Fotókampányt indított a Facebookon a Pedagógusok Szakszervezete Országos Ifjúsági Tagozata, hogy megmutassák, milyen kevés pénzből élnek hónapról hónapra – írja a 444.hu.

Döbbenetes nettó bérükkel fotózkodnak és üzennek a kormánynak a magyar tanárok

A tanárok táblán tartják maguk elé a havi nettó fizetésüket, és azt, hogy ezért mennyi évet kellett érte tanulniuk.

A kormány hangzatos számokat közöl az oktatásban dolgozók anyagi megbecsülésével kapcsolatban. A pedagógusok hatodik éve nem kapnak béremelést, ezenkívül a nevelést, oktatást segítő kollégáink bérei még ennél is megalázóbbak.

Mi most kitesszük azt, amit hazaviszünk, ezért hány évet tanultunk és hány év gyakorlat áll mögöttünk. Mi készülünk a tanévre. Hosszú küzdelemre készülünk, de küzdeni azt tudunk, most épp a bérünkért fogunk.

- olvasható a felhívásban.

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

görbetükör
@reagens: Ezerszer leírtam már, de nem lehet elégszer.
Kádár alatt nem volt jó - de ami ma van, az nagyon rossz.
Igen, régen kevés volt a fizetés, de abból mindent meg lehetett venni, ami alapvető.
Emlékszem, annak idején a lakbérünk az önkormányzati lakásban havi hatvan forint volt. A többi árról ne is beszéljek. Volt létbiztonság, kiszámítható volt az élet, lehetett tervezni évtizedekre előre. A forint értéke, az árak nem változtak.
Annak idején nem volt sok pénze az embereknek, de az üzletek tele voltak. az utcák tele voltak üzletekkel.
Nem folytatom, aki emlékszik, tudja, aki nem akar emlékezni, annak hiába mondjuk.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Cincinntatus
2009-ben nettó bérükkel nem fotózkodtak és nem üzennek a kormánynak a magyar tanárok.

