Az LMP elvárja a kormánytól, hogy állapítsa meg Magyarországon a klímavészhelyzetet – mondta az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese szombaton Budapesten sajtótájékoztatón.

Magyarországon is klímavészhelyzet van

Schmuck Erzsébet az elmúlt hetek szélsőséges időjárási viszonyai, valamint a helyi, országos és globális szinten júliusban megdőlt hőmérsékleti rekordok kapcsán sürgős cselekvésre és az LMP javaslatainak befogadására szólította fel a kormányt.

Elmondta: az LMP azt szeretné elérni, hogy 2030-ra ne 40, hanem minimum 50 százalékos szén-dioxid-kibocsátás csökkentést vállaljon Magyarország.

Az LMP arra bátorítja a kormányt, hogy a szeptemberi New York-i klímacsúcson "határozott, és ha kell radikális" vállalásokat tegyen meg, olyanokat, amelyek a magyar emberek érdekét szolgálják – tette hozzá.

Az ellenzéki politikus azt javasolta a kormánynak, hogy még augusztus végéig hívjon össze egy klímakerekasztal tanácskozást a tudomány, az ágazatok, az önkormányzatok, a parlamenti pártok, valamint a Momentum képviselőinek részvételével, és közösen tekintsék át a tervezett vállalásokat.

Schmuck Erzsébet hangsúlyozta: az LMP szerint itt az ideje, hogy a kormány komolyan vegye az éghajlatváltozást.

(MTI)

(Fotó: pixabay.com)

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
A klimaváltozás által bekövetkezendő katasztrófa már közeledőben van. (Már az idei nyáron is éreztette hatását, hiszen mindenütt melegrekordok döltek meg és a sarki jégtakaró is drasztikusan olvad). És nem akkor kell jajveszékelni, amikor már itt van, hanem amikor még meg lehetne előzni a bekövetkeztét. Nem más országokra mutogatni, hanem mindenki tegye meg a maximálisan tőle telhetőt.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
csak úgy....
@Szeparepa2: Nem kéne bagatelizálni a dolgot mert úgy járunk,mint a dinoszauruszok...
man at work
De tényleg?
Biztos biztos?
Az egész ki.bebaszott világon klímavészhelyzet van, ugye nem gondolja bárki is - fideszes gyökér - komolyan, hogy a kerítés megállítja a klímavészhelyzet is?

Amúgy meg az LMP-nek magával szemben kéne elvárásokat támasztani, mielőtt másokkal szemben teszi ezt.
Cincinntatus
Az "LMP azt szeretné elérni, hogy 2030-ra ne 40, hanem minimum 50 százalékos szén-dioxid-kibocsátás csökkentést vállaljon Magyarország."

És mit érne el vele?
A Világbank adatai szerint Magyarországon az egy főre eső széndioxid kibocsájtás 1984-ben volt a legnagyobb 8,52 tonna/év. Ez az érték 2014-re 4,27 tonna/évre (felére) csökkent.
Csehország széndioxid kibocsájtása 2014-ben 9,17 tonna/év/fő volt, 2,15 szöröse a Magyarországinak.
Németország széndioxid kibocsájtása 2014-ben 8,89 tonna/év/fő volt, 2,08 szorosa a Magyarországinak.

De még Németország is csak a globális szén-dioxid-kibocsátás két százalékos részesedéséért felelős. Kína, India, Oroszország és az Egyesült Államok fő szennyezők.

Az LMP Magyarországra korlátozódó éghajlati aktivizmusa eltakarja ezt a globális cselekvési igényt, és nem hatékony.
Jozefina
A klimaváltozás által bekövetkezendő katasztrófa már közeledőben van. (Már az idei nyáron is éreztette hatását, hiszen mindenütt melegrekordok döltek meg és a sarki jégtakaró is drasztikusan olvad). És nem akkor kell jajveszékelni, amikor már itt van, hanem amikor még meg lehetne előzni a bekövetkeztét. Nem más országokra mutogatni, hanem mindenki tegye meg a maximálisan tőle telhetőt.
csak úgy....
@Cincinntatus: ne arról duruzsolj,hogy szerinted ki vagy kik csinálják szarúl,szerinted mit kellene tenni? meg fogunk fölni a saját zsírunkban és tök mindegy,hogy libbbsi,illibbsi ...,lehet,hogy ez lesz az igazi pokol,amit valamikor elöre beharangoztak csak nem törödtünk vele? nekem tiszta a lelkiismeretem... :)
nevemnick
Ki nem sz@rja le, hogy Alaszkában olyan meleg volt, amilyen eddig még soha, vagy Grönlandon és az Északi sarkkör környékén több millió tonna jég olvad el naponta...? Szélsőséges időjárás tombol a világon és itt hazánkban is... na és? Agyamentek.
Ha így folytatódik a Föld felmelegedése, akkor milliós nagyságrendben pusztulhat a flóra-fauna, és az emberiség egy része.
Rats are not interested?
Peller Anikó
@Jozefina: Így van, @répa: nem érti a dolgot, a legsúlyosabb vészhelyzet közepében vagyunk. Répa, nem száz év múlva hanem most, mert a melegedés (globálisan) megszaladóban van. Gondolj csak Szibériára ahol hatalmas mennyiségű kiszáradt növényzet ég megállíthatatlanul, az amerikai és ausztrál erdőtüzekről nembeszélve. Az emberiség gigantikus mennyiségű olajat pöfög el naponta, autózik, repülőzik ész nélkül. Répa te nem a lényeget írtad le, pont semmit nem számít ha 100 000 ember éhenhal, ha 1000 millió halna éhen az sokkal sokkal jobb lenne (a túlélőknek).

