A dunai hajóbaleset felvételein az látszik, hogy az ütközés előtt a Hableány turistahajó befordult a Viking szállodahajó elé, azt követően történt a tragédia – közölte Pál Adrián rendőr ezredes az Országos Rendőr-főkapitányság csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján.

Ezt látta a rendőrség a hajóbaleset videófelvételén
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A felvételeket értelmezve elmondta: a videón az látható, hogy "hegymenetnek, északnak" tart mindkét hajó, és amikor beérnek a Margit híd két pillérje közé,

a Hableány "valamilyen oknál fogva" befordul a Viking elé, a Viking pedig megborítja a kishajót, amely hét másodperc alatt elsüllyed.

Hozzátette, a 21.05-kor történt ütközésről tíz perccel később egy betelefonáló értesítette a tevékenységirányító központot, azt követően érkeztek a helyszínre a katasztrófavédelem, a rendőrség, a mentők, a honvédség, az önkéntes tűzoltóságok, a polgárőrség és a vízügyi igazgatóság munkatársai.

Az ezredes közölte, amíg a hatóságok szakemberei a helyszínre érkeztek, addig civilek a balesethez közeli hajókról mentették a vízbe esett embereket.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

KisGenyo2
7 másodperc... az kemény azért. Szerencsések a túlélők.
KisGenyo2
7 másodperc... az kemény azért. Szerencsések a túlélők.
almalibre
Még jó, hogy nem vagyok szakértő, mert nekem úgy tűnik, hogy a Viking a harmadik ív alatt akar átmenni, majd az utolsó pillanatban irányt vált és a második ív alá fut, ahol Hableány manőverezik…
Csizmás Kond
...szerintem a nagyobbik hajó nem szabadott volna ráhajtson a kisebbre...de amint látszik szándékosan letarolta.
görbetükör
A megáradt Dunának nagy a sodrása, szakadó eső, szél - és egy kis hajó csak hányódik rajta.
Nem lett volna szabad engedni ennyi éjszakai hajókázást, remélem talán egyszer tényleg az illetékesek viszik el a balhét, akik nem szakemberekre hallgattak.
Borzasztó tragédia. :(
görbetükör
@almalibre: Jó néhány cikket olvastam.
A kis hajó teljesen a neki kijelölt "sávban" ment, a szállodahajó hagyta figyelmen kívül a jelzéseket.
Videón látszik, hogy ahogy hátulról nekimegy a kis hajónak, azonnal lesüllyed annak a hátulja. Ahogy közelítették a híd lábát, tolt a nagy hajó és még be sem ért a kis hajó a híd alá, a hátsó rész már teljesen víz alatt volt. Tényleg piszok gyorsan süllyedhetett, semmi esélye nem volt a sok embernek.
A két magyar, a személyzet is az eltüntek között van. :(
Cicamama55
Mint utólag kiderült, nagyon sok kép és hangfelvétel van a tragédiáról, nem lehet elcsalni az igazságot. Gondolom, mindet szemügyre vették, meghallgatták már a rendőrök is, mert a bírók és ügyvédek meg fogják tenni!!! A kapitányt és a vétkes hajót először elengedték, utána nyomásra mégis ellentétes döntések születtek. Számomra ezek a történések azt sugallják, valami miatt próbálják menteni a menthetetlent...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.