Akkor minden nagyon szép volt, minden nagyon jó volt, mindennel meg voltak elégedve.
Nessy
@Cincinntatus: Sőt, 1960-ban 1000 - 1500 forint volt az átlagbérük! Mennyivel jobban mutatna az ehhez mért növekedés!
reagens
Amikor tanárnak áll valaki, nem az ismeretlenbe ugrik, hanem tudja mit vállal. Vagy ennyiből élnek meg vagy elmennek klíma technikusnak. Na abban van pénz.
Amúgy a tanárokat mikor is fizették meg úgy isten igazából? Kádár alatt minden jó volt? A fizetés, az egységes tankönyvek, a vers tanulás most meg minden pocsék?
Cicamama55
@Cincinntatus: Gyurcsány 2006-ban a közalkalmazottak bérét megemelte, választási ígérete volt. Betartotta, ez lett az egyik veszte...Viszont 2009-ben ezért nem panaszkodtak a pedagógusok!
görbetükör
@reagens: Miért is kellett a kádár-korszak leváltása? Most meg miért nem?
reagens
@görbetükör: Állítólag mi akartunk kapitalizmust mert akkor itt minden csuda jó lesz. Hát nem lett. Kádár alatt nem volt munkanélküliség és mindenkinek jutott biztos jövedelem. Kuss volt és a rendőr benézhetett ezért a szatyrodba. Ma nem néz meg a rendőr de a jövedelem is csak esetleges. Na akkor szabadság kell nekünk vagy megélhetés? Itt a dilemma.
A tanár még a monarchiában is csóró volt igaz jó státusszal. Ma státusz sincs.
görbetükör
@reagens: Ezerszer leírtam már, de nem lehet elégszer.
Kádár alatt nem volt jó - de ami ma van, az nagyon rossz.
Igen, régen kevés volt a fizetés, de abból mindent meg lehetett venni, ami alapvető.
Emlékszem, annak idején a lakbérünk az önkormányzati lakásban havi hatvan forint volt. A többi árról ne is beszéljek. Volt létbiztonság, kiszámítható volt az élet, lehetett tervezni évtizedekre előre. A forint értéke, az árak nem változtak.
Annak idején nem volt sok pénze az embereknek, de az üzletek tele voltak. az utcák tele voltak üzletekkel.
Nem folytatom, aki emlékszik, tudja, aki nem akar emlékezni, annak hiába mondjuk.
reagens
@görbetükör: Nem volt jó az a rendszer, mégis nosztalgiával emlékszem vissza. A kiszámíthatóság és a biztonság a kulcsszavak. Amúgy szerintem a monarchia sem lehetett rossz a kiegyezés után, de akár a Horthy érában is volt valami. Sőt, a Rákosi rendszer optimizmusában is látok valami kedveset. Igaz csak a filmekből veszem.
csak úgy....
@reagens: tibi,te bé vagy zsongva?
"Amikor tanárnak áll valaki, nem az ismeretlenbe ugrik, hanem tudja mit vállal. Vagy ennyiből élnek meg vagy elmennek klíma technikusnak..." neked, erröl csak ennyi jut az eszedbe?
Cincinntatus
@Cicamama55: Magas volt akkoriban az infláció, csekély volt a nettó bérnövekedés!
Borsodi
@görbetükör: Teljesen igazad van,tegyük hozzá,hogy a szomszédainkra munkatársainkra lehetett számítani,nem volt ez a nagy ellenségeskedés mint most.Sokkal nagyobb biztonság volt mint most.Munkából éltünk aki nem dolgozott lecsukták.A bankok és a kormány nem arra ment,hogy elvegyék a házunkat..Lassan már az nem is ember aki nem fideszes.
reagens
@csak úgy...: Jenő. Gondolkodjon szófosás helyet. Csak napi tíz percet.
reagens
@csak úgy...: Jenő. Gondolkodjon szófosás helyet. Csak napi tíz percet.
csak úgy....
@reagens: tibi-tibi, te semmit sem válto(s)ztál!
fekete
Szinte nevetseges! Jo ha keresnek a tanarok 500 dollart havonta, Itt Canadaban a nyugdijuk
4000.00 dollar.20 evig iskolakon dolgoztam,foleg az att ada's utani javitasokatt vegesztuk.Aki
takaritja az iskolakat a nyugdijuk 3500.00 dollar.Itt 500 dollart kapnak azok akik az utcan e'lnek.
ha + van kutya'juk is akor minden kutya utan egy 50nel tobbett kapnak.hogy az egesz Europa
USA-ba szere;lmes? Ott me'g ma is az atlag oraber 13 -15 dollar,Nulla.
emerencia
Jól tették a képeken látható tanárok, hogy ki mertek állni a konkrét összegekkel. Így legalább azok a kollégáik is látják, hogy mi a helyzet, akiknek jobb fizetés jutott. Azt viszont nem javasolnám, hogy a versenyszféra lenézett dolgozóin példálózva próbáljanak magasabb bért kiharcolni mert könnyen ott találhatják magukat és megtapasztalhatják, hogy ott sem olyan szuper az élet mint ahogyan a közszférában sokan elképzelik. Én még emlékszem a rendszerváltás előtti differenciálásra a közszférában. Akkor is az egyik közalkalmazott csak röhögött a nem közalkalmazottakon mert egész jó volt a bére, a többség pedig ugyanolyan munkát végezve csak kínlódott a havi fixből. Most is ez van, az egészségügyben és a tanároknál egyaránt. Egy igazságos közalkalmazotti bérkiegyenlítés lenne a megoldás.
csipetke
A ménkőnagy fizetésemelések csak a kormány kommunikációjában léteznek,de a valóság egészen más.Kiváncsi lennék,orbán,vagy a maffia-kormány bármelyik tagja kijönne-e 130-140 ezerből. Aki havonta sok-százezerből,vagy milliókból gazdálkodhat,az pont lesz@rja,hogy a kisember hogyan él "odalent".Annyi szociális érzékenysége van ennek a kormánynak,mint egy marék molylepkének.Egyik kormány alatt se volt ilyen ramaty a helyzet,mint most.
tudode
Nem ölÉG az, hogy 2013-ban még a csapból is a pedagógus életpálya ömlött orrba, szájba, pacekba:
.
26/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet
.
a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról
.
net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A1300326.KOR
.
Több száz oldalas kérdő ívet, vagy mi a fenével kellett magukat minősíteni, oszt annyi KLIKK ide, KLIKK oda Hoffjann Rózsa már a múlté, összekutyulta, a mór megtette kötelességét, a mór mehet a süllyesztőbe!
levarosbukta
@Cincinntatus: Wazze! Jó hogy nem már a háború előtti időket hozod ide?
levarosbukta
Amúgy ki nem tojja le! Lett volna lehetőség tiltakozni, lett volna lehetőség tüntetni! Nem tették, nekem most meg már ne siránkozzanak.
Csizmás Kond
és ha a százötvenre rászámoljuk a kötelező levonásokat...tb, adó, nya, stb. menni is az annyi ?
vacsi
@görbetükör: Fiatal lányként szerettem a belvárosban, a Rákóczi úton sétálgatni, a kirakatokat nézegetni. Nemrég arra jártam - hát, hogy ott mi van...
vacsi
@tudode: Hoffmann Rózsa kezdte el az oktatás tönkretételét - nagyon remélem, hogy egyszer megbűnhődik érte!
Macskaszem
Csak gratulálni tudok a bátor kiállásért. Minden állami alkalmazottnak, aki az elnyomottak sorába tartozik össze kéne fogni, és együtt kiállni magukért. Sajnos sokan vannak akik inkább meghunyászkodnak, behódolnak a hatalomnak, mert féltik azt a kicsit is.
Eladott Ország
@Csizmás Kond: július 23., 14:18; Hát akkor dicsértessék a Jézus Krisztus meg a Negro-sötét nemzeti pusztaság! Végre megpihent az Úr, csak a hülyék anyja várandós folyamatosan. Mert ez a valóság semennyire nem látszik a Karmelita Dunára néző, panorámás puritánságából, és a szabadságharcos, győztes csatakiáltások zajában sem hallatszanak a nyomorúság halálhörgései. Meg a világszívonalú, 2,2 milliárdból épülő kisvárdai termálvizes lórehabilitációs központ is köszöni szépen, jól van. Mert lovas nemzet vagyunk, vagy mi a jóisten! Adjuk meg a módját, merjünk nagyot álmodni!
Ló-péniszt a hátsójukba az idióta fidiótáknak. Kell egy új uralkodó osztály, voltak az Árpádháziak, Anjouk, Habsburgok! Ne hagyjuk, hogy a Szarházyak uralkodjanak!
Csizmás Kond
@Eladott Ország: ...van aki csak osztogatni szeret...persze a máséból...mert ugyan miből egyébből ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.