Az akadémikusok az utcán tiltakoznak.

A parlament kedden délelőtt megszavazta az MTA átalakítását, amellyel Palkovics László kezdeményezésére elvették az MTA-tól az akadémiai kutatóhálózatot. Az Országgyűlés döntése ellen délután négy órára tiltakozást szervez az Akadémiai Dolgozók Fóruma a Széchenyi térre.

Megszavazták az MTA átalakítását

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) intézményrendszerének tervezett átalakítása ellen szervezett demonstráció résztvevői az MTA székháza előtt a Széchenyi István téren 2019. június 2-án. A tüntetést az Oktatói Hálózat és az Akadémiai Dolgozók Fóruma szervezte. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az Országgyűlés új szervezeti és finanszírozási modellt hozott létre a kutatás-fejlesztési és innovációs ágazat számára.

A képviselők 131 igen szavazattal, 53 nem ellenében és három tartózkodás mellett fogadták el az innovációért és technológiáért felelős miniszter előterjesztését.

Palkovics László a javaslat országgyűlési vitájában elmondta, a változtatások célja Magyarország versenyképességének növelése, a hatékonyabb működés és az egységes, teljesítményalapú forráselosztás feltételeinek megteremtése.

Az elfogadott törvénymódosítások eredményeként az MTA kutatóintézet-hálózatának működtetése átkerül az újonnan létrejövő Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz (ELKH).

Ez alá tartozik mostantól az idáig az MTA irányítása alá tartozó 15 kutatóintézet és kutatóközpont, a törvény lehetővé teszi azonban ezek átszervezését, megszüntetését és új intézetek csatlakozását is – írja az Index. Az ELKH tizenhárom fős irányító testületébe hat főt a Magyar Tudományos Akadémia, hat főt pedig a kormány delegál. Az elnököt a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és a miniszter közös javaslatára a miniszterelnök nevezi ki.

A kormány szándékai szerint ez a lépés a kutatóintézet-hálózat alapkutatási eredményeinek nagyobb arányú és hatékonyabb hasznosulásához vezet majd.

Palkovics László kiemelte, a változtatások az MTA köztestületi státuszát nem érintik, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat pedig a költségvetési törvényben önálló költségvetési fejezetet képez, nem tartozik a kormány irányítása vagy felügyelete alá.

A parlament létrehozta a Nemzeti Tudománypolitikai Tanácsot is, amely kizárólag a miniszterelnöknek felelős testületként felügyeli a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI) alapjának működését, továbbá véleményt alkot a kormány kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységével kapcsolatban.

Az Országgyűlés döntése ellen délután négy órára tiltakozást szervez az Akadémiai Dolgozók Fóruma a Széchenyi térre – tudta meg a 444.hu.

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma szerint

a Magyar Tudományos Akadémia megcsonkítása bűn a tudomány ellen, bűn a nemzet ellen, és bűn a magyar kultúra ellen.

Lovász László, az MTA elnöke, korábban több oldalas levelet küldött a képviselőknek, amiben részletesen felsorolta aggályait, és érveit, hogy miért lenne káros a kutatóhálózat kiszervezése.

Forrás: Index, 444.hu, ATV, MTI

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
én megszavaznám ennek a mocskos orbáni bagázsnak a pofájának átalakítását! =))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
namihami
Sokadik alkalommal írom le, hogy valahol azért megérdemli a tudományos élet.
Addig, amíg az Orbán pénzért/fenyegetéssel/stallummal, de talál a kaszton belül az agymenéseihez parírozó csicskát, addig csinálni is fogja. Mert megteheti.
Ha ezek az Akadémiai emberek egyöntetűen felállnának és ország-világ fele kiabálnának (hiszen a világ az ő nevüket is ismeri), addig a Vezér úgy fogja szopatni őket, ahogy akarja és ehhez mindig fog kiszolgálókat találni.
Csak van az a pénz, amiért gombás az Akadémia embereinek egy része. És amíg gombás, addig vesztes a tudományos élet és a nemlefizetett elit.
csak úgy....
@namihami: csak egy szunyog csödörnek nézte orbánt mindenki, nem számítva arra,hogy ö a fejébe vett valamit és attól nem is tágít! szerintem gyülöli a magyarokat,ki tudja,- talán a származása miatt mit élt át +a verekedös apa..., talán úgy érzi,hogy itt az idö,hogy bosszút álljon ,mert egy normális miniszterelnök,nem külföldön és pénzért keresi a támogatókat! a magyarokra esküdött föl és nem a külhoni magyarokra de arra sem,hogy a magyarok pénzén mexikóban templomot építtet vagy vietnamba kórházat,mi közben hullik a magyar mert neki az nem fontos.
namihami
@csak úgy...: Pontosan ezért lenne szükség a viselt dolgaira való nemzetközi figyelem házon belüli lázadás felhívásával. Éppen ez az, amit a fenti szösszenetben (is) próbálnám jelezni. De amíg palkovicsok és társaik feltétel nélkül hajlandók bólogatni neki és a világ felé ő lehet a Joebácsi, aki mindenkinek ad, addig a külföld csak a széparcával találkozik.
Erre kéne, többek között, egy tudóslázadás. de ezekkel az MTA-tagokkal vagy másikakkal, erre esély sincs. Holnap még morognak és holnapután szépen sorbaállnak a pénztár ablaka előtt. Már azok, akik maradnak. És ezt ismerte fel a Mi Vezérünk...
csak úgy....
@namihami: egy szar hivatásos jogosítványhoz psciatriai vizsga kell, egy vezetö beosztásu politikusnak ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.