A 2020-as költségvetésben nem csupán a családok támogatására jut magasabb, két és félszer akkora összeg, mint 2010-ben, de több pénzt fordítanak az egészségügyre, az oktatásra és nyugdíjra is – emelte ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Megint lesz nyugdíjprémium, de az oktatásra és egészségügyre is többet költ a kormány
Fotó: MTI/Kovács Attila

Rétvári Bence azt mondta,

az egészségügyre 184 milliárd forinttal nagyobb összeg jut, mint idén. Ennek legjelentősebb, 82 milliárdos tételét béremelések teszik ki, hiszen jövőre januárban és novemberben is nőnek majd a szakdolgozói fizetések. Az ápolók először 14, majd 20 százalékkal kapnak többet

- jegyezte meg.

A szakdolgozók béremelése egy hosszabb folyamat része, hiszen az elmúlt négy év során 64 százalékkal nőtt az érintettek fizetése – mondta az államtitkár.

Úgy fogalmazott, hogy az orvosok esetében is érezhető volt az illetmények növekedése: az ő alapbérük 207 ezer forinttal lett magasabb.

A 2020-as költségvetés több mint kétszer akkora összeget tartalmaz bér jellegű kiadásokra az egészségügyben, mint a 2010-es, 2022-ig pedig további ápolói fizetésemelések lesznek – jelentette ki Rétvári Bence.

Azt mondta, hogy a szektorra 2010 óta biztosított költségvetési és pályázati többletforrásoknak köszönhetően 91 kórház tudott részben vagy egészében megújulni, 54 rendelőt és 104 mentőállomást renováltak, 23 új rendelőt és 31 új mentőállomást építettek, valamint elindították az Egészséges Budapest Programot.

Az oktatásra szintén jóval, 645 milliárd forinttal magasabb összeg jut, mint 2010-ben. Jövőre ez a szektor szintén tízmilliárdokkal több pénzből gazdálkodhat

- hangoztatta az államtitkár.

Felidézte, hogy az elmúlt évek többletforrásait elsősorban béremelésekre fordították. A pedagógusok fizetése 50 százalékkal nőtt, az első három ütemben mindenkié egységesen, az utolsó lépcsőben pedig az elvégzett munka minősége alapján differenciálhatnak az iskolák.

Mintegy 10 ezren szerezték meg a mesterpedagógusi fokozatot, ami akár 70 ezer forintos bérnövekménnyel jár.

Rétvári Bence jelezte, hogy a köznevelési törvény módosításával megteremtették az iskolaigazgatói fizetések emelésének alapját. Ennek mértéke egyéni lesz, a szempontokról még tárgyalnak, de a kereset várhatóan függ majd az intézmény méretétől és eredményeitől egyaránt.

A jövő évi büdzsé is tartalmazza a béremelések fedezetét – mondta az államtitkár.

A 2020-as költségvetés számol továbbá azzal, hogy

ha a gazdaság teljesítménye úgy alakul, nyugdíjprémiumot tudjanak fizetni

- közölte. Ilyet először 2017-ben folyósítottak, legfeljebb 12 ezer forintos összegben, majd 2018-ban 18 ezret lehetett kapni – idézte fel.

Nyugdíjprémiumra 20 milliárd forint szerepel a 2020-as költségvetésben, hogy az idősek is részesüljenek a gazdaság többletteljesítményéből – ismertette Rétvári Bence.

(MTI)

