Csökken az egyházi fenntartású iskolák száma Tolna megyében, szeptember 1-jétől a gerjeni református iskola ismét állami fenntartású lesz, a tolnai Szent Mór Katolikus Általános Iskola megszűnik.

Politikai támadásról beszél az egyház, pedig csak alkalmatlan volt az igazgatójuk

A gerjeni iskola fenntartója a szekszárdi tankerületi központ lesz, a tolnai intézménytől átveszik a tanulókat – közölte Gerzsei Péter, a tankerület igazgatója.

A gerjeni intézmény 2006 óta működött a Tolnai Református Egyházmegye fenntartásában. Az egyházmegye tanácsa "politikai nyomásgyakorlás" miatt döntött arról, hogy nem kívánja tovább működtetni az iskolát – mondta Rácz József esperes. Hozzátette: több szervezeten keresztül kezdeményezték az intézményvezető leváltását, amit az egyházmegye nem tartott elfogadhatónak.

Romhányi Károly, az 1200 lakosú település független polgármestere azt mondta: valójában a szülők kezdeményezték a vezetőváltást, amihez csatlakoztak a pedagógusok és az önkormányzat – vagyis nem politikai, hanem kizárólag szakmai okok miatt akarták az igazgató menesztését.

Az iskolában – Bánné Tóth Erika igazgató tájékoztatása szerint – 86 diák tanult, de a következő tanévben kevesebben lesznek, mert többen más településen folytatják tanulmányaikat.

A Pécsi Egyházmegye már februárban bejelentette, hogy megszünteti a tolnai általános iskolájának fenntartását. Indoklásuk szerint "az erőfeszítések ellenére nem sikerült az intézménynek megtalálnia a helyét és feladatát az egyházmegye köznevelési rendszerében".

Az iskolának a tanév végén 78 diákja volt, közülük többen környező településeken tanulnak majd, 55-60 tanulót a szekszárdi tankerülethez tartozó, tolnai Wosinsky Mór Általános Iskola vesz át, a tíz főállású pedagógusból heten folytatják a munkát az állami fenntartású iskolákban – mondta Kleinné Hága Gyöngyi, a 22 évig katolikus iskolaként működött intézmény vezetője.

Az egyházmegye 2016-ban vette át a tolnai gimnázium fenntartását, a megszűnt általános iskola a középiskolával egységben működött.

Forrás: MTI

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Az egyházak túl vannak politizálva!! Az egyházi vezetőket rá kényszerítik a politizálásra, hogy a híveket rajtuk keresztül is terrorozálja a diktatúra! Szerencsére vannak kivételek, akiket tisztelet illet!!!
namihami
Én láttam, a Gyurcsány volt ott lázítani. A Weber uszította és a Soros pénzelte az ügyet.
A migráncsok már megrendelték a tankönyveket. Persze robbantási-, gyilkolási és hasonló kézikönyvek érkeznek majd.
desir62
Rettegnek mert bevezetik az arab számokat.
Az egyházaktól vegyék vissza az összes iskolát.
Csizmás Kond
Ma már mindenkit a pénz motivál, az egyházakat is, és ez az ami a bukásához vezet minden ilyennek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.