A magasabb minőségű termékek iránti kereslet felfutása okozza a tavalyinál magasabb zöldségárakat, nem a terméshiány – olvasható a Világgazdaság pénteki számában.

Egekbe szökik a zöldségek ára

A lapnak Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője elmondta: a friss zöldségek júliusi fogyasztói árai átlagosan 31,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, míg a felvásárlási áruk 16,7 százalékkal nőtt.

Hozzátette, hogy sem a tavalyi, sem az idei várható termés nem tér el lényegesen az átlagtól, vagyis a kínálati oldal nem okoz ilyen ingadozást, a jelentős különbséget leginkább a kereskedelmi üzletpolitikák okozzák.

Az élelmiszer-kereslet növekedésében és szerkezetének változásában a fizetőképesség tartós emelkedése érezhető. Mivel a megnövekedett vásárlóerő együtt jár a minőség és a hozzáadott érték iránti igénnyel, szélesedik a kereskedők mozgástere is árak alakításában. Fokozottan igaz ez az olyan termékköröknél, amelyek az egészséges életmódot támogatják, ilyenek a zöldségek is – fejtette ki Fórián Zoltán.

(24.hu)

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

KisGenyo2
És mivel a háztáji helyére a legtöbb udvaron bekerült a fűnyíró, így be is szopja az a sok ember akinek nincs konyhakertje! ;-)
Akinek van, az meg max. a szomszédnak, barátnak, rokonnak tudja eladni (feketén), mert a bürokrácia ezen fokától minden épeszű ember menekül. Inkább adok a csibéknek 30 kiló paradicsomot, meg zöldpaprikát, mint hogy őstermelői igazolvánnyal [email protected], nyugtát adogassak, meg fizessek egy könyvelőnek. És ezzel lehet vagyunk így még néhány százezren, akik mérsékelhetnénk a multik kénye-kedvének kiszolgáltatott árakat. Tesszük is, csak a saját környezetünkben. ;-)
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
KisGenyo2
És mivel a háztáji helyére a legtöbb udvaron bekerült a fűnyíró, így be is szopja az a sok ember akinek nincs konyhakertje! ;-)
Akinek van, az meg max. a szomszédnak, barátnak, rokonnak tudja eladni (feketén), mert a bürokrácia ezen fokától minden épeszű ember menekül. Inkább adok a csibéknek 30 kiló paradicsomot, meg zöldpaprikát, mint hogy őstermelői igazolvánnyal [email protected], nyugtát adogassak, meg fizessek egy könyvelőnek. És ezzel lehet vagyunk így még néhány százezren, akik mérsékelhetnénk a multik kénye-kedvének kiszolgáltatott árakat. Tesszük is, csak a saját környezetünkben. ;-)
papa.49
Ez a ,,SZAGÉRTŐ,, se járt mostanában se piacon, se zöldséges boltban, mert nem 31.6 % drágultak a zöldségek, hanem 100 %, sőt volt olyan is amelyik 400 % pl. a 2500 Ft zöldség !!!
Az igazság az, hogy ma nem termelnek a TSZ. (a volt téeszek földjein) se zöldséget, hiszen látom, hogy ahol pár éve még sárgarépa, zöldség, hagyma, káposzta, karfiol termett, ma ipari napraforgó, ipari repce, kukorica, és gabona terem !!!
Így maradnak az Unióból behozott termékek, amik sok esetben még olcsóbbak is a szállítás ellenére, mint a hazaiak !!!
Egyébként egy valami kiderült a szagértő nyilatkozatából amíg a drágulás 31.6 % volt a felvásárlási árak csak 16.7 % nőttek, tehát megint ki húzza le a sápot, AZ AKI NEM TERMEL, CSAK BEÁLL A TERMELŐ, ÉS A VÁSÁRLÓ KÖZZÉ !!!
maci0427
Egyértelmű, hogy az árak megszöktek nagyon ! Persze, hogy a nyugdíjak és a fizetések is kevesebbet érnek sokkal !
papa.49
@maci0427: A nyugdíj meg 2.7 % emelkedett, tehát BIZTOSAN A NYUGDÍJASOK MOST DŐZSÖLNEK, SOKKAL JOBBAN ÉLNEK MINT 1 ÉVE !!!
