A Magyar Nemzet cikkezett arról, hogy a tavalyi évhez képest jócskán felment a paprika, paradicsom és egyéb zöldségek ára. 

A lap a "Drágábban rotyoghat a lecsó" című cikkben arról értekezett, hogy a legnagyobb áremelkedést az úgynevezett hajtatott zöldségeknél – paradicsom, paprika – lehet tapasztalni.

Már a kormánylapnak is feltűnt, hogy drágulnak a zöldségek

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Az "Agrárgazdasági Kutatóintézet piaci árinformációs rendszere szerint a Budapesti Nagybani Piacon augusztus első napjaiban 435-460 forintot kérnek a hazai gömbparadicsomért, a fürtös pedig ennél is többe, mérettől függően 540-555 forintba kerül. Az előző évhez viszonyítva ez több mint hetvenszázalékos áremelkedés.

A paprika még jelentősebben drágult egy év alatt. Az édes, tölteni valóért július végén, augusztus elején 390 forint és 445 forintot kértek a fővárosi nagybanin, míg egy éve 220 és 310 forint között mozogtak az árak. A kifejezetten lecsónak szánt paprika kilója több mint száz forintot ugrott egy év alatt: az idén 290 forintos kilónkénti áron kínálják a zöldséget a tavalyi 180 forint után. A vöröshagyma kilója 165 forint augusztus első napjaiban, a múlt évi 130 forintos szinttel összehasonlítva tehát e terménynél is jelentős a drágulás. Hasonló mértékben emelkedett a gumós zeller ára, a tavalyi 345 forint helyett most 450 forintot kérnek a terményért a kereskedők.

Drágább lett a burgonya is, fajtától függően 125 és 180 forint körül alakulnak az árak augusztus első napjaiban. A fejes káposzta kilója harminc forinttal drágult, a karfiolé 55 forintot ugrott. A csemegekukorica rajongói sem örülhetnek, a kedvelt termény darabja ugyanis 67,5 forintról 110 forintra nőtt egy év alatt. Olcsóbb lett ugyanakkor a kelkáposzta, a petrezselyem és a sárgarépa. Utóbbit az egy évvel korábbi 275 forint helyett 200 forintért kínálják a nagybanin"

- vázolja a piaci helyzetet a lap.

A Magyar Nemzet szerint idén kissé szűken véve, de keresleti a piac, azaz mennek felfelé az árak, mert nincs túlkínálat. Ez a kereskedőknek és a termelőknek jó, utóbbiaknak azért, mert így be tudják építeni az árba a munkaerő növekvő bérezését. Az utóbbi években ugyanis a napszámosok is már 1000-1200 forintot kereshetnek óránként.

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Jelentősen ALÁBECSÜLTÉTEK AZ ÁRAK EMELKEDÉSÉT ETTÓL SOKKAL DRÁGÁBB LETT MINDEN ZÖLDSÉG !!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Málna
@Mirabilis: Az egész cikkben a nagybani piac árairól van szó. Csak a címet olvastad?
verőce21
@bencemacska: (18:17) "...szombaton 880 Ft/kg áron vettem paradicsomot, és 990 Ft/kg áron zöld paprikát... ilyen még nem fordult elő az életemben!" - látod, még veled is történnek új dolgok! :)
bencemacska
@verőce21: ma, 01:23
Igazad van, alig hittem a szememnek!
Az lepett meg legjobban, hogy januárban ugyanennyi volt, akkor határoztam el, hogy majd a nyáron eszünk lecsót! Hát tévedtem, mert akkor sem!
verőce21
@bencemacska: (17:05) A lecsó egy nagyon drága mulatság!
Kell hozzá vöröshagyma, paradicsom, többféle lecsópaprika, tojás..., hogy csak a legfontosabbakat említsem.
Amióta a kiskerteket a gaz veri fel még falun is, télen-nyáron ugyanannyiba kerülnek!
picike1
ugyan már látszik minden áron nem törőődnek a kicsikkel a kisyugdijassokkal igen és a hus ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.