Minden tényező a megszaladás mellett van, Afrika pl. másodpercenként szaporodik eggyel, a brazilok kivágják az erdőt, az oroszok hagyják leégni a tajgát, mindig van egy állat aki meggyújtja az erdőt.

A grönlandi vagy a sarki jég hirtelen fog elolvadni, mert széttöredezik és beúszik a melegebb óceánba, több métert is emelkedhet a tengerszint nagyon rövid idő alatt. Abban igazad lehet répa, hogy ettől nem mindenki hal meg, de ez sem bizonyos, mert a felmelegedés nem áll le 40 vagy 50 foknál. Mit teszel ha mondjuk 80 fokos lesz a levegő hőmérséklete?

Nem répa, az elsődleges, azonnali cselekvést igénylő probléma a felmelegedés. Nem tudsz kivándorolni az északi sarkra, mert ott tenger lesz és a mostani élőhelyek nagyrészét is elönti a tenger. Meg kell küzdeni a többiekkel a legelőkért.
Peller Anikó
Itt az utóbbi 120 év felmelegedése, 60 évig szinte nem látszik semmi, majd 40 év derengés után az utóbbi 20 év bekeményített (piros). Az utolsó néhány év meg bedurvult.

ng.hu/fold/2019/06/21/igy-nez-ki-a-globalis-felmelegedes/
man at work
Ribik egymásközt:
- Van itt ez a klíma.
- Ez katasztrófa!
- Most akkor megyünk szopni vagy mi lesz?
man at work
Bakker, emberek, mi van veletek?
A kísértés nem a szex volt, hanem a tudás (az isteni tudás megszerzése, ezáltal kirekesztve Istent, mint akinek képessége, joga van meghatározni a létet - lét értelmét.!!!

Testnedvek, ti képesek vagytok Istent hibáztatni azért, amit ti basztok el már évezredek óta...
Hogy lehet ennyire hülye az ember, miközben qrva okosnak képzeli magát?
"Mindent tudok. Mindent láttam" - gondolja magában a zember..
Miközben semmit nem tud, semmit nem látott, a génjeiben a csimpánztól alig különböző!

Istenben élünk, mozgunk, vagyunk - az anyagi világ végtelennek tűnő kiterjedését a szellemi sík veszi köröl, oda tud továbbterjedni a tágulásában.(olyan, hogy semmi, olyan nincs - vágod?!)
Isten tart fenn minden élőt a szellemével - ha visszaveszi a szellemét, minden test meghal abban a pillanatban.
Istennek csak annyit kell tennie, hogy többet nem gondol rád, és abban a szempillantásban halott vagy.
És te azzal vádolod istent, hogy elhagyott téged...
Sátán támad téged, Isten meg megvéd, de te mégis a bűneidben élsz, de Isten mégis feláldozta a Fiát érted, hogy te végül megmenekülhess.
Te nem tudsz semmit, nem értékelsz semmit, önző vagy, öncélú vagy, kíméletlen vagy, de mégis egy kiszolgáltatott ki fostos senki - aki mindentől fél.
man at work
@Peller Anikó: Ó, te szegény lány... vagy fiú?
Pont annyi eszed van, amennyi látszik.
(te nem tudod mennyi eszem van, mert jól titkolom - az ellenség megtévesztése)

Pl te ne olvasd a jövőmesémet, csak élj amíg bírsz, aztán halj meg, ahogy tervezted.
tulipan
@Peller Anikó: SAJNA ne rá haragudj! mert igaza van! Valójában a MINDENKORI és mindenféle EGYHÁZAK voltak, tulajdonképpen, évezredekig, amelyek - lévén maguk i uygan olyan TUDATLANOk, mint a hiveik, arra "ösztönözték" az embereket, hogy gátlástalanul sokasodjanak, pusztítsák a környeztet, hiszen majd Isten AD másikat! Sőt a valódi (idős) hivő, erre még, ma is azt kérdezi tőlem, hogy "Honnan tudod, hogy NEM AD"???
JAJMÁR
@man at work: 20:14 magas labda ez pellerkének :-D

Az eszedet tényleg jól titkolod, de egyet elárulok neked: nem te vagy az Isten! Mi alapon ítélkezel itt ?
man at work
@JAJMÁR: Köszönöm az őszinte szavaidat!

