Bekérették a Külgazdasági és Külügyminisztériumba (KKM) az úzvölgyi események miatt a budapesti román nagykövetet, de ő a diplomáciában példátlan módon megtagadta a párbeszédet – mondta Magyar Levente, a KKM parlamenti államtitkára pénteken Budapesten.

A külügy berendelte a románi nagykövetet – amit a diplomata erre lépett, az tényleg példátlan

Az államtitkár kiemelte: miután csütörtök este román szélsőségesek feldúlták a magyar katonai temetőt, magyarellenes provokáció történt, tiltakozó jegyzéket küldtek és bekérették a román nagykövetet, aki "minden udvariasságon és barátságon túlmenően", központi utasításra hivatkozva megtagadta ezt. Románia elállt a párbeszéd lehetőségétől – jelentette ki.

Magyar Levente hangsúlyozta: Magyarországnak továbbra is elsődleges érdeke a korrekt és jó viszony Romániával, hogy magyarok és románok békében élhessenek Erdélyben. Ennek érdekében az elmúlt időben komoly kompromisszumokat kötöttünk, amit az vezérelt, hogy mi szolgálja leginkább az erdélyi magyarság boldogulását a szülőföldjükön – mutatott rá.

Az államtitkár szerint most felmerül a kérdés: hogyan tovább, megkérdőjeleződik Románia szándéka a jó kapcsolatok építése mellett. A román rendvédelmi erők passzívan szemlélték a sírgyalázást, azt, ahogy felingerelt román támadók ütlegelik a békés magyar tiltakozókat – közölte. Hozzátette: egyelőre három-négy könnyebb sérültről tudnak.

Emlékeztetett: mindez abban az országban történt, amely jelenleg az EU soros elnöke, és ahova néhány napja a pápa látogatott el.

Magyar Levente kiemelte: Magyarország azt várja Romániától, hogy alaposan vizsgálja ki ezt a "gyalázatos esetet" és adjon hiteles magyarázatot arra, hogyan kerülhetett sor a történtekre.

Az erdélyi magyarság április végén szembesült azzal, hogy a közeli Dormánfalva önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki és emlékművet állított az úzvölgyi első világháborús magyar sírkertben. Csütörtökön több ezer román megemlékező érkezett a temetőhöz, hogy részt vegyen az emlékmű felszentelésén.

A helyi magyarok élőlánccal próbálták megakadályozni ezt, de a román résztvevők erőszakkal benyomultak a sírkertbe.

Csütörtökön Magyar Levente arról tájékoztatott, hogy a magyar kormány tiltakozó jegyzéket adott át a román kabinetnek az úzvölgyi katonai temetőben történtek miatt.