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
Amiről tuzson SE! beszél, hogy a rendelők,kórházak felújitása 85%-ban Eu-s pénzből történik, 15% a saját erő.
A nyugdijprémiumot meg épitsék be a nyugdijakba!, talán akkor valamennyit visszakapnak a nyugdijasok a 2013 óta elrabolt összegekből.Legfeljebb nem lesz 60 milliárdos többlet a nyugdijkasszában, csak negyven- amit oda lehet adni erdélybe, meg a vajdaságba "gazdaságfejlesztésre", továbbra is.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
kereső
Amiről tuzson SE! beszél, hogy a rendelők,kórházak felújitása 85%-ban Eu-s pénzből történik, 15% a saját erő.
A nyugdijprémiumot meg épitsék be a nyugdijakba!, talán akkor valamennyit visszakapnak a nyugdijasok a 2013 óta elrabolt összegekből.Legfeljebb nem lesz 60 milliárdos többlet a nyugdijkasszában, csak negyven- amit oda lehet adni erdélybe, meg a vajdaságba "gazdaságfejlesztésre", továbbra is.
Jozefina
Némi hazugsággal füszerezve!!!
2010-re való összahasonltás miért van??? Talán azért, mert attól nem nehéz többet kimutatni??? Ennyi erővel 1955-re is vissza mutogathatnának!!!
444.hu/2019/07/22/menekulnek-a-tanarok-amikor-elerik-a-nyugdijkorhatart
444.hu/kereses?q=Meleg+m%C5%B1t%C5%91
stb...
papa.49
A hazugretekbence megint előadta magát ennyivel, annyival nő majd az egészségügyben a fizetés, csak közben AZ ÁRAK A DUPLÁJÁRA NŐNEK !!!
Pálinkafőző Rézüst
A szemét antikrisztusi létedet! A ny.prémium nem prémium, hanem törvény szerint jár, elmeileg roggyant!
tudode
És szemrebbenés nélkül, mosolyogva még mindig KETTŐEZERTÍZELLŐTTÍZNEK ezek az esküszegő csicsKÁK, akkor, amikor lehetne követni pl. a nyugdíjak korrekcióját azzal együtt, hogy ŐFÉLESÉGE meszabadíotta a nyugdíjasokat EGY HAVI NYUGDÍJTÓL és a svájci indexálástól
.
--- Nyugdíjkorrekciós programot jelentett be Gyurcsány
.
hvg.hu/itthon/20050930nyugdijkorrekcio
.
Jöhetnek pl. nekem a meséjükkel, azzal együtt, hogy a nyugdíjkorrekcióval 10%-os nyugdíjemelésben részesültem, mert ez volt a korrekcióval egyidejüleg a plafon!
.
Ezek meg odarókáznak valami nyugdíjprémiumot, amellyel nem is emelkedik a nyugdíj, hanem csak KEGYDÍJKÉNT kutyának tessék, nesze nektek nyuggerek!
.
Különben KONCEPCIÓ NÉLKÜL vannak mint a BEFŐTT, foldozgatnak ezt, azt, miközben ROHAD AZ EGÉSZ, amelyet a tagország hatáskörében kellene "tisztességesen" buzerálni!!!
Nessy
@Pálinkafőző Rézüst: Kiváncsi lennék ennek a jó léleknek az ábrázatára, ha év végén kapna 12 ezer forint prémiumot! Akkora felhajtással mint amit most előadnak! Mennyit is kell hitelezni a nem túl korrekt infláció alakulása miatt? Hol is van a vásárló érték megőrzése a maginflációban nem szereplő lényeges tételek miatt? Az egészségügyben meg a többlet még az évek óta görgetett adósság állományra sem elég! Hol van pénz a finanszírozási tételek emelésére? Ameddig az marad a jelenlegi szinten, az adósság egyre több lesz! A béremelési mesét meg már ismerjük!
Eladott Ország
Műkeresztény szarházi, dugd fel a nyugdíjprémiumot jó mélyen a kloákádba. A KSH által közölt infláció a fidesz párthatározata, semmi köze a nyugdíjas kosárhoz, amelyet rendszeresen és szándékosan alábecsülnek. A maffiaállam permanens béremelése mára odavezetett, hogy egymillióan elhagyták az országot és a számuk tovább fog növekedni.
Nem lesz lassan már aktív dolgozó, aki ennek az ingyenélő, parazita fidesz és politikai prostituált bandának dolgozzon.
img.444.hu/sites/25/ny%C3%B6gd%C3%ADj.jpg
namihami
Vajon miről fog a Vezér megint "" teljes országot lázbahozó"" szavazást kiírni? Milyen ""az ország jövőjét roppantul befolyásoló"" kérdésekről jön a következő boríték?
Mert ugyebár azok olyan fontosak lesznek, hogy némi Böbe-zsugával ismételten meg kell előre ágyazni nekik.
Eladott Ország
@namihami: "A három boríték" mint a viccben... A bajok azonban továbbra is csak gyűlnek, nincs mese, az utolsó boríték is sorra kerül, ez áll benne: Készíts három borítékot...
kereső
