A gonosz ma is létezik, mint a 75 évvel ezelőtti gyilkos éjszakán, de soha többé nem lehet hatalma felettünk – jelentette ki Vecsei Miklós miniszterelnöki biztos a roma holokauszt emléknapján, pénteken Budapesten.

A gonosz ma is köztünk van

A Holokauszt Emlékközpontban tartott megemlékezésen Vecsei Miklós azt mondta, egészen biztosan tudja, hogy a jók, a jóakaratúak, a békességszerzők jóval többen vannak, mint a gonoszok.

"Ha a gonosz újra az erejét mutatja, legyen erőnk kinevetni, hogy ne lehessen soha hatalma rajtunk" – fogalmazott.

Kovács Tamás, az emlékközpont igazgatója arról beszélt, sokan nem tudják vagy nem is akarják tudni, hogy a nemzetiszocialista rendszer gyilkos gépezete faji alapon gyilkolta a zsidók mellett a cigányokat is. Milliók estek áldozatul ennek az őrültnek a második világháború alatt – mondta.

Kovács Tamás azt hangsúlyozta: több kell, mint fogadkozás, hogy ilyen soha többé nem történik meg. Sokkal többet kell beszélnünk ezekről az eseményekről, sokkal jobban kellene ismernünk egymást történetét – mondta.

Tar József István, a IX. kerületi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke szintén arról beszélt, hogy "az érzékenyítést ki kellene terjeszteni", a középiskolásoknak biztosítani kellene, hogy ingyenesen látogathassanak el az egykori auschwitzi haláltábor területére, megismerni, "mi történt zsidó és cigány testvéreikkel".

A megemlékezésen elhangzott az is, hogy tíz évvel ezelőtt, 2009. augusztus 2-án éjjel történt a romák elleni támadássorozat utolsó gyilkossága Kislétán.

A Holokauszt Emlékközpont és a Roma Holocaust Emlékbizottság által szervezett megemlékezésen résztvevői mécseseket helyeztek el az áldozatok emlékfalnál.

Augusztus 2. a roma holokauszt emléknapja, amelyet 1972 óta a Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának határozata alapján tartanak, arra emlékezve, hogy egyetlen éjszaka, 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradóra több mint háromezer cigányt gyilkoltak meg az auschwitzi haláltáborban.

Kép és szöveg: MTI

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Ki is zárt egy kazánba egy cigányt és gyújtott meg tüzet a kazánban szimbolikusan? Egy FIDESZ-es.
human
A Mandiner interjút készített Domokos Endre Jánossal, a két éve önmagát feloszlató újnyilas mozgalom, a Pax Hungarica volt vezetőjével. Domokos így indokolja a szervezet feloszlatását:

„Nem igazán maradt számunkra tér. Ha ugyanazt mondjuk, amit mindig is mondtunk, tíz vagy húsz évvel ezelőtt, arra ma mindenhol azt sütik rá, hogy fideszes vagy. És nekem az kicsit ciki, ha ugyanazt mondom, mint az Orbán. Ha a kormány az üzeneteink nagy részét beemeli a saját kommunikációjába, akkor azzal mi valahogy feleslegessé válunk.”

444.hu/2019/08/02/a-hungarista-vezer-amiatt-panaszkodik-hogy-ha-ugyanazt-mondja-amit-10-vagy-20-eve-mindig-ma-rasutik-hogy-fideszes
Lepényleső
Hittem,hogy hazaérkezett valahonnan a bán?
Jozefina
A leg értelmesebb javaslat:
"a középiskolásoknak biztosítani kellene, hogy ingyenesen látogathassanak el az egykori auschwitzi haláltábor területére, megismerni, "mi történt zsidó és cigány testvéreikkel".

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.