Forrás: MTI

51 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lampa laz
Hogy ők mennyi sértő dolgot követtek el, az itthon élőlánccal tiltakozó szobrok emelések és egyéb embercsoportok elleni dolgokkal, az nem zavarja az érzelmeiket, csak a határon túli magyar fontos számukra.
Az, h ilyen látványosan utálják őket, az nagyban orbánnak köszönhető. Hiába ábrándozik erdélyről az sohasem lesz az övé. Ha térhódításba akar kezdeni akkor költözzön egy másik bolygóra, majd az ufók segítenek neki.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
tudode
Na végre!
.
Nem lehet úgy rángatni a nagyköveteket egy lejárt lemezű, diplomáciai utánzatnak, mint a gatyájukat!
Rockxy
mámorban úsznak Magyarország ellenségei
lampa laz
Hogy ők mennyi sértő dolgot követtek el, az itthon élőlánccal tiltakozó szobrok emelések és egyéb embercsoportok elleni dolgokkal, az nem zavarja az érzelmeiket, csak a határon túli magyar fontos számukra.
Az, h ilyen látványosan utálják őket, az nagyban orbánnak köszönhető. Hiába ábrándozik erdélyről az sohasem lesz az övé. Ha térhódításba akar kezdeni akkor költözzön egy másik bolygóra, majd az ufók segítenek neki.
Commenter
@lampa laz: Minden szavaddal egyetértek. A tusványosi betelepedés, a kettős állampolgárság, a beömlő csilliárdok a kisebbségek védelmében, az himnuszozás, az állandó provokáció ide vezet és természetesen nem az ott élő, orbánra nem szavazó magyar kisebbség tehet róla. Lehet alapul venni a svéd-finn kisebbségi mintát és lehet elgondolkodni! Mindkét országban mindkét kisebbség teljes békében és nyugalomban él egymás mellett, és nem egymás ellen van uszítva a regnálók által. Amíg orbán hatalmon van Románia és Erdély számunkra puskaporos hordó.
desir62
@lampa laz: Majd a Pataki segít neki.
bencemacska
@Commenter: ma, 12:27
Én is egyetértek mindkettőtökkel.
Ahol O1G megjelenik ott mindjárt háború van! Most jött haza egy erdélyi körútról!
Nessy
nem tudni pontosan, miért, és hogyan robbant ki az incidens!
Egyébként az Erdélyi fejedelemség évszázadokon át független volt, és bizony volt, mikor ígérete ellenére cserben hagyott bennünket!
Mi sem vagyunk angyalok! "Tusványoson" nem éppen békeszózatok hangzanak el O.V. és társai részéről.
A milliárdokért ez is benne van a pakliba, hogy bizony illuminált románok megdobálják az ottani magyarokat. Gondolom abban a temetőben erdélyi és román katonák is fekszenek, ergo egyik félnek sem illik kisajátítani a temetőt, de mindenkinek joga van emléket állítani a saját halottainak.
Commenter
@bencemacska: veszélyes amit csinál nagyon! Teljesen mindegy hogy látták és/vagy hallották a románok a székely és a magyar himnusz felcsendülését...
Commenter
@Nessy: még csak illumináltnak se kell ehhez feltétlenül lenni. Orbán a békéről beszél és közben hadakozik, háborút, ellentétet szít. A román nagykövet jól tette amit tett. Semmibe vette az őt bekéretőket és ezáltal orbánt és politikáját is. A románok is számtalanszor bekérethették volna már sőt ki is utasíthatták volna a magyar nagykövetet az orbán kormány tevékenysége nyomán.
kulabombaafityiszre
Megunták a románok ezt a kinek van nagyobb farka kekeckedést,
RonaGyuri
ne már Levuska ehhez pofa kell, de nektek van, hogy van bár a pofátokon ilyet leírni másokról: "minden udvariasságon és barátságon túlmenően". Ti mit műveltek rendszeresen??? =))
painful
Savanyú a szőlő?
Így néz ki az unortodox diplomácia.
Csak ti unortodoxkodhattok, mások nem?
Nessy
@RonaGyuri: Tudod, a mi belügyeinkbe senki ne szóljon bele, de drága külügyérúnk és O.V. nap. mint nap beleszól más ország dolgaiba! Csodálom, hogy eddig nem küldték őket melegebb éghajlatra!
Clavigo
@Shikari: Téged ki kérdezett,,@nyád majma ?
Clavigo
@Csizmás Kond: Add kölcsön neki a tiédet...
Csizmás Kond
@Clavigo: ...úgy néz ki belerondítottam a becsületedbe...nincs bocskorom de az ilyen hozzáállás mellet szerintem ha neked nem is de az anyukádnak volt...add te kölcsön ha már ennyire vele érzel .
Clavigo
@Csizmás Kond: Kandur Bandi,,,,Te nem tudsz " bele rondítani a becsületembe ".. Nem fejlődött ki az agyad hozzá...:)
Csizmás Kond
@Clavigo: ...vagy azért nem mert neked olyan nincs is.
bencemacska
@Nessy:ma, 13:05
Nagyon kíváncsi vagyok én is a miértre, de csak annyit tudtam meg, hogy a temető első világháborúban elesett erdélyi magyar katonák nyughelye. Román katona sírja eddig nem volt ott.
