Három pontból álló "vészprogramot" hirdetett a Jobbik a devizahitel-károsultak és a kilakoltatott családok helyzetének javítása érdekében.

A Jobbik "vészprogramot" hirdetett a devizahitel-károsultak és a kilakoltatottak érdekében
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: a Jobbik

azonnali kilakoltatási moratóriumot hirdetne, valamint a végrehajtásokat is felfüggesztené, hogy senki tartozását "ne duzzaszthassák mesterségesen".

A Jobbik ehhez kapcsolódóan egy olyan bérlakás-programot is kidolgozna, amely akár azonnal képes lenne szociális- és szükséglakásokat biztosítani a bajba került családoknak – tette hozzá.

Z.Kárpát Dániel ismertetése szerint a program második pontjaként a Jobbik

kártérítési alapot hozna létre a legnehezebb helyzetben lévők számára abból a több száz milliárd forintból, amelyet a jegybank profitként realizált a devizahiteles átváltáson.

A politikus ugyanakkor hosszú távú megoldásnak a felvételkori árfolyamon történő forintosítást és egy új elszámolási törvény megalkotását tartja.

A "vészprogram" harmadik pontja pedig – folytatta Z. Kárpát Dániel – arról szól, hogy

a létfenntartáshoz szükséges jövedelmet, nyugdíjat ne terhelhesse végrehajtói letiltás.

Hozzátette: jelenleg ugyanis 30-50 százalékos elvonás is sújthatja a kilakoltatottak jövedelmét, így még önfenntartásra sem marad pénzük, nemhogy albérletre.

A Jobbik szakpolitikusa a programot azzal indokolta: a kilakoltatási moratórium lejárta, azaz május óta több mint ezerötszáz kilakoltatás történt Magyarországon, a nehéz helyzetbe került családok pedig jelenleg csak a helyi aktivisták, civilek, újságírók és jogvédők, köztük a Jobbik Szeretetszolgálat Alapítvány segítségére számíthatnak.

Kérdésre válaszolva elmondta: arra számít, hogy a kormány, érzékelve a probléma súlyát azonnali cselekvésre szánja el magát, szerinte ugyanis egy magát családbarátnak tartó kabinet részéről nem elfogadható, ha a kampány miatt októberig nem foglalkoznak az üggyel. Hozzátette: készek rendkívüli parlamenti ülésen tárgyalni a kérdésről. Az önkormányzati választásokra vonatkozó felvetésre válaszolva Z. Kárpát Dániel megerősítette: a Jobbik nem állt be az erzsébetvárosi ellenzéki jelölt, a DK-s Niedermüller Péter mögé. Az ügy részleteivel kapcsolatban ugyanakkor a Jobbik budapesti kampányfőnökéhez irányította a kérdezőt.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.