Zárt helyiségben vizsgálják tovább a dunai balesetben elsüllyedt turistahajót, amelyet kedden, rendkívüli erőfeszítésekkel sikerült kiemelni a folyóból és elszállítani a csepeli szabadkikötőbe.

Az M1 beszámolója szerint jelenleg centiméterről centiméterre vizsgálják át a hajót az ügyészség munkatársai, a rendőrségi helyszínelők és a hajózási szakemberek.

A vizsgálat során a többi között azt próbálják kideríteni, hogy a Hableány sérüléseit a folyómederhez ütközés vagy a Viking Sigyn szállodahajó okozta.

A Hableányt kedden kora reggel kezdték el kiemelni a Duna mélyéről. Közben többször megálltak, vizet szivattyúztak, valamint átvizsgálták a hajótestet, és eközben négy holttestet is megtaláltak.

A roncsot kedd délután uszályra helyezték, majd a Botond tolóhajó segítségével szállították Csepelre, ahol napokkal ezelőtt kialakították a helyszínt a szemléhez. A vesselfinder.comhajófigyelő oldal tanúsága szerint délután öt körül érkezett a Csepeli Szabadkikötőbe a Botond, amely a Hableány maradványait szállító uszályt tolta. A helyzetét jelző ikon alapján a jármű a 21. kerületi Szikratávíró utca közelében lévő kikötőben horgonyoz.

Fordulat a Hableány ügyébenMTI/Lakatos Péter

A Hableány május 29-én este süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. A tragédiát heten élték túl, négy ember még nem került elő.

Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője kedden a helyszínen azt mondta:

a belügyminiszter kérésére megduplázták a keresésben részt vevő rendőrök számát.

A búvárok munkájának szempontjából a lehető legrosszabb volt a május 29-i balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó víz alatti elhelyezkedése – mondta az első merüléseket végző Havaria Katasztrófaelhárító Közhasznú Egyesület ipari búvára az M1-en.

Fordulat a Hableány ügyébenMTI/Mohai Balázs

Sopronyi Richárd hozzátette: az elmerült hajónál a sodrás állandóan a Margit híd pillérének ütközött, így a búvároknak változó szögből érkező sodrás mellett kellett megfeszített munkát végezniük. Mint elmondta, ipari búvárként a hajótest vizsgálata volt a feladatuk, de mivel csak a szerkezet oldalát és aljzatát lehetett látni, nem tudták megállapítani, hogy mennyire sérült a roncs.

A kiemeléssel kapcsolatban beszámolt arról, hogy

a katasztrófavédelem búvárai a kiszivattyúzás után 80 centiméter magas iszapban keresték az áldozatokat a hajótestben,

négyet találtak, majd a búvárok biztonsága érdekében nem folytatták a helyszínen a keresést. A műsor másik vendége, Kállai Zoltán, a HSP Hídépítő Speciál Építőipari Kft. hajózási üzletágvezetője hangsúlyozta, a hajó kiemelése a tervek szerint haladt. Roncskiemelésekre gyakorta van példa világszerte, de

ez speciális helyzet volt, mivel ezt Budapest belvárosában, magas vízállás és a Margit hídnál tapasztalható extrém vízirányok mellett kellett elvégezni.

A Hableány május 29-én este süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét utast sikerült kimenteni. Négy ember mostanáig nem került elő.

Cikk- és címlapkép: MTI/Lakatos Péter

(MTI)