Én is örülök, hogy nem vagyok isten. Ha isten lennék, már nem élnék én sem, és senki más sem :)

De van különbség ítélkezés és figyelmeztetés között.
Nagy a baj, és egyre nagyobb lesz...
Ilyenkor - a nagy baj közeledtével - szokták figyelmeztetni az emberek. Pl félreverik a harangot, meg ilyenek.

Amit Anikónak vagy Andrásnak(?) írtam, az nem rosszat kívánás volt, csak utaltam rá, ha nem kell neki más, több, máshogy több, akkor legyen a saját akarata szerint, ami a hátralévőket illeti ( azt nem tettem hozzá, hogy akkor sem úgy lesz, ahogy ő akarja, de ez már bonyolítaná az amúgy is egyértelmű helyzetet,amiről ő még nem tud, de majd meg tudja!
Isten egy hihetetlenül lenyűgöző személyiség (talán pint ezért nem hisznek benne sokan? :)

Dugig vagyok életigenléssel, pedig ez qrva ritka életérzés nálam. (csak azért káromkodom, mert azt olvastam, hogy izé...)
Nem minden káromkodó ember intelligens, de minden intelligens ember káromkodik - a látszatra adni kell)
tulipan
@man at work: Tudod, a zember nem tudja eldönteni, melyik "megjelenését", kezdve az sumérorktól egészen a most is elérhető, ausztráliiai aboriginálok legfőbb Istenéig, kéne hinnie, ezért a legegyszerűbb egyáltalán NEM HINNI benne!
JAJMÁR
@man at work: Hát, én nem szoktam káromkodni... pedig olvastam valami szösszenetet, hogy a káromkodás az intelligencia jele, de nekem mások a tapaztalataim. Szerintem jellem és stílus kérdése. Az intelligencia mértékének vannak más, egyértelműbb jelei, én inkább ezekből következtetek, a látszat sokszor megtévesztő!
No persze, az állatok nem káromkodnak, csak a homo homo sapiens :-D
Egyébként szerinted én férfi, vagy nő vagyok? Számít?
A klímaváltozás egyértelműen fenyegető! Mégis, egészen biztos vagyok benne, hogy a Peller Anikó se előmozdítani, se megakadályozni egyedül nem tudja! Sokan, sokszor félreverték már a harangokat, de ha egymást szapuljuk, az nem segít! Neked mi a terved, azon kívül, hogy figyelmeztetgetsz és Istenre hivatkozol? Ami helyes, de mégis mindenkinek a magánügye!
man at work
Jellem és stílus?
Te nő vagy.
De ez nem baj. A világon élők fele nő. Ez jelent valamit...

Azt azért halkan megjegyezném, hogy miattam egy nő sem esett át egy vak komondoron - ha nem volt ellenség.
Szóval jó vagyok a témában :)

Én általánosságban írtam, de ő nekem konkrétan. Erre csak egy "szép" válasz volt.

(Itt mindenki elmondhatja a véleményét, amit jónak gondol, amit hozzáadott értéknek gondol, ugye?
Akkor én is elmondom, amit gondolok, aztán ha támadnak megvédem magam.
Ennyi ez az oldal, ez a történet - szerintem.)
Peller Anikó
@Szeparepa2: Répa, ez mind rendben van, de nincs idő. A nyakunkon van a felmelegedés ami megszaladóban van. Nincs 50 év, ez a tévedésed. Már benne vagyunk, öngerjesztővé vált a folyamat. Minél melegebb van, annál gyorsabban melegszik tovább. Az ember itt már csak besegít, mert a melegedés saját lábra állt.

Te az éhezők és nyomorultak életéért aggódsz, ami emberi hozzáállás ugyan, de öngyilkosság. Nincs ekkora élettér a Földön mint amennyit mi, emberek felhasználunk. Az egyensúlyi kihasználás, kiherélés már augusztus elején elfogyott. És egyre rövidebb ideig tart, kábé évente egy hónappal.

Vagy sikerül az egyensúlyt megteremteni nagyon rövid időn belül (erre csak egyetlen módot látok, az emberiség lefeleződése valamilyen nyomorúságos módon) vagy pedig a Föld lakhatatlanná válik a legközelebbi jövőben.

