Rendszerszintű hiba miatt akár heteket is csúszhat a babaváró hitel indulása – írja a Pénzcentrum.

A Pénzcentrum hozzátette:

nem specifikálták ugyanis, hogy hol és hogyan tudják az igénylők kiváltani a szerződéshez szükséges TB-igazolást.

Ezért csúszhat a babaváró támogatás

Fotó: Pixabay CCo

A babaváró hitel igényléséhez legalább a házaspár egyik tagjának igazolnia kell, hogy az igénylés pillanatában rendelkezik 3 év folyamatos TB jogviszonnyal. Az ehhez szükséges igazoló dokumentumot a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK, korábban OEP – Országos Egészségbiztosítási Pénztár) tájékoztatása szerint nem a NEAK, hanem a lakóhely szerint illetékes megyeszékhelyen működő egészségbiztosítási pénztári feladatkörben eljáró járási hivatalok állítják ki. A Bank360 szerint emiatt jelentősen késhet a folyósítás.

A NEAK honlapján az alábbi tájékoztatás jelent meg:

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő felhívja minden érdeklődő figyelmét, hogy a médiában megjelent tájékoztatásokkal ellentétben a babaváró hitelhez szükséges jogviszony igazolást nem a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, hanem a lakóhely szerint illetékes megyeszékhelyen működő egészségbiztosítási pénztári feladatkörben eljáró járási hivatalok adják ki a vonatkozó jogszabály, 44/2019. (III. 12.) Korm. rendelet 5. § (5) bekezdés d) pontja alapján.

Budapesten kettő ilyen van, előzetes időpontfoglalásra egyiknél sincs lehetőség.

A Pénzcentrum szerint a reális menetrend épp ezért úgy fest, hogy az igazolást július elseje után lehet csak igényelni, kiállítása a postázási időt nem számolva maximum 8 nap, az ezután indított hitelbírálat ideje pedig 10 nap. Tehát az első kifizetések július 20. körül indulhatnak a lap szerint.

Ez újabb gondot jelent a július 20. előtt gyermeket váró párok számára. Így még fontosabbá válik a kidolgozás alatt lévő rendeletmódosítás, amely a július 1-20. között gyermeket váró párok számára jelentene megoldást

- írja közleményében a portál.

A kiállított TB igazolás 30 napig érvényes.

Forrás: Pénzcentrum, 444.hu

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sámannus
Amire a maffia ráteszi a kezét annak azonnal hűlt helye van..
papa.49
Balfaszok ezt nem így kéne csinálni, de EHHEZ IS TÖKHÜLYÉK VAGYTOK, TI CSAK ÉS KIZÁRÓLAG A LOPÁSHOZ ÉRTETEK, DE AHHOZ KURVÁRA !!!
Sámannus
Amire a maffia ráteszi a kezét annak azonnal hűlt helye van..
desir62
Dilettánsok gyülekezete, padig a novák picha, milyen sok nyilatkozatot adott, milyen jó lesz a (gazdag) családoknak.
tállai nyilatkozott 30x több támogatást kaptak a (gazdag) családok.
RonaGyuri
Igen valóban: a hiba a rendszerben van

a portál címe úgy mond igazat, hogy nem is azt mondta

A derék porfolio.hu „Csúszhat a babaváró támogatás: rendszerszintű problémát találtak” címmel számol be róla, hogy „Fennáll egy olyan rendszerszintű probléma, amely akár hetekkel is késleltetheti a babaváró hitel július 1-jei indulását.”!
Nos a gond persze a szabályozásban, annak unortodox - értsd: át- és végig-gondolatlan – voltában van. Az anomáliát rendszer-szintűnek nevezni, persze jól hangzó túlzás. Azonban valójában igaz. Mármint nem a probléma minősítése, hanem a jelenség a rendszerszintű hiba. Maga a rendszer a hibás. Az a rendszer, ahogy a törvények és szabályozások születnek.
Régen, mikor ez még a szakemberek dolga volt és át kellett esniük a különböző szintű egyeztetéseken is előfordult, hogy a derék képviselők az utolsó pillanatban még belerondítottak, de most ők maguk (saját bugyuta stábjuk) rittyentik jellemzően szakmai, szervezési és igazgatási hozzáértés és tapasztalat nélkül.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.