Kevés a bádogos Magyarországon, sokan vállalnak külföldön munkát, a szakmai szervezet szerint pedig csak jelentős béremeléssel, 600 ezer forint körüli havi átlag nettóval lehetne a szakembereket Magyarországon tartani.

Keveslik a havi 300-400 ezret a magyar szakmunkások, ennyiért tudnánk őket itthon tartani
Fotó: Pixabay

Az Épületszigetelők, Tetőfedő, Bádogosok és Ácsok Magyarországi Szövetsége (ÉMSZ) szerdai közleményében ismertette, hogy

a bádogosok átlagos havi nettó fizetése 300-400 ezer forint között mozog, a szakmunkások azonban Ausztriában nettó 800 ezer forintnak megfelelő eurót kapnak havi átlagban, ami az ingázás pluszköltségeivel együtt is vonzó alternatíva.

A kivándorlás nem az egyetlen probléma, emellett magas a szakemberek átlagéletkora, mivel nincs utánpótlás.

Az ÉMSZ szerint a helyzet súlyosságát mutatja, hogy idén nappali képzésben 11 tetőfedő és 3 bádogos végez, építmény-szigetelő pedig egy sem. Miközben a tetőfedő és bádogos szakmáknál évente, országosan körülbelül 400, az építmény-szigetelőknél pedig 300 új szakemberre lenne szükség.

A szövetség úgy véli, hogy az utánpótlás hiányának kezeléséhez részben a szakoktatás reformjára, részben pedig a szakmák népszerűsítésérére van szükség. Előbbinél megjegyezték, fontos, hogy a nappali képzés mellett egyre nagyobb hangsúlyt kapjon a felnőttoktatás, amelybe a szövetség szerint be kell vonni az építőipari cégeket is. Utóbbinál pedig példaként említették, hogy az ÉMSZ egész évben részt vesz a vidéki és fővárosi pályaválasztási kiállításokon, ahol gyakorlati bemutatókkal és információs standdal várja a fiatalokat. Ezen felül a szövetség indítja minden második évben a Fiatal Tetőfedők Világbajnokságára a magyar csapatot. A versenyt tavaly Rigában, jövőre pedig Pekingben rendezik meg, az ÉMSZ most azért lobbizik, hogy a világbajnokság helyszíne 2022-ben Budapest legyen.

Az Épületszigetelők, Tetőfedő, Bádogosok és Ácsok Magyarországi Szövetsége 31 évvel ezelőtt alakult, a szövetségnek 212 rendes tagja van, ebből 173 kivitelező cég. A kis- és középvállalkozói szektorból az ÉMSZ-ben a 1-10 embert foglalkoztató mikrovállalkozásnak tekinthető tetőfedő, bádogos, ács cégek és a 100 munkavállalónál kevesebbet foglalkoztató szigetelő vállalkozások vannak jelen.

(MTI)

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tudode
A bruttó jól hangzik, de amit a melós a kezébe vehet azt még terheli a 27%-os ÁFA "is"!
.
A mindenkori államnak szerényebbnek kellene lennie, amelyet az alábbi cikk ábrázol:
.
---- A fizetéseket a magyar állam adóztatja legerősebben a régióban
.
g7.hu/penz/20190711/a-fizeteseket-a-magyar-allam-adoztatja-a-legerosebben-a-regioban/
.
""Az adóék azt mutatja meg, hogy a teljes munkaerőköltségnek (vagyis bruttó bér + munkáltatói terhek) hány százalékát vonja el az állam adók és járulékok formájában. 2018-ban a munkavállaló bruttó béréből""
.
Na igy kell a fizetőeszközt "is" leamortizálni!
laja70
@Aki Én:"Ilyen buta és aljas kormányunk még nem volt." De volt! 1998 - 2002 között!!!
Cincinntatus
@tudode: 24.hu 2018. 02. 17. 12:00 (kormányellenes lap) írta:

"Az Institut Économique Molinari francia kutatóintézet minden évben összehasonlítja az uniós országok munkavállalóinak adóterhelését, úgy, hogy nemcsak a bruttó bérre rakódó terheket veszi figyelembe, hanem
A FOGYASZTÁS MEGADÓZTATÁSÁT, TEHÁT AZ ÁFÁT IS BELEKALKULÁLJA.
A kutatóintézet becslése szerint egy tipikus magyarországi dolgozó esetében a bruttó bér 50,9 százalékának megfelelő mennyiségű pénzt szed be az állam, ami 2017-ben a hetedik legmagasabb arány az EU-ban, "
Előttünk(magasabb adóék szempontjából) olyan fejlett országok állnak, mint Belgium, Németország, Olaszország, Franciaország és Ausztria.
A táblázatban Bulgária az öt legalacsonyabb adóékű ország között van, mégis sokkal kedvezőtlenebb helyzetben van, mint a legnagyobb adóékű Franciaország!
tudode
@Cincinntatus: .
Évtizedeket dolgoztam az államigazgatásban. 738 Ft volt az első keresetem. 10.400 Ft-tal mentem nyugdíjba.
.
Ide adóék, oda adóék. Beér a jogilag SS-en működő akármiről, hogy BÁZISNAK még mindig a Gyurcsány kormány számait szajkózzák, akkor, amikor a Bajnai kormány adta át EZEKNEK a stafétabotot, amivel össze, vissza futkároznak, mindenféle kormányprogram nélkül, miközben legalább az a lakosság egynegyede olyan szegénységben él a XXI. században, hogy az szégyen!
Cincinntatus
@tudode: A jelen a múltra támaszkodik!

Sir Isaac Newton (1643 – 1727), angol tudós és filozófus is visszafelé mutogatott:
"Én távolabbra láthattam, de csak azért, mert óriások vállán álltam."
(Levél Robert Hooke-nak (1675. február 5. ))
tudode
@Cincinntatus: .
Az lehet, hogy a "jelen a múltra támaszkodik", de nem azok, akik ugatják az államigazgatást, mint a kutya a holdat!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Nagyvilág - 2020. December 4., 06:39
Biden száz nap szigorú maszkviselést kér
Itthon - 2020. December 4., 06:01
Erőteljes felmelegedés kezdődik