Na ez volt a propaganda, a kontárok részéról csak ennek is MINDEN SZAVA HAZUGSÁG !!!
kokopelli
...mik azok a magasabb minőségű termékek,amik után megnőtt a kereslet? ..csak nem a "krumpligombóc"
szilvával a közepében,amit csak le kell szedni? ...a "prézlivel" termesztés kísérlete már folyik!?
nevemnick
Csak úgy:
A Cserdi példán tanulva környékünkön hét falusi önkormányzat termel zöldségeket eladásra, és ezekben a falvakban egyre több, eddig egyáltalán, vagy csak kis részben hasznosított kiskertek is ,,életre" keltek. Az így keletkezett többletet egyénileg, vagy az önkormányzatok értékesítik.
Mindenki jól jár.
picike1
az árak szöknek hm de a pénz is szökik ennyi
tudode
A francokat!
.
Az OKJ-s vizsgával rendelkező FÖLDESURAK felveszik a TERÜLETALAPÚ EU-s TÁMOGATÁST, és nem bibelődnek a zöldségekkel!
.
Ma már nem kukorékolják, hogy MAGYAR TERMÉKET VÁSÁROLJANAK a kódiSOKK!
.
Hiszem még az ORSZÁŐG ÉLÉSKAMRÁJÁT is Zsuzsa néne látja el, nehogy már éhen haljanak a gyerekek!
.
------ Orbán főtanácsadója: "Aki nem pályázik, azt én ölöm meg!"
.
https://www.youtube.com/watch?v=bZJuL1qosI0...
.
Zusammen
.
.
https://www.youtube.com/results?search_query=...
.
A FASZA GYEREK olyant tud, amire nem vetemedett emberemlékezet óta egyik elődje sem!!!
kereső
@KisGenyo2: tudod mire biztatod a nagyérdeműt? Adócsalásra. Ha jól tudom, a kistermelői bevétel évi 600 ezer ft-ig adómentes, se bevallani, se nyiltakozni nem kell róla. Márpedig "konyhakertben" ennyit megtermelni?- elég nagy kell hozzá.
Ha a boltban dolgozónak, az ápolónak, a mentősnek,a tűzoltónak ...etc., a munkából származó bevétele =jövedelme az első megkeresett forintjától adóköteles , akkor azt mondom, hogy igen bibelődjön a kistermelő az őstermelőivel, sajátitsa el a szja. előirásait-igy nem kell könyvelőt fizetni, és igen irjon nyugtát- a csecsemő unokája helyett is- merthogy már neki is van őstermelőije. És ne felejtkezzünk el nem multi kereskedőkről- akik a nagyabanin átcimkézik az import árut-és eladják magyar termékként, felnyomva ezzel az árakat- hiszen, ha 327.-Ft/eur árfolyamon veszi a spanyol gyümölcsöt, a lengyel krumplit zöldséget- akkor nem adhatja olcsón. A multiknál én sokkal kisebb árakkal találkozom, mint a piacon.
Dr plágium
Igaz ez nem zöldség, https://hvg.hu/kkv/20190808_Valaszolt_a_Lidl_...
Szóval 149 ft/kg-ért inkább ott veszem meg mint az "őstermelőknél 4-500 ft-ért
Nessy
Milyen bölcs, hogy ezek a tételek nincsenek a kis hazánkban számolt inflációs rátában, így lehet villogni, hogy nálunk milyen alacsony az infláció, és a nyugdíjasok meg ne vegyenek ilyen úri dolgokat!
Nem tudom a nyilatkozó mit ért "magasabb minőségen"? Talán, hogy nem a szeszkrumplit, amit a malacoknak adtak régen, hanem a régi normális minőséget akarjuk megvenni??? Vagy a hullott, hibás gyümölcs helyett az egészségest, ami kibír legalább három napot otthon? A kedves mamájának hogy szolgál az egészsége??
KisGenyo2
@kereső: Nem adócsalásra biztatok és nem a kistermelőkről beszélek.
Azokról a boltban dolgozókról, ápolókról, mentősökről, tűzoltókról beszélek, akik munka után meglocsolják a kertjükben a kis növénykéiket. Saját termelésű élelmiszerre biztatom azokat, akiknek van hozzá helyük (nyilván panelban max. néhány virágládányit lehet, amúgy meglepődnél mennyi mindent). Ez az úgynevezett háztáji! Erről beszélek.