Megkérdezném az államtitkár urat, hogy ebből a qrva sok +pénzből jut-e a műtőkbe klimára?Csökken-e kórházak adóssága?Vagy mindet elviszi az infláció cica gyanánt? És nem kéne 2010-hez viszonyitani, mert 2007-2009 között volt egy pénzügyi (gazdasági) világválság, és ennek ellenére a gdp arányos egészségügyi kiadások nem csökkentek. 2011-2012 óta gazdasági konjuktúra és pénzbőség van a világban. A magyar gazdaság szárnyal, hála az emuttnyocév ( eladósitott ország) infrastruktúrális beruházásainak, aminek eredményeképpen sok termelő üzem települt be kishazánkba- növelve a gdp-t. És ennek ellenére a 2.-3.-4 orbán kormány alatt folyamatasona csökken az okjtatásra, egészségügyre forditott gdp.arányos ráforditás. Hogy van ez akkor? Útálom az ilyen ájtatos ,álkeresztény hazudozókat.
Nessy
Szeretném ezt az álszent vigyort egyszer letörölni a képéről Rétvárinak!
Ennek fogalma sincs a való életről, mint ahogy a főnökeinek sem! Elmondja, amit előírnak neki, de hogy az mit jelent, azt már nem tudja!
desir62
Hülye gyerek csökkentsétek az ÁFÁ-t, akkor a nyuggerek sem szegényednek el.
desir62
@desir62: Ne prémiumot adjatok, hanem emeljétek a nyugdíjat az inflációnak megfelelően.
RonaGyuri
ne prémiumos ajándékokat osztogassatok nekik, hanem azt ami jár - tisztességes emelés - adjátok meg! =))
Nessy
@RonaGyuri: Nem lehet! Miből fizetik ki a családtámogatást, az urizálást?
A határon túliakat kell támogatni! Onnan jönnek az ellenőrizetlen szavazatok 99 %-ban a fideszre!
justhpeter
Hazudós(keresztény) Bence megint kiterítette a hazugságszőnyeget.
Macskaszem
Az a baj te nagyonhülye bence, hogy a tóbbség nyugdíja így se éri el a béka seggét se. Az egészségügy meg siralmas csezd meg, hiába dicsekszel, a szemünknek meg a tapasztalatunknak hiszünk, nem propagandagyárnak.
volvós
Bencecica !! Évek óta kérlek, próbálj meg egyszer (!) az életben NŐVEL...
Hidd el kócsag, ég és föld a különbség !!! ( egy nyugger hetero )
balos
IDÉZEK:"Nem nézném "vitézy" voltomat,fejedhez basznám a fokosomat!fidesSSes fostarisznya!
vacsi
@RonaGyuri: Nem csak a tisztességes emelés járna, hanem a nyugdíjasok egy része még a jogosan járó nyugdíját sem kapja meg! Valamilyen trükkel megkurtítják!
lusta
Szóval olyan sikeresek vagyunk, hogy nyugodt szívvel osztgatják már 2008. január elsejétől a 28.500 forintos minimálnyugdíjat.
Bencus, milyen nyugdíjemelésről dumálsz?
Borsodi
Ez az a pofa amitől én hányni tudnék.Ha meg hallgatom biztos a siker.
Dr plágium
Szavak, ígéretek mind hazugság. Remélem egyszer nektek is hónapokat kell várni egy vizsgálatra, éveket egy műtétre és a nyugdíjatokból csak csirkelábra telik.
papa.49
Retekbence legalább ne vigyorognál ilyen idétlenül !!!
namihami
@Eladott Ország: Tartok tőle, hogy Istenünk nem fog hármat írni. Vagy ha mégis, akkor a harmadikat nagyon leragasztja.
Ő inkább egy észak-koreai megoldásban gondolkodik. Van elég leszármazott és családtag.
Akkor pedig csak a "" Causescu-módszer"" lehet célravezető. Legalább őmaga ne élvezhesse a becsületes munkája gyümölcseit. Ha már a család útját az állami pénz aranykockákkal kövezte ki.
terlasz
Szép jövő elé nézünk, ha figyelembe vesszük a gyakorlatukat, miszerint mindent fordítva csinálnak, mint amit mondanak,.
verőce21
Ha jól számolom, ez meglesz a nyugdíjasoknak fejenként 7550.- Ft is! :)
Eladott Ország
@namihami: tegnap, 19:55; Valószínűleg ki fogják harcolni a kárpátok géniuszának sorsát, mert a cinikus pofátlanságuk már határtalan. Másképpen nem fog menni!
Eladott Ország
@verőce21: ma, 00:53; Az ukrán nyugdíjasok is áttelepülnek Romániába, ha van még olyan gazember maffia kormányuk, mint a magyar, aki szavazatokért, a hatalomért, a közpénzek lenyúlásáért , még az anyját is eladja.
evacica
Hogy oda ne rohanja a gyönyörtől!Elmész te is a főnököddel együtt a jó büdös fenébe! És adtok 2,8% nyugdíj emelés, magatoknak meg százezrekkel emeletiek a fizetéseteket! bele tudnék pancsolni abba a vigyori képébe!
Eladott Ország
Ez a kormány annyit költött már magára, hogy közben belerúgott a társadalom szinte valamennyi csoportjába. Ideje is lesz meghálálni egy vádemeléssel!
tulipan
Ah, ez megint CSAK a szokásos, üres narancsos handabanda, annak leplezésére szolgál, hogy MEGINT, fillérekkel kiszúrják, az érintettek szemét, miközben a narancsos zsebekbe milliókat süllyesztenek!!!Nem is csoda, hogy özönlenek kifelé a narancsosok országából, az EGÉSZSÉGÜGYIEK!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.