A szerda este történt dunai hajóbaleset miatt meggyanúsított hajóskapitány letartóztatása mellett és ellen is szólnak érvek – mondta Borbély Zoltán közlekedési szakjogász az M1 aktuális csatornán péntek este.

Szakértő: a Hableány felborításával vádolt hajóskapitány letartóztatása mellett és ellen is szólnak érvek
Fotó: MTI

Az ügyészség pénteken közölte, hogy indítványozták az ukrán állampolgárságú kapitány letartóztatását. A bíróság várhatóan szombaton dönt az indítványról.

Borbély Zoltán az M1 műsorában elmondta: a megalapozott gyanú szerint

a kapitány cselekménye halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetése, ami a törvény szerint 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Ez a büntetés tétel önmagában még nem teszi szükségessé a letartóztatást, de például az, hogy külföldiről van szó, már indokolhatja.

Kérdésre válaszolva a szakember elmondta: ebben az ügyben óriási lesz a szakértők jelentősége, de még korai lenne a szabályok szigorításáról gondolkodni.

Szerda este, nem sokkal 9 óra után a Margit hídnál ütközött össze a Viking szállodahajó és a dél-koreai turistákat szállító, jóval kisebb Hableány sétahajó, amely rövid idő alatt elmerült. Hét embert a környező hajókon utazók mentettek ki, hét ember holttestét találták meg eddig, mindannyian dél-koreai állampolgárok voltak. A hajóbalesetben 21 ember eltűnt. A rendőrség a Viking szállodahajó kapitányát gyanúsította meg a baleset miatt.

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Syntax Error
"...a kapitány cselekménye halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetése, ami a törvény szerint 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető..."

Tévedés! Ez a vád ellene! Nem a cselekménye... ugyanis őt is megilleti az ártatlanság vélelme a bíróság jogerős ítéletéig!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Gauntlet
De ha már itt tartunk: a Hableánynak hogy lehet csak két fős legénysége? Vagy a hajó vezetője volt a gépész meg a doktor is?!?
Syntax Error
"...a kapitány cselekménye halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetése, ami a törvény szerint 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető..."

Tévedés! Ez a vád ellene! Nem a cselekménye... ugyanis őt is megilleti az ártatlanság vélelme a bíróság jogerős ítéletéig!!!
maci0427
Akkorra nagy Óceánjáró hajók közlekednek a Dunán és főleg Budapesti részén, hogy a Duna nem olyan széles, hogy csak úgy városnézésre használják őket !!! Erre a célra a kisebb Hableány szerű 4 -70 személyes kishajók az ideálisak! Ennél a balesetnél meg már ott kezdődik a dolog , hogy mi a lószarért ment ilyen közel egymáshoz ez a két hajó ! Ez nem normális és elfogadható helyzet volt és ez volt az egyik probléma!
jancsipapa
@Syntax Error: Pontosan . És,hát a közzétett ( fellelhető ) felvételek nem okvetlen ezt igazolják. Sőt...
papa.49
Nekem a videóból az látszik a szállodahajó mintha nem is látná a sokkal kisebb hajót, ment gyorsabban mint a Hableány, és csak az ütközés után változtatott irányt !!! Különösen az a videón látható ahol már lenyomja a víz alá a kis hajó farát, ami ezután alá is fordul !!! Aztán a másik a ,,helymeghatározó rendszer,, nek pontosan mutatnia kellett volna a hajók helyzetét, de erről nincs egyetlen kukk sem !!! A másik ha van ilyen rendszer akkor miért csak a magán telefon hívás után ,,ébredtek,, fel az illetékesek, és kezdtek intézkedni eléggé kifogásolható módon ??? Az a 10 perc lett volna a döntő, meg a kiérkezésig eltelt másik legalább 10 perc !!!
papa.49
Nézzétek meg az Index most közzétett videóját, és utána lehet meggondolni ki is a hibás a 28 ember sorsában !!!
papa.49
@Propeller Magdolna: Megnéztem a videót, de ezt eddig is tudtam, az ukrán faszi nem vette figyelembe azt se, hogy a Hableány előtte haladt ott a híd alatt nem kellett volna előznie !!!
Miért nem használta a kürtöt, miért nem hívta rádión a kishajó parancsnokát, ezt én nem tudom, csak azt látom, hogy LEGÁZOLTA A KISHAJÓT, aztán visszatolatott, mintha ellenőrizné hogy rendesen hidegre tette a másikat !!!
Aztán elhúzta a csíkot, és feljebb kikötött !!!
Ki tudja miért így cselekedett ???Mindenesetre ez ha jobban megnézzük KIMERÍTI A CSERBEN HAGYÁST IS !!!
Akkor mit ,,remél,, az ukrán kapitány, az nem mentség, hogy 44 éve hajózik, az csupán ÁLLAPOT !!!
Sámannus
Leginkább mosdatási szakértő az elftársak közösüljetek! az eftársak kiengedték a hajót az országból, ahol úgy meg buherálják, hogy még a csillagot is lehazudják az égből utána.
jesz
@Sámannus: Igen, fura, hogy megpattanhatott a hajó...

...az különösen elgondolkodtató, hogy az ukrán kapitánynak nagyhirtelen két ügyvédje is akadt...megasztán azonnal kifizetné a tizenöt milliót, csak engedjék ki...megígérte, nem hagyja el a várost, és mindenben a hatóságok rendelkezésére áll..

...kis huncut...nagyon jól tudja, hogy két helyen van biztonságban. Vagy a cellájában, vagy valahol Ukrajnában...nos ő ez utóbbit választaná, ha mégis kiengedik, mert a cella nyomasztóbb..

