A Paksi Atomerőmű közölte: nem jelent biztonsági kockázatot a Duna vízhőmérséklete az atomerőműben.

Megszólalt a Paksi Atomerőmű a Duna kritikus hőmérsékletével kapcsolatban

Fotó: Paksi Atomerőmű

A Napi.hu csütörtökön írt arról, hogy augusztussal átlépett a kritikus hőmérsékleti sávba a Duna, ami negatív hatással lehet a paksi atomerőmű működésére. A lap szerint az erőműtől független vízügyes szakértők a Duna paksi erőmű feletti szakaszán 25 Celsius-fok feletti vízhőmérsékletet mértek augusztus 1-jén, és ez a helyzet automatikusan életbe kell léptessen egy, a paksi atomerőműre vonatkozó riasztást. Hasonló volt a helyzet a tavaly augusztusi hőhullám idején is. A Napi.hu szerint a melegedő Duna rontja az erőmű kondenzátorainak hatásfokát, ezért kevesebb áramot tudnak csak termelni.

Nem jelent biztonsági kockázatot a Duna melegedése az atomerőmű működésében, a vízhőmérséklet ugyanis a mérési eredmények szerint nem érte el azt a szintet, amelynél a termelést csökkenteni kellene, jelenleg 24,2 Celsius-fok

- közölte az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. pénteken az MTI érdeklődésére.

Hangsúlyozzák, az atomerőmű már a jogszabályokban és a nemzetközi sztenderdekben meghatározott hőmérsékleti küszöb (25 Celsius-fok) alatt, 23 Celsius-fokos vízhőmérsékletnél megkezdte a folyamatos méréseket a Duna érintett részén.

Az atomerőmű által monitorozott, 500 méteres Duna-szakasz hőmérsékletének mérése a hatóság által jóváhagyott, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem által kidolgozott módszertan alapján zajlik, transzparens, bárki által megtekinthető módon, az adatok teljes nyilvánossága mellett. A nemzetközi sztenderdeken alapuló biztonsági előírások meghatározzák, hogy amennyiben ezen a szakaszon belül a víz hőmérséklete eléri a 30 Celsius-fokot, milyen mértékben kell visszaterhelni az atomerőmű villamosenergia-termelését – írták

Az atomerőmű hűtése másodpercenként 100 köbméter víz kivételét igényli a folyóból, ez a valaha mért legalacsonyabb vízállásnál (900 köbméter másodpercenként) is csupán alig tíz százalék feletti mértéket jelentett, a mostani, közepes vízállásnál (2200 köbméter másodpercenként) pedig kevesebb, mint 5 százalékot. A Paksi Atomerőmű hűtésének mindezek alapján semmilyen negatív hatása nincs és nem is lehet a környezetre, illetve ezen belül az élővilágra. Harminc Celsius-fok feletti vízhőmérséklet természetes módon, pangó vizekben, alacsonyabb áramlású folyórészeken is kialakulhat időszakosan.

Megjegyezték, az atomerőmű villamosenergia-termelésének, vagyis az úgynevezett gőz körfolyamatnak a hatásfoka függ attól, hogy a folyamat végén milyen hőmérsékletű víz áll rendelkezésre a kondenzáció során. Ezért fordul elő, hogy télen valamivel 2000 megawatt feletti teljesítménnyel képes termelni a létesítmény, míg nyáron hasonló, elhanyagolható mértékű csökkenésre is van példa, hiszen a hűtésre használt víz hőfoka változik. A két eset ugyanakkor gyakorlatilag kiegyenlíti egymást, így ennek, az éves villamosenergia-termelésre gyakorolt hatása elhanyagolható, ráadásul a teljes erőművi hatásfokot nézve a Pakson is alkalmazott frissvizes hűtés 1,5-2 százalékkal jobb megoldást jelent a hűtőtornyos hűtésnél.

Felidézik, a Paksi Atomerőmű működését szigorú szabályok, előírások határozzák meg, amelyeknek a létesítmény minden esetben megfelel.

Az atomerőmű működésének legfontosabb alappillére, hogy környezetére a lehető legkisebb negatív hatást gyakorolja, összes kibocsátása ennek megfelelően az egyébként is nagyon szigorú hatósági előírások töredékét, 3 ezred részét teszi ki, a biztonságot pedig többszörösen biztosított rendszerek szavatolják.

Forrás: MTI, Napi,hu, Index

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nezelodo
A politikai elkötelezetteknek azt is lehet mesélni, hogy ha nőne a víz hőmérséklete, majd jégkockákat dobálnak a vízbe. A páthűség még a fizikát is felülírja némelyeknél.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Yoda69
Legutobb amikor a Duna vizallasa a kritikus szint alatt volt, akkor is azt hazudtak hogy Paksnal a krtikus felett volt.
majd egyszer csak eldurran mint Csernobil, aztan lehet egymasra mutogatni. Marmint ha meg marad valaki akire lehet mutogatni. Mert 500 kilometeres korzetben csak az marad eletben aki 3 meter vastag olommellenyt visel.

mellesleg az is bortekolhato hogy a klimavaltozas miatt a Duna viszintje es homerseklete joval el fog terni a normalistol. Sokan meg a kiszaradast is vizionaltak. De mi az nekunk. Lenyeg hogy O1G innen is busas hasznot huzzon.
nezelodo
@advocat: Röhögnek is rajtunk a szlovákok Bős Nagymaros miatt...
simmering73
És ennél már volt tartósabb és magasabb kánikula. Mi lesz itt, ha tovább nő az átlaghőmérséklet?
Lepényleső
Ez egyszer,ha elkészül s azt a hírekben olvasható cég készíti el csak részben is,a próbaüzemet
megelőzően legalább három nappal mindenki meneküljön amilyen messzire csak tud?
Referencia munkájukat látva,az ember szája marad tátva,ezek ugyan milyen banda tagja?
Iparszerű tökéletességgel,csak a beruházást fosztották szakszerűen,igen nagy hévvel?
Időben még,kész lehet egy laikus ennyi kérdés feltevéssel?
tudode
És akkor ha tartós lesz az éghajlatváltozás a Paks2-öt milyen módon fogják hűtögetni.
.
EZEK nem csak az életünket, a vizeinkbe is belepiszkítanak, mint Lölö vacka
.
----- Halpusztulással hozták hírbe Mészáros Lőrinc Mátrai Erőművét
.
24.hu/fn/gazdasag/2019/08/02/halpusztulas-matrai-eromu-meszaros-lorinc-kornyezetvedelem/
.
Az IQ huszárnak jól megy dolga, mert nekije a Jóisten a barátya!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.