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Gauntlet
De a Vikinget továbbra se foglalták le
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Gauntlet
De a Vikinget továbbra se foglalták le
rellepprp
És mi volt a fordulat? Volt valami, amit eddig máshogy tudtak, és most kiderült az ellenkezője?
Én semmi ilyet nem találtam a cikkben, lehet ezt is titkosította fidesz?
maci0427
Kíváncsi leszek hogy kit fognak kihozni hibásnak és mikor , mert ez a a tömeges haláleset legalább húsz évet érdemelne ! Az érzésem az, hogy valamilyen műszaki hibára fogják kenni nagyobb mértékben, egy "kis " emberi felelősséggel !
maci0427
@Horizont: Na ez az ! Műszaki hiba + áradás = nuku felelős...!!!
maci0427
@Gauntlet: Állami , gazdasági érdek miatt gondolom, mert nagy bevétel kiesét okozna !!!
papa.49
@Horizont: Én is ezt KÉRDEZEM, HOL VAN EBBEN FORDULAT ???
Az meg szinte biztos, hogy a végeredmény az lesz, hogy a Hableány személyzete okozta a katasztrófát !!!
nezelodo
Tetszik, hogy ilyen izzadságszagúan az áldozatot vizsgálják, szinte mikroszkóp alatt! Esetleg ha lehetne egy pillantást vetni ezt a kishajót a víz alá nyomó puccos bárkára? Ja az valamiért még kesztyűs kézzel sem tapogatható!
verőce21
Ebben "a mesében az a fordulat", hogy a sodrás a hajótestet - amíg meg nem telt iszappal -, állandóan a hídpillérhez verte. (Azért írtam az első napokban, hogy a roncsot zúzottkővel megrakott acélhálós matracokkal le kellene súlyozni.)
Az áramlás- és a ráható erők nagyságára jellemző, hogy a 27 méteres hajótestet hosszában megfordította a meder alján.
Minden dicséretet megérdemelnek a kiemelésben dolgozó összes résztvevők és technikai felszerelések! (de azért ne felejtsük el, a dél-koreaiak jelenléte nélkül nem történt volna meg ilyen gyorsan a kiemelés)
rellepprp
@papa.49: Ja ja, szerintem is, majd megállapítják, hogy a lassabban haladó Hableány megelőzte a gyorsabb Vikinget
és a balkézszabályt figyelmen kívül hagyva bevágott bevágott elé
rellepprp
@rellepprp: természetesen csak egyszer vágott be elé :)
Yoda69
@nezelodo: Megeloztel, pont ezt akartam írni hogy végül a hableany kapitánya lesz a felelős. Ő már meghalt, nem tud védekezni. Roggyant tonyoek pedig megusznak egy bődületes méretű kártérítési pert.
Már csak abban bízom hogy a dél koreaiak nem hagyják annyiban a dolgot.
Klubtag
Eközben a hazaengedett Vikinget simán és gyorsan lefestették.
Hát szakértő legyen a talpán, aki kétség nélkül és következetesen meg meri majd fogalmazni bármelyik hajó személyzetének esetleges felelősségét...
papa.49
Az igazi fordulat az, hogy már kiengedték a ukrán faszit aki legázolta a Hableányt, talán még 1 óra hosszat lesz Budapesten, aztán eltűnik Ukrajnában !!!
papa.49
@rellepprp: A ,,szagértők,, megállapítják hogy a Hableány személyzete okozta a balesetet, így mocskolva be egy kapitány emlékét aki a hídon maradt a bajban is !!!
A másik pedig az a hajó már a merülése során megfordult a sodrás miatt, és a Hableány mindkét oldalán közép tájon látható benyomódást a Viking okozta miközben maga alatt forgatta a kisebb hajót !!!
A Vikinget kiemelve a vízből kiderülne, hogy a hajófenék is szenvedett sérüléseket !!!
Miért ,,tolatott,, vissza a Viking a baleset helyszínére, és miért nem kezdett azonnal a mentéshez, és miért húzta el a csíkot onnan ???
Csupa megválaszolásra váró kérdés !!!
Eladott Ország
