"Néhány embert láttam a vízben, ők ekkor még életben voltak. Mentőmellényeket dobtak be nekik. Majd az összes mellény feljött a vízre, de egy ember sem" – mondta a Hableányt elsüllyesztő Viking Sigyn szállodahajó egyik utasa. A Viking ukrán kapitánya három hajózási szabályt is megszeghetett – írja a Magyar Nemzet.

Hableány-tragédia: horrorisztikus jelenetekről számoltak be a Viking Sigyn utasai

Hajókonvoj halad a Margit hídnál a dunai hajóbaleset két magyar áldozatának, a Hableány kapitányának és matrózának búcsúztatásán 2019. július 12-én. MTI/Mónus Márton

A május 29-i budapesti hajókatasztrófa vizsgálata során felvett tanúkihallgatási jegyzőkönyvek arról árulkodnak, hogy nemcsak az előzésre vonatkozó hajózási szabályokat, hanem a vízen való találkozás, illetve a hajóútvonalak keresztezésének a szabályait is megsérthette a Viking Sigyn kapitánya.

A Hableányt legázoló hajó külföldi utasai horrorisztikus jelenetekről számoltak be

- fogalmaz a Magyar Nemzet.

A lap szerint a a találkozás, keresztezés és előzés hajózásai szabályzatban lefektetett előírásait is sértő részletek a tanúkihallgatási jegyzőkönyvek tanulmányozása és összevetése alapján válhatnak világossá.

A szakértők szerint a Sigyn hajóvezetőjének az AIS-rendszerén, a radarján, sőt szabad szemmel is látnia kellett a Hableányt, és azt is, hogy az útvonaluk metszi egymást. A folyami hajózás hírközlését biztosító, ellenőrző és irányító Navinfo diszpécserei tanúvallomásukban pontosan el is mondták ezt.

A kihallgatási jegyzőkönyvekből egyértelmű: a Sigyn érkezett hátulról, a Hableány jobbról előrébb haladt tőle, utóbbi a szabályzat szerint nem is változtathatta meg az útirányát, az előbbinek pedig lassítania kellett volna.

A hajózási szabályzat ráadásul azt is világosan kimondja, hogy amennyiben a hajó vezetője összeütközés veszélyét észleli, a hajónak egy nagyon rövid hangokból álló sorozatot kell leadnia.

A Viking érkezett hátulról, de annak kapitánya nemhogy az ütközés veszélyét, de magát a későbbi ütközést sem észlelte.

A kihallgatási jegyzőkönyvekből egyértelmű: a Viking amerikai utasai kiabáltak Jurij C. kapitánynak, hogy „hajó, hajó, állj!”, illetve hogy elütött egy kisebb hajót. Jurij C. utóbbira mondta, hogy

Micsoda?

Ez 21 óra 6 perc 7 másodperckor történt.

A Sigyn mögött érkező Viking Ingvi hajóvezetője 21 óra 9 perc 57 másodperckor oroszul hívta a Sigynt. „Itt vagyok. Jura, mi történt?”, Jurij C. válasza:

Összeütköztem valami hajóval. Látsz valamit mögöttem?

A válasz:

Mögötted semmit nem látok.

Majd az Ingi szállodahajó megállás nélkül áthajózott a hullámsírba küldött Hableány, illetve a felső fedélzetéről a vízbe esett, illetve ugrott utasok felett, aztán továbbállt. Erre mondta azt korábban Sógor Zsolt, a Hab­leányt üzemeltető Panoráma Deck Kft. sértetti képviselőjeként, hogy vizsgálni kell a segítségnyújtás elmulasztását is nemcsak Jurij C., hanem az Ingi személyzete esetében is.

A Hableányt legázoló hajó külföldi utasai a jegyzőkönyv szerint horrorisztikus jelenetekről számoltak be. Kiderült az is, hogy a szállodahajó felső fedélzetén, az orrtaton álló amerikai turisták a Parlamentet fotózták. Így tőlük karnyújtásnyira látták hullámsírba merülni a Hableányt, és még az életük utolsó pillanatait megélő áldozatok szemébe is belenéztek -fogalmaz a Magyar Nemzet.

A lap idézi is a tanúkat:

Katherine B. G. a hajó elején, jobb oldalon fotózott. Egyszer csak feltűnt a látóterében a Hableány.

Láttam, hogy annyira közel van, hogy össze fogunk ütközni. […] A Viking a kis hajó hátsó részét ütötte meg […], oldalára borult és nagyon gyorsan elmerült […], a másik hajón láttam, hogy emberek integetnek […], kiabáltak.”

Sana U. látva a rohamosan közeledő Hab­leányt, azt hitte, összeütköznek, majd a másik hajó lepattan a Sigynről:

A kis hajó nekiütközött a mi hajónk jobb oldalának […] oldalra billent, aztán azonnal a nagy hajó alá került […] sikítottam, és hátrarohantam a kapitányért, aki jött előre és megnézte, hogy tényleg történt-e valami

Pamela P. A. az ütközés utáni pillanatokról úgy fogalmazott:

A kis hajó (az ütközés következtében) befordult a nagy hajó elé, majd a jobb oldalára fordult és elsüllyedt. A kis hajó a nagy hajó bal oldalán jött fel a vízfelszínre, néhány embert láttam a vízben. […] Ők ekkor még életben voltak […], mentőmellényeket dobtak be nekik […], a hajó (a Hableány) a jobb oldalára fordult, az összes mellény feljött a vízre, de egy ember sem.

A Hableány sétahajó május 29-én este a Margit híd közelében süllyedt el, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableányon 35-en utaztak, 33 koreai és a kéttagú magyar személyzet. A balesetet hét koreai élte túl. A tragédia magyar áldozatainak búcsúztatását pénteken tartották a Dunán.

Forrás: Magyar Nemzet, Index, MTI

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
a segítség nyújtás elmulasztásáért nem kellene előzeteben guggolnia egy másik kishajó kapitányának is...az még beszélt az ukránnal...
-elütöttél egy kishajót..
-látsz valamit?
-nem..

aztán tovább mentek.
fekete
Ukran gatya rohaszt-- most meg asztan igazan meghulyultek,mivel; megvalasztottak elnokuknek
az egyik ukran bohoca't,aki masnap ma'r TRump O"leben ult.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.