"Az erdélyi magyarság április végén szembesült azzal, hogy a közeli Dormánfalva önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki és emlékművet állított az úzvölgyi első világháborús magyar sírkertben. Csütörtökön több ezer román megemlékező érkezett a temetőhöz, hogy részt vegyen az emlékmű felszentelésén.
A helyi magyarok élőlánccal próbálták megakadályozni ezt, de a román résztvevők erőszakkal benyomultak a sírkertbe."
A temető kb félúton van a két település - Dormánfalva és Csíkszentmárton - között. /Az csak hab a tortán, hogy a temető - állítólag -Csíkszentmártonhoz tartozik, Dormánfalva meg a moldvai részhez!!!/
Azt is hallottam (rádió: Prohászka Boróka),hogy az EU-s választási kampányban durvult el a viszony az RMDSZ és a román nacionalisták között.
nemfideszes
Minek után, hisztis Petike napi szinten kért be nagyköveteket, a magyar kormányt ért jogos kritikák miatt, már senki nem veszi komolyan ezt a futsalistákból álló bagázst.
Úgyhogy nincs más hátra, oda kell küldeni a melldöngető "mélymagyarokat" bayer zsótitól, a goj motoros mészárosig, aztán játsszák le a "mélyrománokkal", hogy ki a nagyobb f@sz!
bencemacska
@Commenter: ma, 13:13
Én - a román kormány helyében - már rég kitiltottam volna a kárpát-medence keresztény DNS-ét a posványosi uszításai miatt.-:)))
Commenter
@bencemacska: Én is. Belepofázik Románia belügyeibe. De mégsem dobják ki.
nemfideszes
@Shikari: @Csizmás Kond: ... és attól megoldódik az úzvölgyi "probléma", meg úgy általában a román-magyar konfliktus? NEM!
Ahogy attól sem, hogy milliárdokkal tömik a határon túliak zsebét a mi adónkból, vagy éppen stadionokat építünk... a szavazataikért. A csuti és bandája magasról lesz@rja a határon túliak valódi problémáit, emellett nemzetközi szinten már rég eljátszották a hitelüket és tekintélyüket, bár ha jobban belegondolok soha nem is volt... a folyamatos "Trianonozásról" és a két marha, csuti és tömjén zsóti, fosványosi románokat sértegető beszólásairól már nem is beszélve.
Nessy
@nemfideszes: várható volt, hogy egyszer szakad a cérna.
advocat
És itt az eredmény! Bizony néha jobb lenne hallgatni! De csak jár a pofájuk. Oda és vissza is. Szóval ez nem Európa. Mert azért a franciák és a németek aránylag jól elvannak. Elszász-Lotharingia. Csak egy példa. Az egyik strasbourgi villamos egyik végállomása Kehlben van.
RonaGyuri
egy barátom írta: csak értékén kezelték a magyar külgarázdákat! =))
Commenter
A temetőgyalázás az elítélendő,de a szélsőségesek mindenütt vandál módon rombolnak. A román külügyér reakciója viszont érthető az orbáni kül és belpolitika tükrében.
papa.49
mti. A nagykövetet nem berendelni, hanem BEKÉRETNI szokták ezt minimum tudni kéne egy ,,,újságírónak,,
Az pedig ami történt az várható volt hiszen évek óta folyamatosan uszítanak az odajáró ,,magyar politikusok,, NINCS MIN CSODÁLKOZNI
Commenter
@papa.49: ezek? nem kérni, kéretni,rendelni, berendelni szoktak és irányítani nem pedig kormányozni. A szebb napokat látott MTI csak igazodik hozzájuk!
papa.49
@Commenter: Teljesen el vannak szállva már a zselés fejű kakaduék !!!
bencemacska
@papa.49: ma, 19:10
Igaz a megjegyzésed, de ezek "uralkodnak" és nem országot igazgatnak!
Ha megnézed a "beküldő" hivatkozást, nem tudod megállapítani honnan ferdítették ide a cikk tartalmát.
Másik: hazudott a Magyar Levente, mert nem tagadta meg a "berendelést" a nagykövet, hanem közölte, hogy mára már van halaszthatatlan feladata, csak hétfőn tud legközelebb bejönni!
namihami
Mit keresett ott a Mi Hazánk (csak az övéké, az enyém nem) csürhe, csíkos zászlókkal és a hülye maskarájukban? (képi felvétel van mindenről) Nem a helyi székelyek ügye lett volna ez? Ki kérte fel az Ő Hazájukos barmokat, hogy ott keverjék a sz@rt? Honnan tudták előre, hogy bármilyen affér lehet a megjelenésükből? van egy olyan sejtésem, hogy az egész bunyó nem véletlenül kezdődött. Ahogy az egészet kezdőkről is.
simmering73
Semjén, Mi Hazánk, Hatvannégy Vármegye... elég is ennyit mondani. Provokatőrök.
szép új világ
Csizmadia szedje össze a birkáit és békemeneteljenek egyet Dormánfalvára.
balos
@Shikari: Nosza árja,várja a cöfös vonat!
Clavigo
@Shikari: Mi van Bumeráng ? Nem engedtek haza hétvégére ??
Györe-Juhasz Eva
@Szeparepa2: Vàlaszodbòl ítèlve a tièd nehezebb.
Peller Anikó
@Szeparepa2: 12:38, ugye csak vicceltél? Mert ennyire hülye gyökér még te sem lehetsz.