@Gauntlet: A hajó tulajdonosai között szerepel a Rogán Antal vezette Magyar Turisztikai Ügynökség is. Hiszen maga ártunk és ormányunk, valamint rokonságuk a fő tulajdonos a cégben. Maguknak csak nem tartanak be. Rogán Antal miniszter által felügyelt Magyar Turisztikai Ügynökségnek ( MTÜ) 18665, a Vikingnek pedig 17993 szavazata van a Mahart PassNave tulajdonosi taggyűlésében, és a két fél ebben az arányban részesedett az osztalékból is. Az MTÜ-t 2016-ban hozta létre a kormány a Magyar Turizmus Zrt. átszervezésével. Tanácsadója a miniszterelnök lánya, Orbán Ráhel, aki állítólag szabadidejében, fizetés nélkül segíti tanácsaival az ügynökség munkáját. Barátnője, Bata-Jakab Zsófia vezeti az MTÜ leányát, a Magyar Divat & Design Ügynökség Nonprofit Zrt.-t, amely nemrég egy budai villába költözött, és egymilliárd forintos állami támogatást kapott koncepciója megvalósításához.
24.hu/belfold/2019/06/07/dunai-hajobaleset-viking-sigyn-viking-cruises-mahart/
Eladott Ország
@fergeteg: ma, 09:24; "Milyen fordulat?" A "nyergelj, fordulj." ( Huszáraink hazatérése 1848-49-ben.)
rellepprp
@papa.49:" Az igazi fordulat az, hogy már kiengedték a ukrán faszit aki legázolta a Hableányt, talán még 1 óra hosszat lesz Budapesten, aztán eltűnik Ukrajnában !!! "
Na ez már fordulat. Még jó, hogy nem az volt a vétke, hogy megvédi magát a saját lakásában egy betörővel szemben, mert már holnap gyorsított eljárásban elítélték volna 5 évre önbíráskodás miatt.
rellepprp
@Eladott Ország: Ja, hát akkor azért ment ki a pintér is, felügyelte, hogy minden "rendben" menjen
Eladott Ország
@rellepprp: ma, 11:47; Pintér Sanya egy kicsit olajszagú is, ( 85 évre titkosítva) de nem tehet róla, hiszen hétvégeken fánkot süt a családnak.
Klubtag
@Horizont: ...azt nem tudom, hogy hogyan értékelik majd az illetékesek a video-felvételeket, a lényegi válasz - amit a képünkbe fognak lökni...Eladott Ország 11:35-ös összefoglalójából kihámozható. o:(((
Klubtag
@Eladott Ország: ...mikor az ilyen maffiózók elkezdenek aranyoskodni, meg családszerető, rendes, normális fillinget mutogatni a köznek, na hát akkor szokott elkapni az undor.
És nekem aztán nem tudja egyetlen szarházi sem megmagyarázni, hogy a t. családja nem tudja, hogy
honnan is van az a mocskos jólét...
colibri
"A vizsgálat során a többi között azt próbálják kideríteni, hogy a Hableány sérüléseit a folyómederhez ütközés vagy a Viking Sigyn szállodahajó okozta."
Ez a legfontosabb kérdés? Szerintem a lényeg az, hogy a nagy luxushajó letarolta a kishajót, ami 7 másodperc alatt elsüllyedt a rajta utazó személyek 80 %-a azonnal odaveszett! Az már csak adalék, hogy a meder fenekén 2 hétig tovább sérülhetett a roncs.
Eladott Ország
@Horizont: A kötvényes bizniszen osztoztak a csúti bűnöző cigánnyal, meg még a jóisteni tudja milyen panamában működtek együtt. Rogán ugyanolyan leválthatatlan, mint olajszőkítő Sanya, Polt Péter és "Ondó" Tünde, vagy a csengeri örökös Kósa...
Sámannus
Moslékot kavarnak Nem a tettest vizsgálják hanem az áldozatot. Akár a nemi erőszakot úgy akarják kezelni. Minek mentek oda, és mit kerestek ott meg ilyesmi.
A Vikingen minden karcolás bizonyíték és ezt nem vizsgálják. Itt meg azt keresik amit nem a viking okozott.
Azt mondom nagy beszarás az egész kutyakomédia. Remélem a koreaiak nemzetközi vizsgálatot kezdeményeznek, mert ezt a gyalázatot ők nem vállalhatják fel, mert nekik ez nem érdekük.
Lepényleső
Most hallom először,hogy a hátulról történő elütést ütközésnek hívják. Azt meg még sohasem hallottam,hogy a
balesetben érintett bármely jármű szabadon felújítható a "vizsgálat" lezárta előtt. Eddig is hallott az ember
mende-mondákat,hogy akár el is tehetik az útban állókat? Ám az ártatlanok,ha ilyen igazságot kapnak,az
előző felvetés sem hallatszik utópisztikusnak?
Sámannus
@Lepényleső: Polték is vizsgálják a Vikinget: Figgyúk ott még fessétek le jobban, mert látszik a csikarás!
Nem jó! Még egyszer.!
Kb ilyen lehet a másik vizsgálat. A munkát szőrös nyelvvel nem lehet elvégezni. Már az alapoknál kilóg a lóláb.
desir62
Az lesz a vége, hogy megállapítják a Hableány kapitánya volt a hibás.Lásd lézer jancsi esetét.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.