Néhány óra alatt elfáradnak, mindenféle egészségügyi bajjal szenvednek, közel vannak a 60-hoz vagy már el is múltak, de még mindig fizikai munkát végeznek. Ők az a korosztály, amelyik most tapasztalja meg, hogy mit is jelent a nyugdíjkorhatár kitolása. A munkájukból nincs menekvés, sőt a korhatár elérése sem hozza el a Kánaánt, mert még a nyugdíj mellett is dolgozniuk kell majd, ha meg akarnak élni. A 62 éves József vízhálózat-karbantartóként dolgozik, fizikailag és idegileg is nehezen bírja a munkát, 3-4 óra után elfárad. István 59 éves, de a kőműveskedés mellett még egy 8 hektáros szőlőföldet is művel, pedig már a traktorba is nehezen mászik fel. Zoltán postásként dolgozik 56 évesen, egész nap kinn teker az utcán, a hideg miatt sokszor megbetegszik. Egy nem rég készült OECD tanulmány szerint már a 65 éves nyugdíjkorhatár sem elegendő ahhoz, hogy az egyre elöregedő társadalmat a fiatalkorú, dolgozó nemzedék eltartsa. Magyarországon 72 éves korig kellene dolgozni. Csakhogy már a...

Feltöltő: emerencia
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Macskaszem
Nem az a baj, hogy 65 év a korhatár, hanem az, hogy totálisan rugalmatlan. Nem mindegy, hogy valaki a parlamentben szunyókál, netán be se megy, vagy a gép mellett állva 8-12 órákat gürizik, közben éberen figyelni kell a minőségre is. Márpedig összeszerelő országban egyre több ilyen fáradt, kiégett ember lesz.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
emerencia
@1magyar: ma 8:58 Civilizált országokban azért van bevezetve minden munkavállaló részére a rugalmas nyugdíjba menetel lehetősége mert nem mindenki körülményei, egészsége egyforma. Magyarországon még az sem menne, hogy kevesebb nyugdíjért elmehessen az ember idejében nyugdíjba mert az EU egyik legalacsonyabb jövedelmeiből élő rászoruló idősb munkavállalóknak erre a luxusra nem futja. Csak a jól fizetett, kényelmes munkakörülmények között élő un. nyugdíjszakértők képzelik, hogy ez lenne a megoldás.
Eladott Ország
A fidesz elég sűrűn verdesi a mellét, hogy 440 ezerrel többen dolgoznak, mint az elmúlt kilenc év előtti elmúlt nyolc évben. Ennek egyik oka a nyugdíjkorhatár emelése. 335 ezer munkavállaló 60-74 év közötti. A férfiaknál a várható élettartam alig haladja meg a 72 évet – ez a most születettekre vonatkozik, aki például 1955-ben látta meg a napvilágot, átlagosan kevesebb mint 65 évre számíthat -, tehát aki jól gazdálkodik az erejével és az idejével, az aligha fogja terhelni a nyugdíjkasszát. Az idős munkavállalókat egészítik ki a 16 évesen az iskolából kihullók (mióta 16 évre sikerült leszállítani a tankötelezettség korhatárát), ők majdnem 36 ezerrel szépítik a statisztikát. Mindeközben a 40 évalatti munkavállalók száma félmillióval csökkent. Ja, az őrületesen sikeres családpolitika eredménye is mutatkozik már.
kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2019/06/ksh.png
Hiába, mióta a családbarát magyar kormány szorgosan támogatja hűséges népét szögesdróton innen és túl – főként túl – azóta a babáknak valahogy kedve szottyant megszületni. Mert Matolcsy György Földreszállása óta tudjuk, hogy a negatív növekedés is növekedés. Igyunk erre! Leginkább vizet, mert ma is rohadtul meleg lesz.
Nessy
Lehet még hatvan éven felül is dolgozni, de előtte nem évtizedekig napi 12 óra nehéz fizikai munkát, nem ritkán két munkahelyen helyt állni a napi megélhetésért. Ahogy a nőknél "elég" a 40 év, úgy a korábban haló férfiaknál követelmény 45 - 48 év. Igaz, van egy előnye! Kevesebb ideig "terhelik" a nyugdíj kasszát! Ja, az ma már nem is létezik!!
emerencia
@Nessy: ma 10:13 Ugyanide tartozik a nők többsége is. Őket O1G kormánya egyszerűen férfiasította. Legtöbben szintén fizikai munkát végeznek és hamarabb tönkremennek mint az éppen várható, többször meghosszabbított nyugdíjkorhatáruk de ugyanúgy megpróbálják kihúzni mint a férfiak. Nincs más választásuk! Esetükben bűn a fiatalkori nappali iskola és a rendszerváltás utáni zárt munkapiaci munkanélküliség. (1,5 millió ember volt az utcán.) Mind a kettőt kínlódva le kell dolgozniuk túl a hatvanon akár bírják, akár nem!
Nessy
@emerencia: Arról nem is beszélve, hogy a hiába volt rendes keresete 89 előtt, ha a hátralévő éveiben minimálbérért dolgozott ma még a 100 forintot sem éri el a nyugdíja a sok évtized után. Ergo, ameddig bírja húzza az igát! Az idős nyugdíjas korosztálynál is eredményes a "rideg tartás", kevesebb életévre számíthatnak. Egészséges életévekről már egy nyugdíjas nem is álmodik!
emerencia
@Nessy:Lehet, hogy alaptalanul de én még szoktam álmodozni egészséges nyugdíjas évekről így a hatvanharmadik évemben. Egyre több munkahelyen a jövedelem jelentős függvénye a jelenlét. Egy kivizsgálás táppénzzel járhat nagyobb eséllyel hatvanon felül, ami még a nem túl híres fizetésünknél is kevesebb jövedelemmel jár. (A fiatalság is gyakorta dolgozik emiatt betegen.) Többekkel beszéltem már, akik szintén megpróbálják összeszorított foggal kihúzni nyugdíjig táppénzmentesen és utána fogják majd felkeresni az orvost. Mostanában primitívéknél gyakran érvelnek azzal, hogy jó ez a magas nyugdíjkorhatár mert a legtöbb nyugdíjas úgyis leépül/lebetegszik a nagy semmittevésben. Pedig csak arról van szó, hogy az aktív éveiben beszerzett nyavalyáit megpróbálja végre kikúráltatni. Szeretne ugyanis még néhány egészségesebb évet magának, hiszen élete munkájával megdolgozott érte.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.