Légy szíves tisztázd a kérdést, mert a háeszedtől ez nem látszik. A csikarit értjük, őrajta nem csodálkozunk.
Mrfingusz
Ilyen fostalicskákkal mint a fidesz nem is csodálom hogy nem akar tárgyalni ,moslék trágyadomb a csuti gecivel együtt !
dr. prédikátor
@Shikari: ma 06.58 ra! Igy van szájba kell verni! Tégedet buzi cerkóf patkány!!!Húzzál már a picsába te geci!!!
bencemacska
@Szeparepa2: ma, 10:56
Gondolkodj el azon:
- most tett a magyar "vezír" erdélyi körutat, még nem hallottam őt megbékélésről és békés egymás mellett élésről beszélni,
- a román kormány vizsgálatot indított az emlékmű felépítés engedélyezése miatt, talán meg kellene várni a vizsgálat eredményét,
- még nem tapasztaltam,hogy külügyéreink valamilyen ügyben a diplomácia szabályai szerint jártak volna el,
- nem történt semmi más, mint a román és a magyar ultranacionalisták egymásnak estek, mert nekik ez a természetes .
Commenter
@simmering73: Kubatov listások, B közép...mozgósíthatók ők is
bencemacska
@Szeparepa2: ma, 14:32
A legnagyobb baj a két ultranacionalista csoport háborújában az, hogy a magyar u. nacionalista csoportot - és szeretné az európait is - O1G vezeti a mi pénzünkből.
Én Prohászka Boróka elmondásából szűrtem le a véleményemet. Feltételezem, hogy ő nem magyar ellenes a rálátása meg mindannyiunknál nagyobb.
Ha megtalálom, belinkelem.
De ez is biztató szvsz., mivel az MTI közli: propeller.hu/nagyvilag/3424703-megszolalt-roman-miniszterelnok-megszolalt-erdelyi-botrany-miatt
Eladott Ország
Az egyetlen román fejfája: Stemate Ilie, M. kir. 10. Hon. Gy. Ezr. I. azaz: az Osztrák-Magyar Monarchia katonája. Úgy látszik nagy az egyetlen román katona rokonsága, vagy a monarchia katonáira is emlékezni akartak?!
azonnali.hu/gallery/2019%20junius/uzvolgye/GEG_Azonnali_Uzvolgye-3075.jpg
Peller Anikó
@Szeparepa2: Répa, azt írtad, hogy össze kell hívni az Ensz biztonsági tanácsát. Meg a Nattóét is.

Miért is? Mert a büdösgeci uszító gazemberek állandóan a külföldön élő magyarsággal baszkolódnak semmimás célból csak azért mert onnan várnak támogató szavazatokat a Magyarországon élő magyarok ellenében.

Azért hívnád össze a biztonsági tanács ülését mert már a román nagykövet is leszarja az orbángeci urizálását.

Lesz itt még nagyobb baj is. Csak el ne tapossanak a románok.
dr. prédikátor
@Shikari: megjöttél te geci patkány cerkóf???leszoptátok egymást a buzi haveroddal???
kakaósbögre
Tisztességes ember nem tárgyal fideszessel.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.