A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) sajnálattal vette tudomásul, hogy a parlament a szakmai kifogások ellenére is megszavazta a köznevelési törvény módosítását – közölte a szakszervezet az MTI-vel pénteken.

A szervezet úgy látja:

az elfogadott módosítások tovább csorbítják az óvodák, iskolák szakmai autonómiáját, a szülők önrendelkezési jogát.

Az érdekvédelmi szervezet közleményében felidézte, hogy a PSZ elnöke már a Köznevelési Érdekegyeztető Tanács (KÖÉT) június 20-án tartott ülésén jelezte: határozottan tiltakozik az igazgatói pályázatok véleményeztetésének eltörlése miatt, mert alapvetően csorbítja a helyi demokráciát, ha nem szólhatnak bele a pedagógusok, a szülők és a diákok abba, hogy ki lesz az iskola igazgatója.

Egyetért a Pedagógusok Szakszervezete azokkal a kifogásokkal is, amelyek az alternatív oktatási intézmények jövőjét látják veszélyben, miközben ezek az iskolák értékes, nélkülözhetetlen tudással és módszertannal gazdagították a pedagógiát.

Figyelemre méltó, hogy ezt a módosítást utóbb, egyéni indítványra "illesztették be" – közölték.

Kitértek arra is, hogy a magántanulói státusz eltörlése aránytalanul korlátozza a szülők neveléshez való jogát, a PSZ szerint az iskoláknál kellene hagyni a tanulókra vonatkozó döntési jogköröket.

A tankönyvpiac beszűkítése, teljes államosítása nehéz helyzetbe hozza a pedagógusokat, nagyban korlátozza módszertani szabadságukat – írta a PSZ, amely nem ért egyet a magánkiadók kiszorításával.

Szakmailag erősen kifogásolható az a módosítás, amely megszüntetné a rugalmas iskolakezdést, és 6 éves koruk betöltése után a lehető legtöbb gyermeket beiskolázna.

A PSZ Óvodapedagógiai Tagozata szerint – miként az többször nyilvánosságra került – a mostani rendszerben, amelyben az óvodapedagógusok a szülőkkel együttműködve eldönthetik, hogy egy gyermek kellően iskolaérett-e, kifogástalanul működik, így nem volt szakmai indok a változtatásra – olvasható a közleményben, amelyben nehezményezték, hogy a törvénymódosítást nem kapták meg előzetesen.

Jelezték azt is: mivel a PSZ követelései (béremelés, óraszámcsökkentés) csaknem egy évig tartó tárgyalások után sem vezettek eredményre, a szakszervezet megkezdte a felkészülést az őszi tiltakozó akciókra.

Forrás: MTI

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Shikari
Helyes, előre mutató és a felnövekvő társadalom szellemi szintjének az emelését szolgálja a törvény. Ne idióta szülők határozzák már meg, hogy mikor kezdje a gyerek az iskolát, hanem törvény, mint más országokban. Ne mindenféle tankönyvnek csúfolt szemetekből tanítsák a gyerekeket, hanem olyanokból, amiket szakemberek alkottak. A tanár pedig ne legyen már művész, hanem végezze a munkáját és tanítson! Az ugyanis a dolga, nem a sok kis primadonna lelkének a simogatása és az elkényeztetett kölykök alá lovat adni!
tulipan
@Shikari: Tudod, narancsos köcsög, a baj az, hogy NEM SZOLGÁLJA, hanem visszafelé húzza több ÉVSZÁZADOT, ÖNÖS, KAPZSISÁGA ÉRDEKÉBEN!!!
Shikari
@tulipan: Hülyegyerek! Azt se tudod, miről hablatyolsz!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.