Kemény hangú szolidaritási nyilatkozatot adott ki a CEU az MTA-törvény elfogadására.

A kormány kedden elfogadott MTA-t érintő törvénye a CEU szerint "a magyar nemzet számára több mint 150 éve kiemelkedő tudományos szolgálatot nyújtó kutatóintézményének erőszakos végét jelenti".

Az MTA-val szolidaritást vállaló nyilatkozatában a CEU úgy fogalmazott:

A CEU szolidaritását fejezi ki a Magyar Tudományos Akadémiával azt követően, hogy a Fidesz parlamenti többsége megszavazta azt a törvényt, amely megfosztja kutatóhálózatától ezt a tekintélyes intézményt.

A törvény elfogadása, amelyet a kormány hónapokon át tartó politikai nyomásgyakorlása, fenyegetése és zsarolása előzött meg, világosan mutatja, hogy Orbán Viktor rendszere semmibe veszi a tudományosságot, az akadémiai szabadságot és egyúttal a jogállamiság alapelveit is.

A Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatának feloszlatása egy újabb szomorú nap Magyarország számára.

Ez a törvény Magyarország legnagyobb presztízsű, a magyar nemzet számára több mint 150 éve kiemelkedő tudományos szolgálatot nyújtó kutatóintézményének erőszakos végét jelenti.

A parlament kedden délelőtt szavazta meg az MTA átalakítását, amellyel Palkovics László kezdeményezésére elvették az MTA-tól az akadémiai kutatóhálózatot. Az Országgyűlés új szervezeti és finanszírozási modellt hozott létre a kutatás-fejlesztési és innovációs ágazat számára. Palkovics László a javaslat országgyűlési vitájában elmondta, a változtatások célja Magyarország versenyképességének növelése, a hatékonyabb működés és az egységes, teljesítményalapú forráselosztás feltételeinek megteremtése. Az elfogadott törvénymódosítások eredményeként az MTA kutatóintézet-hálózatának működtetése átkerül az újonnan létrejövő Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz (ELKH). Az ELKH tizenhárom fős irányító testületébe hat főt a Magyar Tudományos Akadémia, hat főt pedig a kormány delegál. Az elnököt a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és a miniszter közös javaslatára a miniszterelnök nevezi ki. A kormány szándékai szerint ez a lépés a kutatóintézet-hálózat alapkutatási eredményeinek nagyobb arányú és hatékonyabb hasznosulásához vezet majd. Palkovics László kiemelte, a változtatások az MTA köztestületi státuszát nem érintik, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat pedig a költségvetési törvényben önálló költségvetési fejezetet képez, nem tartozik a kormány irányítása vagy felügyelete alá.

Forrás: HVG, CEU, MTI

Címlapi kép: MTI/Mónus Márton

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Maybe. Maybe Not.
Felperzselt föld.
Pusztuljon minden és mindenki - ha ő nem lehet úr.
Náci technika.
Orbán náci technika.
Jozefina
És hol van a magyar értelmiség, a kamarák, a kutató intézetek személyzete, az egyetemek, főiskolák???!!! Nekik miért nincs egyetlen szavuk (tettekről nem beszélve)??!!
Maybe. Maybe Not.
Felperzselt föld.
Pusztuljon minden és mindenki - ha ő nem lehet úr.
Náci technika.
Orbán náci technika.
Hofipisti
Bármekkora veszteség is az MTA bedarálása, azt azért nem szabad elfelejteni, hogy az MTA a "fekete ruhás nővér" megmozdulásakor (bizony szégyenszemre az orvosokkal együtt) avagy a "Tanítanék mozgalom" kísérletei során is hallgatott, mint az a bizonyos a fűben. Az indok akkor: "Az MTA nem politizál!" No akkor most politizálhat, miután már gatya sincs rajta. A végén a székházból is Récselke szállodája lesz.
Ebben az országban minden szégyentelen is előfordulhat, no meg az ellenkezője - még szégyentelenebbül.
Maybe. Maybe Not.
Elmehetsz a kemény hangoddal a picsába!
Annyi okos ember, és nem tudja kitalálni az ellenszert.

Amikor a eljött a vízözön, akkor nem csak a gecik pusztultak el, hanem az okosak is - mindenki elpusztult, néhány embert kivéve.
A közeledő tűz általi világbégén is mindenki elpusztul - néhány embert kivéve. Ez van... ez lesz skacok. Túl sok a geci, megérett a világ a pusztulásra.
Maybe. Maybe Not.
A gazdagok gazdagsága, a föld pusztítása, a politikusok beteg állat kiskirályisága, a hülyék selfie paradicsoma...
El fog pusztulni a világ.
Muszáj.
A föld felszabadításért csak egy lehetséges verzió van. Az emberiség teljes kipusztítása Isten által.
simmering73
Ez is megér egy kis figyelmet.
"Magyar és külföldi diplomáciai források szerint Orbán arra próbálta meg rávenni Trumpot, hogy segítse a független magyar civil szervezetek elleni magyar kormányzati törekvéseket. Cserébe azt ajánlotta, hogy nem fog akadályt gördíteni egy készülőben lévő sokszáz millió dolláros amerikai fegyverüzlet elé."
www.direkt36.hu/en-nagyon-szeretem-norvegiat-igy-szerelte-le-trump-orban-viktor-nyomulasat/

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.