Megjutalmazzák azokat, akik részt vettek a május 29-én elsüllyedt Hableány sétahajó és a benne rekedt halottak kiemelésében a Dunából.

A büntetőeljárás mellett több száz millió forintos kártérítési perekre lehet számítani.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a jutalmazáskor kiemelten kezelik majd azokat, akik az életüket veszélyeztették a mentés során, azaz a búvárokat és közvetlen felszíni segítőiket.

Az ő hősies helytállásukat a dél-koreai egység parancsnoka és az ázsiai ország budapesti nagykövetsége éppúgy elismerte, mint a magyar állami vezetés és a közvélemény

– fogalmaztak, hozzátéve, hogy 498-an vettek részt a műveletben.

Sógor Zsolt, a Hableányt üzemeltető Panoráma-Deck Kft. sértetti képviselője a Magyar Nemzetnek kijelentette: a nyomozás eddigi adatai szerint a Viking Sigyn szállodahajó megszegte a hajózási szabályzat előzésre vonatkozó előírásait. A svájci tulajdonú vízi jármű személyzete nem jelezte előzési szándékát a Hableány személyzetének, még csak hangjelzést sem adott, és az előírt oldaltávolságot sem tartotta be – mondta.

Mindezt a Viking Sigyn ukrán kapitányával szembeni gyanúsítás is tartalmazza. Jurij C.-t csütörtökön helyezték szabadlábra 15 millió forint óvadék ellenében; jelenleg egy budapesti szállodában tartózkodik, lábán nyomkövetőt visel, és hetente kétszer jelentkeznie kell a rendőrségen.

A Magyar Nemzet különböző forrásokból arról értesült, hogy

a büntetőeljárással párhuzamosan több kártérítési per is indulhat, amelyek jó eséllyel csak a büntetőügy jogerős lezárása után érnek majd véget.

A dél-koreai turistacsoport útját szervező iroda már az első napokban jelezte kártérítési igényét. Ugyanakkor a külföldi áldozatok hozzátartozói is kártérítésért indítanak majd pereket, a Hableány matrózának és kapitányának rokonai pedig már meg is bíztak ügyvédeket ebből a célból.

Megjutalmazzák a Hableány kiemelőit

A magyar személyzet szempontjából a tragédia jogilag munkahelyi halálos balesetnek minősül, ennek anyagi következményeivel együtt. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy az üzemeltető ki is fizeti majd az őt terhelő összeget, ám azt utána ráterheli a büntetőeljárásban elmarasztaltra, illetve a Viking Sigyn üzemeltetőjére.

A Hableány kiemelésében az állami szereplők – Belügyminisztérium, Honvédelmi Minisztérium, Országos Mentőszolgálat, Műegyetem – mellett civil szervezetek, cégek is részt vettek. Számláikat állami költségvetésből fizetik majd ki, ám ezeket az összegeket vélhetően ugyancsak ráterhelik a felelősre. A becslés szerint több száz millió forintra rúg a kártérítési igény – olvasható a Magyar Nemzetben.

A két hajó Budapesten a Margit hídnál május 29-én este ütközött össze, az egyik jármű – a Hableány nevű kirándulóhajó, fedélzetén kétfős magyar személyzettel és harminchárom dél-koreai turistával – elsüllyedt.

Cikk- és címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

(magyarnemzet.hu)

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

dr. prédikátor
Remélem nem csak" VÁLLVEREGETÉST" kapnak!!! Minden elismerést és jutalmat megérdemelnek!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
dr. prédikátor
Remélem nem csak" VÁLLVEREGETÉST" kapnak!!! Minden elismerést és jutalmat megérdemelnek!!!
papa.49
A legmagasabb jutalmat a tektök ,,vezetési ponton,, téblábolók fogják kapni !!!
A mentésben résztvevő búvárok, hajózó személyzet remélem NEM CSAK EGY-EGY MELEG KÉZFOGÁST FOG KAPNI !!!
jesz
"A magyar személyzet szempontjából a tragédia jogilag munkahelyi halálos balesetnek minősül, ennek anyagi következményeivel együtt"...

Hát ez az...
nevemnick
@papa.49: ... most meg felváltva szakaszonként lesik a Dunát látástól vakulásig. A vezérkar meg fényesíti a másik seggét és az aranygombot az egyenruhájukon.
Nessy
Minden tiszteletet és ennek anyagi elismerését is megérdemlik!
Ideértve a mentés valós irányítóit, a mérnököket, aki megtervezték a kiemelést, a Clark Ádám személyzetét, az éjjel - nappal csónakban ülő keresőket.
kereső
".és ha van ennek az egész tragédiának olyan magyar résztvevője aki tiszteletet, megbecsülést, és sajnos pszichológiai gondozást érdemel, az nem más, mint A Búvár. Az a feltehetően alulfizetett hétköznapi hős, aki az életét veszélyeztetve mentette meg ennek a szerencsétlen nemzetnek a becsületét. A Búvár, aki holttesteket hozott fel és ki, s aki a vaksötétben, a kavargó vad Duna mélyén, a meder alján négykézláb, hátrafelé kúszva, küszködött az elmúlt hétben a saját életét kockáztatva."- Lovas Zoltán
papa.49
@nevemnick: Azt a Duna teljes szakaszának figyelését már a következő napon el KELLETT VOLNA KEZDENI !!!
nevemnick
@papa.49: (tegnap 18:43) mire vársz, amikor az ország legelismertebb, közel ötven éves múlttal rendelkező ipari/roncs mentőbúvárjának is ejtették a javaslatait...
1magyar
Maximálisan megérdemlik, talán a Viking tulajdonosa teszI???
Mert azt kellett volna az áradó Duna mélyére küldeni aki ezt a balesetet okozta, nekivezette a nagy hajót a kicsinek!!!
papa.49
@nevemnick: Semmi jóra nem lehet számítani, itt most a ,,nyomok elfedése,, folyik, meg a Viking hajós társaság, és a kapitány KIMOSDATÁSA !!!
Az egész baleset megoldásában látszik a teljesen analfabéta tektök vezetés, meg az hogy véletlenül se vetüljön ROSSZ FÉNY A TONYÓRA, meg a BIZNISZEIRE !!!

Amit a tektök be is ismert ,,soha nem végeztek ilyen munkát,, én nem nevezném munkának azt a két hetes tökölődést az biztos !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.