Arról sehol nem olvastam, hogy vettek- e vér és vizelet mintát az ukrántól? ..na persze nem két nap múlva...lehet, hogy nem? Akkor bizony azt mond, amit akar.
papa.49
@Propeller Magdolna: Láttam, látható rajta amint UTOLÉRI A KISHAJÓT A NAGY ÉS SZÉPEN LENYOMJA A FARÁT A VÍZ ALÁ !!!
Ezen nincs mit rugózni ezt az ukrán faszi így követte el, és 28 ember életet követelt a cselekménye !!!
Az összes ebben a tárgyban megjelent videót lementettem, nincs kibúvó, nincs mentség az ukrán számára !!!
Sámannus
@jesz: Egyszer sem láttam, hogy pórázon vezették volna, pedig nagyon valószínű a szándékosság. Kiakart erőszakolni valamit, azért történt a baleset.
@papa.49: Valószínű, hogy a maffia védeni fogja, mint a csecsent, vagy a "szívbeteg" gázolót, aki gondtalanul jár a fitneszterembe.
papa.49
@Sámannus: Másik posztban leírtam elég magas százalékban tulajdonos a magyar kormány a svájci cégben, innentől kezdve érthető az összes ,,tökölődés,, !!!
Sámannus
@papa.49: Ez csak fedővállalkozás nekik. Ez is egy pénzszivattyú a maffiának. Az állam létrehozza a tőkét, és a forgalmat pedig bezsebeli a maffia.
papa.49
@Sámannus: A roggyanttonyó és színtársulata !!!
karma1
@papa.49: Szia! Annak a nagyhajonak olyan radarberendezese van, ami 360 fokban korben lat a hajo ele, kore es moge - es ha o szemelyesen nem is latja, de a radar igen, es megteszi a szukseges intezkedeseket (az en automban van ilyen berendezes, otthon tempomatnak hivjak es PLUSZ van benne egy erzekelo, amivel beallitom a kovetesi tavolsagot, vagyis gyakorlatilag csak egyszer kell elernem a 30 km-es sebesseget, ennek eleresenel beallitom a kivant utazasi sebesseget, es ettol kezdve az autonal nem is kell hasznalnom a labamat, amint utolerek egy autot, az en autom felveszi annak az autonak a sebesseget, es nem kell fekeznem, az autom erzekeloje figyelmesebb nalam! Hidd el, ebben a bohom nagy hajoban ez regota alapfelszereles! Viszont az ekkora hajok olyan orrhullamot tolnak, hogy az utolso pillanatban mar nem volt hova menekulnie a Hableanynak, mert az a hullam felkapta es beforditotta. Azoknak a kommenteloknek van igaza, akik nehezmenyezik, hogy az ukrant szabadlabra akarjak helyeztetni (vagy mar meg is tettek?), es a legnagyobb baj, hogy a nagy hajot tovabb engedtek alaposabb bunugyi vizsgalat nelkul... Szoval hiper-szuper radar es ugyanilyen sonar nelkul mar nem fut ki egy ekkora hajo sehonnan sem - dajkamese lenne ez!
karma1
@papa.49: SENKI nem sorolhat fel erveket a letartoztatasa ellen, mert gondatlansagbol elkovetett emberoles, tobbrendbeli cimen nincs olyan orszag, ahol nem tartoztatnak le! A Rezesovanak 5 evet le kellett egy magyar bortonben toltenie, mert 4 ember meghalt az o ittas vezetesebe,
jesz
Dél-Korea sérelmezi, hogy a magyar hatóságok miért engedték tovább a szállodahajót a súlyos baleset után...követelik, hogy a magyar hatóságok foglalják le a német kikötőben álló hajót a vizsgálat befejezéséig...a nagykövetüknek ki van adva, mint feladat..
...érdekes lesz, bármilyen szomorú is az indok...

Itt valaki nagyot hibázott...
papa.49
@karma1: Tovább megyek a parton van un. ,,fekete doboz,, ami rögzíti az összes manővert, telefonbeszélgetést, rádió hívást ami a hajókról érkezik... Az már kiderült, hogy az ukrán nem tett semmit, csupán legázolta a kishajót, és most a 44 éves szolgálatára hivatkozva akar szabadlábra kerülni!!!
Na ne !!!Eltűnik Ukrajnában mint az ,,aranyóra,, !!!
A másik miért ezt a faszkalap tektökös faszit bízták meg a mentés levezénylésével, mert nem is ért hozzá, de nem is az a feladata, hogy történjen meg a kivizsgálás, csak a MASZATOLÁS a feladata, a koreaiak már morognak a töketlenkedések miatt !!!
A svájci társaságban az állam társtulajdonos, és kurvára nem fontos, neki, hogy kiderüljön az igazság !!!
Csak ez is kétélű fegyver, ez még nem jutott a ménkű nagy tökfejükbe !!!
jesz
ajajaj...a piacon már az idősebb kosárhúzók is név szerint rebesgetik, ki van résztulajdonosként a hajót üzemeltető cégben, és pont azért engedték el a hajót. Egy kezdő rendőr sem engedte volna el, amíg a vizsgálat tart.

Szerintem a Koreai követ már pontosan tudja ki kivel van...(na meg lassan egész dél-Korea is)
Csizmás Kond
...mindent meg lehet magyarázni csak azt nem hogy miért taposta le a kishajót...mert örvény ide sodrás oda meg követésitávolságok meg radar meg minden az ilyen folyami hajóknál mindig ott a kormányos...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.