Már több éve, hogy telepítették a VÉDA Közúti Intelligens Kamerahálózat ellenőrző rendszereket, de sokáig csak a sebességmérés funkciót kapcsolta be a hatóság.

Vigyázat, már nem csak a sebességtúllépést rögzíti az új traffipax!
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd/MTI

A jogmagazin.hu most azt írja, a rendszert immáron élesben is alkalmazzák arra, hogy kiszűrjék azt a szabálysértőt, aki nem használja a biztonsági övét.

A biztonsági öv használatának elmulasztása lakott területen belül 10 ezer, lakott területen kívül 15 ezer, autópályán 20 ezer forintos bírságot von maga után. 

Az, hogy vélelmezett szabálysértés esetén hány esetben volt bizonyítható a szabályszegés, a hatóság nem rendelkezik adattal.

A rendőrség kiemelte:

általánosságban ugyanakkor lényeges kiemelni, hogy a biztonsági öv használatának elmulasztásáról készülő képi dokumentáció nemcsak automatizált módon kerül kiértékelésre, hanem minden esetben az eljárás lefolytatására illetékes hatóság is értékeli,

így a lefolytatott eljárásban a jogsértés ténye 100%-osan bizonyítható.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
vacsi
Aki nem használja a biztonsági övet, az saját magát és a családját veszélyezteti. Viszont aki a sebességet túllépi, szabálytalanul előz, rossz helyen (pl. zebrán) parkol, nem ad elsőbbséget a gyalogosoknak, letarolja a bicikliseket, motorosokat, stb. azok a többi közlekedőt veszélyezteti, sok esetben meg is öli! Elsősorban ezeket kellene kiszűrni, és ez nem elég: elrettentő büntetést kellene alkalmazni velük szemben.
Aki viszont jogosítvány nélkül, részegen, bedrogozva vezetnek - azok potenciális gyilkosok, ennek megfelelően kellene a büntetést kiróni rájuk. Ha viszont tényleges balesetet okoznak, és embert ölnek - akkor ez szándékos gyilkosság! Így kellene megítélni, és büntetni!
KisGenyo2
Az objektív felelősség elvét tartalmazó törvénybe már beletették?
Mert ha nem, akkor figyeli, de minek. ;-)
KisGenyo2
@KisGenyo2: Utánaolvastam, már beletették régebben, de kivették, mert aránytalanul igazságtalan. :-D
KisGenyo2
Szerintem divatba jönnek majd a biztonsági öv színnel "X" alakban mintázott polók! :D
A jobbaknak a hátán is lesz "X", hátha véletlenül betolatnak a VÉDA alá. :D:D
KisGenyo2
@Shikari: Ha a gyorshajtás elleni küzdelem, vagy a balesetmegelőzés bármilyen formája lenne a cél. Sajnos nem az. A rendszernek egyetlen egy célja van: HATÉKONY pénzbehajtás. Ha kilométerenként kamera lenne, sokat csökkenne a hatékonyság. ;-)
Eriksson
A következő lépés a "Mosolyogni tessék, mert fényképezünk" tábla.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.