A Magyarország és a boszniai Szerb Köztársaság közötti intenzív politikai és gazdasági kapcsolatok kiépítéséről is megállapodott Orbán Viktor miniszterelnök és Milorad Dodik, a háromtagú boszniai államelnökség soros, szerb elnöke keddi budapesti tárgyalásukon.

A kormányfő a Karmelita kolostorban fogadta Milorad Dodikot, aki a találkozó előtt meglátogatta Szentendrén a magyarországi szerbek képviselőit.

Orbán: intenzív kapcsolatokat kell kiépíteni Budapest és Banja Luka között

Milorad Dodik, a bosznia-hercegovinai háromtagú kollektív államelnökség soros, szerb elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök sajtónyilatkozatot tesz találkozójuk után Budapesten, a Karmelita kolostorban 2019. június 18-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor a budapesti megbeszélés utáni sajtónyilatkozatában kijelentette:

Magyarországnak továbbra is támogatnia kell Bosznia-Hercegovina erőfeszítéseit annak érdekében, hogy az ország egysége erősödjön, és hogy minél jobb kapcsolatokat ápoljon az Európai Unióval.

Ezért megállapodtak Milorad Dodikkal, hogy Magyarország és Bosznia-Hercegovina között a magas szintű kapcsolatokat tovább fogják erősíteni – közölte.

Tárgyaltak Magyarországnak a Bosznia-Hercegovinában élő szerbekkel való kapcsolatáról is, rögzítve: Budapest Szarajevó mellett Banja Lukával – a boszniai Szerb Köztársaság kormányzati központja – is kiépít intenzív politikai és gazdasági kapcsolatokat, mert azok jelenlegi szintje nem megfelelő.

A miniszterelnök hangsúlyozta, a magyar-szerb kapcsolatok csak akkor lehetnek egészségesek és erősek, ha a magyarok Szerbiában és a szerbek Magyarországon jól és otthon érzik magukat.

Milorad Dodik kifejtette: a magyarországi szerbek arról tájékoztatták, a magyar állam mindent megtett annak érdekében, hogy a helyzetük sokkal jobb legyen, mint korábban. Hangsúlyozta továbbá, hogy Bosznia-Hercegovina és Magyarország között nincsenek nyitott kérdések.

"Mi az európai integrációs úton szeretnénk továbbmenni" – hangoztatta, és köszönetét fejezte ki, hogy Magyarország támogatja Bosznia-Hercegovina integrációs törekvéseit.

Az elnök méltatta a jól fejlődő magyar-szerb kapcsolatokat, amivel a boszniai szerbeknek is további lehetőségek nyílnak az együttműködésre.

Bosznia-Hercegovina két, nagy önállósággal rendelkező entitásból áll, a főleg bosnyákok és horvátok lakta Bosznia-hercegovinai Föderációból és a főként szerbek lakta Szerb Köztársaságból, amelyeket gyenge jogkörű központi kormány köt össze.

Forrás: MTI

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Clavigo
Na vazzzze,,,,akit ez a Putris " támogat "...:):)))))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Desischado
@fideszes gyökér: A szivemből szóltál, csatlakozom a jókívánságodhoz.
Itt mindenre van pénz, csak a magyar emberekne nincs.
kereső
@fideszes gyökér: Lehet,hogy igazad van- mert aki a 19.század végi,20.század első felének Magyarország világában él, az azt is hiheti, hogy még most is szikra-távirón mennek a hirek. Pedig tudhatná- vagy valaki megmondhatná neki, hogy ha tüsszent azt Berlinben,Párizsban rögtön kivánják "nem egészségére".
Persze az is lehet a dolog mögött- mint mostanában már egyre inkább tapasztalni- "kuss,nincs itt semmi látnivaló, semmi közötök hozzá" orbán mentalitás. Én erre hajlok inkább.
nevemnick
Hamarosan jönnek a magyar felmenőkkel (nem) rendelkező, de magyarul sem tudó, állampolgárságok kívánó csetnik ivadékok
Jozefina
Balkán az balkán marad!!! Minden baj forrása!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.