2onAOsXyk
.
Úgy tűnik egy földrésznyi birtokost nem zavarja a KLIMAVÁLTOZÁS!
vadsanca
Egyetértek a tüntető fiatalsággal, de azt egyikük sem mondja, hogy milyen konkrét elképzelése van! Ha az Ő szüleik nem lettek volna, akkor most nem tüntetnének. Eszükbe jutott, hogy a szüleik hogyan szennyezték a környezetet és ezzel egy időben mennyire voltak úttörői a klímaváltozásnak? Esetleg ezt szóvá tették nekik? Akkoriban is jó szolgálatot tett egy autó. Azok biztos nem feleltek meg a jelenlegi környezet-védelmi előírásoknak.
A '70-es évek végén jártam általános iskolába amikor a földrajz-atlaszban kb. 4 milliárd volt a Föld lélekszáma. Azóta eltelt 40 év, ezt vegyük figyelembe! A élve szülések száma drasztikusan javult. Ez köszönhető az életmód javulásának és az egészségügy fejlődésének.
Esetleg ha az "ipari-forradalom" megbukik akkor nem itt tartanánk. Sem élet-színvonalban, sem a klímaváltozás viszonylatában.
De mivel, gyakorlatilag megduplázódtunk, ezért természetes területeket kellet lakhatóvá tenni. Ezeknek az erdőknek hiánya nagymértékben járul hozzá a természetes egyensúly változáshoz.
De mit szólnának a mai fiatalok, ha pl. középkori szinten élnének? De ne menjünk ennyire messzire, elég lenne csak 100 - 150 évre.
De biztos, hogy csak az emberiség okozza a klímaváltozást? Természeti jelenségek említésre sem kerülnek?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.