A három jobbikosból kettő biztos megy, az MSZP-nél nagy kérdés, ki marad, az LMP-nek viszlát, a Momentum a teljesen új szereplő, a DK pedig duplázott.

A 444 cikke szerint a vasárnapi EP-választás eredménye után a korábbi ciklusban (2014-2019) közt az EP-ben dolgozó magyar képviselők közül sokak búcsúznak el.

Nagy lesz a sorcsere a magyar EP-képviselőknél

Kovács Béla európai parlamenti képviselő, volt jobbikos politikus az ellene és három társa ellen az Európai Unió intézményei elleni kémkedés bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőper tárgyalásán a Budapest Környéki Törvényszék tárgyalótermében 2018. szeptember 20-án

Fotó, címlapi kép: MTI/Kovács Tamás

A három jobbikosból ketten – a kémügybe keveredett és a pártból kilépett Kovács Béla és a Jobbikkal korábban szakító Morvai Krisztina – biztosan távoznak, Balczó Zoltán mandátuma pedig kérdéses, mert a Jobbik 1 mandátumot nyert most, és szerdán döntenek arról, hogy tényleg Gyöngyösi Márton alelnök vegye át azt.

Az LMP nem nyert mandátumot, az előző ciklusban is csupán egy képviselőjük – Meszerics Tamás – volt az EP-ben, aki ráadásul tavaly ősszel kilépett a pártból. 

Az MSZP is egy mandátumot szerzett vasárnap, itt a nagy kérdés, hogy Ujhelyi István, vagy Szanyi Tibor újrázhat-e (mivel a listavezető Tóth Bertalan, a párt elnöke korábban már kijelentette, hogy nem megy Brüsszelbe). Jávor Benedeknek, a Párbeszéd korábbi képviselőjének már biztos a távozása, ő lett volna ugyanis a harmadik befutó az MSZP-Párbeszéd közös listáján.

A DK duplázta a korábbi mandátumai (2 darab) számát. Ugyanakkor Niedermüller Péter távozik, ő a VII. kerületben lesz polgármesterjelölt. Molnár Csaba marad, mellé érkezhet Dobrev Klára listavezetőként, valamint Rónai sándor és Ara-Kovács Attila.

A Momentum Mozgalom teljesen új az EP-ben, ők két mandátumot nyertek, amit Cseh Katalin és Donáth Anna tölthetnek be.

A Fidesznél is lesznek mozgások a 444 cikke szerint, Tőkés László, Schöpflin György és Erdős Norbert biztosan távozik. Hidvéghi Balázs pedig a korábbi pártkommunikációs feladatait cseréli fel az EP-képviselőségre.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Cicamama55
Számomra a választás pozitívuma, hogy az LMP nem képviseltetheti magát. Az itthoni politikában is többet árt, mint használ. Bomlasztó párt. A másik, ha rajtam múlna, biztosan Jávor Benedek menne Brüsszelbe, nem a két MSZP-s...Dobrev Klára kijutásának kimondottan örülök.
Dr plágium
@Dr plágium: félreérthető amit írtam:) Annak örülök, hogy ezt a fanatikus balféket leváltják...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.