Kiemelték és egy uszályra helyezték a május 29-ei balesetben elsüllyedt Hableány turistahajót kedden Budapesten, a Margit hídnál. Jelenleg az uszályon rögzítik a hajót. Ezután a roncsot Csepelre szállítják, ahol elkezdődik a helyszíni szemle. Átvizsgálják a hordalékot is újabb áldozatok után kutatva.

Sikerült! Kiemelték a Hableányt és egy uszályra rakták – videó

A Clark Ádám úszódaru az elszállítást végző uszályra emeli a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsát 2019. június 11-én. A Hableány május 29-én süllyedt el a Margit hídnál, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. Fotó: MTI/Lakatos Péter

A Hableányt kedden kora reggel kezdték el kiemelni a Duna mélyéről.

Hétórás mentés után a terveknek megfelelően sikeresen kiemelték a május 29-ei balesetben elsüllyedt Hableány turistahajót kedden Budapesten, a Margit hídnál. A hajót egy uszályra helyezték, amely várhatóan a csepeli szabadkikötőbe szállítja a járművet.

A mentést négy szakaszban hajtották végre: először a kapitányi hídig, majd a fedélzetig, utána pedig a vízvonalig emelték ki a hajót a Clark Ádám úszódaru segítségével, utolsó lépésként pedig elhelyezték az uszály fedélzetén.

Minden állomáson vizet szivattyúztak a hajótestből, illetve búvárok hatoltak be a jármű belsejébe, ez alkalmakkor akadálymentessé tették a hajótestet a holttestek megtalálása érdekében.

A mentés során négy holttestet emeltek ki a hajóból, így négyre csökkent az eltűntként kezeltek száma.

A helyszínen a szakemberek úgy vélekedtek, lehetnek még holttestek a hajótestben, ugyanis különösen a tati teremben rengeteg hordalék halmozódott fel.

A hajót a csepeli kikötőbe szállítják, ott pedig a Budapesti Rendőr-főkapitányság hajózási, nautikai és műszaki szakértő bevonásával, az ügyészség képviselőjének jelenlétében szemlének veti alá a járművet – mondta az MTI-nek Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A Hableány 1949-ben épült, a hajó 27,2 méter hosszú, 4,8 méter széles és 5,2 méter magas, a súlya 50 tonna. A turistahajó kiemelésére Komáromból érkezett pénteken a 200 tonna emelésére is képes Clark Ádám úszódaru.

A Hableánnyal összeütköző Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitányát vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó, gondatlanságból elkövetett veszélyeztetése vétségének gyanúja miatt hallgatták ki gyanúsítottként és tartóztatták le.

A kiemelést az Index közvetítette élőben:

Délelőtt fél 11-ig négy holttestet emeltek ki a hajótestből, köztük egy 6 éves kislányét, illetve valószínűleg a hajó kapitányát. A búvárok még négy embert keresnek a Hableány utasai közül. 

A mentés során kedd délelőtt több búvár is holttestek után kutatott a hajótestben. Az igen vastag iszapréteg azonban annyira akadályozta a búvárok munkáját, hogy a szakemberek végül úgy döntöttek, majd csak a roncs elszállítása után vizsgálják át azt – tudta meg a 24.hu

Jasenszky Nándor, a Terrorelhárítási Központ osztályvezetője a 24.hu-nak nyilatkozva elmondta, hogy nagy kő esett le a szívéről a kiemelés után.

Hozzátette:

Tudtuk, hogy számunkra igazi felemelő pillanat lesz, amikor a roncs az uszályon koppan. Sikerült ezt a sokrétű munkát igénylő feladatot a sok tapasztalt munkatárssal, búvárral és szakemberrel végrehajtanunk. Mindenki nagyon komoly munkát végzett, hogy ez sikerüljön. Most a roncs rögzítése következik, ha ez megvan, akkor Csepelre szállítják. Ott elkezdődik a helyszíni szemle, majd átvizsgálják a hordalékot, hogy nincs-e benne esetleg újabb áldozat.

Forrás: MTI, 24.hu, Index

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

dr. prédikátor
Már látom és hallom hogy a "vezérek" hogy fogják fényezni és dicsérni a "gyors" intzkedésüket!!! Holott semmit nem tettek, mert NEM IS ÉRTENEK a vizi mentéshez!!!Csak a pofájuk volt nagy!!!Azokat illeti dícséret és elismerés akik életük kockáztatásával is mindent megtettek a mentés és kiemelés során!!!
papa.49
Ők bizony, nem is a Margit szigeten trónoló főtektök, meg bandája !!!
dr. prédikátor
Már látom és hallom hogy a "vezérek" hogy fogják fényezni és dicsérni a "gyors" intzkedésüket!!! Holott semmit nem tettek, mert NEM IS ÉRTENEK a vizi mentéshez!!!Csak a pofájuk volt nagy!!!Azokat illeti dícséret és elismerés akik életük kockáztatásával is mindent megtettek a mentés és kiemelés során!!!
Eladott Ország
@dr. prédikátor: Általános riadó! Valaki lefújta vörös festékkel a TEK páncélosát a Vörösmarty téren!
4cdn.hu/kraken/image/upload/s--Qi1bRW1J--/w_1160/76B73tPwB5b4FUBcs.jpeg
uploads.disquscdn.com/images/75feae77712e1fa7b02e889cf0b520af8d9584ebcbb8027a4e65acf26c33d465.jpg?w=600&h=453
Ezt Franciaországban biztos nem csinálnák meg és nem azért, mert félnek, hanem többre becsülik az ilyen szervezeteket. Bár nem biztos , hogy van ilyen szervezet mint az itteni Orbán hadsereg. Képzelhetjük, hogy tudná megvédeni ez a marketingalosztály az országot, ha a saját tankjukra se tudnak vigyázni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.