Ha ez atomháborúval oldódik meg akkor senki sem marad életben a radioaktív kiszóródás és a nukleáris tél beköszönte miatt. Ha semmi sem történik, akkor a Földről elpárolog a vízkészlet a világűrbe, de előtte a viharok letarolják a földet.

Ez esetben nyilván senki nem marad életben, úgyszintén. Szép dolog, hogy az éhezőkért aggódsz, de nem ez a probléma gyökere.

Hanem az, hogy még nem haltak éhen.
szép új világ
Attól tartok, hogy előbb-utóbb a fide$$ is rájön, hogy mekkora politikai potenciál van ebben a témában, amit meg is fog lovagolni valahogy így:
- A klímaváltozás Soros, Gyurcsány meg Brüsszel műve, meg a migránsoké, mert sok teveszart égettek.
- Ettől csak Orbán tudja megvédeni a magyarokat. Ezért kell tovább épiteni a kerítést, a kisvonatot és a stadionokat. Mivel ezeket senki sem használja, igen valószínű, hogy a felmelegedés is elkerüli ezek környékét.
- Teli plakátolják az országot, hogy ha a globális felmelegedés Magyarországra érkezik tartsa tiszteletben a magyarok hőérzetét.
- Kretén Tompika kiegészíti a magyarok túlórázási igényére vonatkozó állítását azzal, hogy túlórát a melósok 45 fokos melegben izzadva szeretik legjobban.
- A kormány pályázatot ír ki olcsó klímák gyártására. ( Amit Mészáros és Tiborc fog megnyerni, azonban a 40 ezerre kalkulált készüléke 400 ezerbe fognak kerülni és csak fűtésre lesznek alkalmasak.)

Tovább is van, mondjam még?
JAJMÁR
Nem az emberek száma, hanem az életmódja gyorsítja fel a klímaváltozást, és főleg az ipar, az üvegházhatás felerősödés... stb. Megfelezni az emberek számát? Micsoda marhaság, hiszen etől még irtják az esőerdőket, az erőművek se állnak le... stb.
Mielőtt megfeleznéd az emberek számát - és aki ezt mondogatja, gondolom előre áll a sorba - gondoskodj arról is, hogy az a fele maradjon, amelyik nem dobálja szét a szemetet, védi a környezetet, nem a harácsolás és gyors meggazdagodás a célja, bezárja az erőműveket, és erdőt telepít !
JAJMÁR
@man at work: Isten nevét írd nagy kezdűbetűvel! Mert te tényleg csak egy ember vagy a sok közül, de Isten csak egy van!
kokopelli
@szép új világ: ...biztos úgy lesz,hogy a Fidesz ezt az országokon,kontinenseken átívelő prob-
lémát meglovagolja,holott azt a Földgolyó fejlett gazdasággal rendelkező része okozza! Amennyi-
ben körülnézünk a saját környezetünkben,úgy megállapíthatjuk,hogy mindannyian minden ß@rhoz
valamilyen energiát használunk fel!
solidedge
Már többször leírtam, az emberiség kihalása után a természet egyensúlya helyre fog állni.Nem kell annyira aggódni.
jesz
a nyugati tévék az egész Glóbusra kiterjedő abnormális hőmérsékletről tudósítanak...Északi sarktól a déliig..

(Ma reggel egy gyakorló elmebeteg nem átallotta azt mondani, hogy azok az emberek is felelősek e felmelegedésért, akik sok tejet isznak, zabálják a tejtermékeket, és marhahúst esznek.)
tulipan
@solidedge: Igy igaz! Legalább, regenerálódni tud a föld!!!
Sámannus
@Mirabilis: Ne mondjad, mert neki is egy békaember akaszgassa a halat a horgára. Ha nincs kapása még elalszik mint az őrségben, és belefordul a tóba a háromlábú horgászszékéről . Nehogy má ilyen boldog vége legyen egy közhivatalnoknak.
Peller Anikó
@Szeparepa2: Egy szót se értesz az egészből, itt lemészárlásról csak te beszélsz. Már megindult a harc az élettérért, pont ezért háborúznak egymással az arabok és emiatt indult meg afrika is, a sivatag elöl, a forróság elöl. Fogy a levegő körülöttük és azt kell mondjam körülöttünk is. Csak mi még nem vesszük észre, mert nincs még 50 fok. De jó úton haladunk.
kokopelli
@Mirabilis: ...egyik temperatur csúcs a másik után dől meg! Melegrekord a németekné! Juli.25-én +42,6°C
Lingen-ben (a holland határ mellett!) Minden évben emelkedve,télen alig hó,stb.stb!A természetnek nincs
ránk szüksége,de fordítva igen!(:-()

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.