Jelentős kárt tett idén az eső és a csapadékos időben terjedő gombafertőzés a szabadföldi szamócatermésben is, ez és a görög import miatt akár 20-30 százalékkal is drágább lehet a termés.

Jelentős kárt tett az eső a szabadföldi szamócatermésben

Fotó: Pixabay.com

Apáti Ferenc, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke elmondta, hogy a fagyok és az aszály idén nem okozott érdemi kárt a szamócaültetvényekben, ugyanakkor az eső és a gombafertőzés miatt a mintegy 400 hektáros szabadföldi terület 20-30 százaléka is kieshet.

A magyarországi szamócatermő terület 40-50 százalékát teszi ki a szabadföldi termesztés, amelynek hektáronkénti termelési költsége évente 5-10 millió forint, míg hajtatott (fóliás) termesztés esetén akár 15-40 millió forint is lehet.

Magyarországon a termelés jelentős része a Szentendrei-szigeten, Nagykőrös-Lajosmizse-Nyársapát, valamint Szatymaz-Zsombó térségében folyik, egyre többen állítják elő termesztő berendezésben a szamócát.

Az országban megtermelt szamóca 90 százalékát belföldön fogyasztják el, 10 százalékot pedig az osztrák, a lengyel és a szlovák piac vesz fel. Ezzel szemben jelentős az ország importja, a magyar termés körülbelül felét teszi ki. Magyarország legnagyobb partnere Spanyolország, emellett olasz és görög szamóca is nagy mennyiségekben van jelen a kereskedelemben, de általában csak május közepéig.

MTI

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Na elkezdődött a szokásos sírás,rívás, hogy miért lesz drágább az amúgy is kurva drága gyümölcs, meg a zöldségek !!!
Aki nem tudná a MEZŐGAZDASÁG már csak ilyen az időjárás beleszól mindenbe !!!
tudode
Nem állítólag, valóban GEOTERMIKUS NAGYHATALOM MAGYARORSZÁG!
.
---- Magyarország geotermikus világhatalom
.
www.origo.hu/gazdasag/20060218magyarorszag.html
.
Az eperhez hasonló KÉNYES NÖVÉNYEK neveléséhez MELEGÁGYAKRA lenne szükség, de hát az úgy nem megy, hogy itt, ott, amott HOKIZSEBEKBE vándorol a közlóvé, visszaforgatatlanűl a gazdaságba, netán útra kelve LÓVÉ PARADDEJSZOKBA!
.
A KÖZJOGI "állásukról/ fekvésükről" nem is szólva, amely NEMZETI .. t a B U K A!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.