Az LMP elvárja a kormánytól, hogy állapítsa meg Magyarországon a klímavészhelyzetet – mondta az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese szombaton Budapesten sajtótájékoztatón.

Magyarországon is klímavészhelyzet van

Schmuck Erzsébet az elmúlt hetek szélsőséges időjárási viszonyai, valamint a helyi, országos és globális szinten júliusban megdőlt hőmérsékleti rekordok kapcsán sürgős cselekvésre és az LMP javaslatainak befogadására szólította fel a kormányt.

Elmondta: az LMP azt szeretné elérni, hogy 2030-ra ne 40, hanem minimum 50 százalékos szén-dioxid-kibocsátás csökkentést vállaljon Magyarország.

Az LMP arra bátorítja a kormányt, hogy a szeptemberi New York-i klímacsúcson "határozott, és ha kell radikális" vállalásokat tegyen meg, olyanokat, amelyek a magyar emberek érdekét szolgálják – tette hozzá.

Az ellenzéki politikus azt javasolta a kormánynak, hogy még augusztus végéig hívjon össze egy klímakerekasztal tanácskozást a tudomány, az ágazatok, az önkormányzatok, a parlamenti pártok, valamint a Momentum képviselőinek részvételével, és közösen tekintsék át a tervezett vállalásokat.

Schmuck Erzsébet hangsúlyozta: az LMP szerint itt az ideje, hogy a kormány komolyan vegye az éghajlatváltozást.

(MTI)

(Fotó: pixabay.com)

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
A klimaváltozás által bekövetkezendő katasztrófa már közeledőben van. (Már az idei nyáron is éreztette hatását, hiszen mindenütt melegrekordok döltek meg és a sarki jégtakaró is drasztikusan olvad). És nem akkor kell jajveszékelni, amikor már itt van, hanem amikor még meg lehetne előzni a bekövetkeztét. Nem más országokra mutogatni, hanem mindenki tegye meg a maximálisan tőle telhetőt.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Mirabilis
Melyik is az a fideszes fasz, aki klíma védő? ja a bajszos szar áder?
"180 éves erdőt vágtak ki a Bükkben"
"A kormány tegnap adott ki 38 fára fakivágási engedélyt a Városligetben. Csütörtök reggel 3 helyszínen, gyakorlatilag fél órán belül letarolták az érintett fákat - írják a Ligetvédők"
"Egy héttel azután, hogy az Orbán-kabinet 24 uniós tagállam ellenében az Európai Tanács múlt heti ülésén – harmadmagával – megtagadta a 2050-es szén-dioxid-mentesítés vállalását, a közrádióban megszólalt a magát a környezet elkötelezett híveként feltüntető Áder János köztársasági elnök is. "
Tovább is van mondjam még?
Sámannus
@Mirabilis: Ne mondjad, mert neki is egy békaember akaszgassa a halat a horgára. Ha nincs kapása még elalszik mint az őrségben, és belefordul a tóba a háromlábú horgászszékéről . Nehogy má ilyen boldog vége legyen egy közhivatalnoknak.
Peller Anikó
@Szeparepa2: Egy szót se értesz az egészből, itt lemészárlásról csak te beszélsz. Már megindult a harc az élettérért, pont ezért háborúznak egymással az arabok és emiatt indult meg afrika is, a sivatag elöl, a forróság elöl. Fogy a levegő körülöttük és azt kell mondjam körülöttünk is. Csak mi még nem vesszük észre, mert nincs még 50 fok. De jó úton haladunk.
Mirabilis
@Szeparepa2: A jegesmedve nem hisztériázik, egyensen éhen hal:
Egy legyengült, éhes jegesmedvét láttak az észak-szibériai Norilszk külvárosában, helyi környezetvédők szerint a nőstény állat 1500 kilométeres utat tehetett meg élelem után kutatva. A legóvatosabb becslés is legalább ötszáz kilométeres utat emleget, ennyire fekszik ugyanis az orosz iparváros a legközelebbi tengerparttól. A Siberian Times úgy tudja, hogy a medve átszelte a Tajmir-félszigetet, úgy érkezett a városba.

Ha a jégtakaró olvadása ilyen mértékben folytatódik 2030-ra már csak emlék lesz az Északi sarki jégtakaró. Az eddigi legmagasabb olvadási értékek felét az elmúlt 10 évben mérték.
A Jegesmedvék veszélyben című WWF-jelentés, amely a Földön élő 22 000 jegesmedvét veszélyeztető tényezőket vizsgálja, rámutat arra, hogy az első számú tényező, amely fennmaradásukat fenyegeti, a globális felmelegedés. A jegesmedvéknek egyre nagyobb távokat kell megtenniük úszva két jégtábla között. Sok állat pusztul el végkimerülésben a az út megtétele közben és sok anyaállat veszíti így el bocsait is.
kokopelli
@Mirabilis: ...egyik temperatur csúcs a másik után dől meg! Melegrekord a németekné! Juli.25-én +42,6°C
Lingen-ben (a holland határ mellett!) Minden évben emelkedve,télen alig hó,stb.stb!A természetnek nincs
ránk szüksége,de fordítva igen!(:-()

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.