A Clark Ádám 200 tonnát bír el, ez Közép-Európa legnagyobb úszódaruja. A tervek szerint ezzel fogják megpróbálni kiemelni a Duna medréből a Hableány roncsait.

Így készül a Hableány kiemelésére a szuperdaru – videó

A hatalmas daru akkora szerkezet, hogy ilyen magas vízállás mellett nem fér át a budapesti hidak alatt. De a fedélzeten már most készülnek a feladatra. Megfeszített munka zajlik, szó szerint. A hevederek készítése egyáltalán nem könnyű munka.

Az úszódarun készítik azokat a sodronyokat, amelyekkel valószínűleg kiemelik majd a Hableány hajó roncsait. Ezek a hevederek úgy készülnek, hogy több sodronyt összefűznek egymás mellé, hogy minél nagyobb felületen érintkezzenek a hajóval, és így a kiemelés során a hajótest minél kevésbé sérüljön. A Hableány hajó jelenleg még a Duna mélyén fekszik, kilenc méter mélyen.

A Clarkon készítik azokat a kengyeleket, amelyekről néhány kilométerrel lejjebb, a baleset helyszínén, a mentést koordináló Terrorelhárítási Központ osztályvezetője beszélt.

„Hevedereket fognak áthúzni a hajó alatt, amire, majd ha az emelőképesség megjelenik, ami praktikusan pillanatnyilag a Clark Ádám úszódaru, már csak rá kelljen – idézőjelbe téve a csakot – már csak rá kelljen akasztani, és meg kelljen emelni a roncsot”

– magyarázta a sodronyok fontosságát a mentést koordináló Terrorelhárítási Központ osztályvezetője, Jasenszky Nándor.

A Duna magas vízállása még mindig megakadályozza, hogy az óriásdaru lejusson a Margit-hídhoz. Ahhoz, hogy átférjen a budapesti hidak alatt, még körülbelül egy métert kellene apadnia a víznek.

Forrás: euronews.com

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

görbetükör
Nagyon remélem, hogy karban van tartva és nem rozsdásodott eddig valahol.
jesz
rengeteg fotós teleobjektívekkel követi a daru minden pillantát...egészen biztos, hogy hibal nélkül fognak dolgozni a darusok...rajtuk a világ szeme.

Járjanak szerencsével!
RonaGyuri
@jesz: ezt csak remélni lehet! egyébként is majd ha gond lesz ráfogják a migráncs bérencekre! =))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.