Amúgy nyugtát adnod 1 ft-ról is kellene, nyugtatömböt meg őstermelői igazolványra adnak. Annak kiváltási procedúrája önmagában sokakat tántorít el ettől... ;-)
szegfue
@kereső: Van igazságod, de szerintem irtó macerás a kistermelői igazolvány kiváltása + minden évben betétlapot hitelesittetni a falugazdásszal. Valóban irogatni kell a nyugtákat, hogy bizonyitsad a 600 eFt alatti bevételt. És hát ott van még a járulékfizetési kötelezettség is (17 % eg.b.+nyugd. + 8 millió alatti bevétel esetén az előző évi bevételének a 20 %-a után is meg kell fizetnie a 17 %-ot), ha biztositásra kötelezett. Szerintem nem nagyon tudja meguszni a könyvelőt -- legalábbis az elején -- ha mindennel nagyjából tisztában szeretne lenni. A Nav erről szóló tájékoztatója 32 oldal, ami azért nem egykönnyen érthető... főleg olyannak, aki mondjuk csak a "földhöz" ért. Egyébként én a piacon még életemben nem kaptam nyugtát a zöldségfélékről!
lusta
Hogy a francba lehet a lengyeleknél 75 forintért, a németeknél 150 forintért dinnyét venni?
Sem a lengyelek, sem a németek nem dinnyetermelők.
kereső
@szegfue: én se, nem is szoktam kérni- tehát segédkezem egy adócsalásban.Viszont, akikről szerintem itt szó van, azok nem kötelezettek járulék fizetésre- hiszen a legtöbbnek van biztositási jogviszonya- fentebb irta @KisGenyo2- vagy nyugdijas.
Azért ne mondjátok már nekem, haogy évente egyszer nem lehet elmenni a falugazdászhoz lebonyolitani a procedúrát.
És mint fentebb irtam az őstermelői a kisunokának is kiváltható- amint megkapta az adóazonositóját.
Ha főállású a kistermelő/őstermelő a járuléka : 10% nyjár.+ 4+ természetbeni egbizt.jár. Ennek alapja: az előző évi árbevétel csökkentve az állami támogatással X 20%.
Azért engedtessék már meg, ha valaki nem tud annyit megtenni év közben, hogy vezeti a bevételi nyilvántartását - összeadja a nyugtákat,és a felvásárlási jegyeket, valamint egy zacskóba összegyűjti a kiadási számláit -majd évvégén azt is összeadja- abból már az őstermelői bevallás elkészithető- és nem kell hozzá könyvelő. A bevallás olyan szájbarágós magyarázatokkal van feltéve a nav honlapján, hogy az is el tudja késziteni ,aki nem könyvelő- csak van józan paraszti esze-és tud értően olvasni.
kereső
@KisGenyo2: akikről te beszélsz ,ők a saját ellátásukra termelnek- és a felesleget elajándékozzák. Mondjuk 3kg káposztával biztosan nem megy ki a piacra. Ennek nem igazán lenne árletörő hatása. Tudom, csináltam- és sosem volt szándék piacra termelni a veteményeskertből. ( csak a 1,2 ha kiadotton- +1 ha gyümölcsös).Szóval tudom, hogy miről beszélek.
kokopelli
@lusta: ...utánanéztem,és az egyik legnagyobb ("Edeka") láncnál N.o.-ban,ahol cca. 200-210 Ft/kg (átszámítva)
a lengyel vagy a magyar görögdinnye! (lehet,hogy az is már leszállított ár?) Ők nem buknak a nagyméretű dinnyék-
re és a lékelésre!!
szegfue
@kereső: Nem akarok én ezen vitatkozni, de nekem ez a véleményem, mert a szomszédom 1x kiváltotta az őstermelőit és csak a nyavalygását hallottam ezzel kapcsolatban... tehát nem elvi sikon irtam. Hidd el, hogy nem volt semmilyen "affinitása", hogy valamennyire is adminisztráljon.
kereső
@szegfue: tegnap 16:21. Ez nem "affinitás" kérdése. Az őstermelő is!"vállakozik"- nem akarja tudni, hogy merről hány a méter? Már csak a saját jól felfogott érdekében. Másképpen hogyan tud dönteni- érdemes-e termelnie valamit, vagy nem?
De ez a mentalitás- ez a régi parasztemebereket is fölülmúlja- anno a kalendáriumban vezették a "termelési adatokat"- bevételek, kiadások- és számoltak. Ezek a maiak meg "nem irok, nem olvasok"...bele a vakvilágba/aztán meg megy a siránkozás- meg segitsen az állam/ azaz a többi adófizető- jobbára a bérből élők/.
szegfue
@kereső: Én őszintén hittem neki, mert magamból indultam ki... vannak dolgok, amiket képtelen vagyok megcsinálni, megjavitani, pedig akarom, de a vége mindig az, hogy ideges leszek a tehetetlenségem miatt, aztán melegem is lesz... és akkor feladom.
A továbbiak pedig elgondolkodtatóak... nekem nincs ebben tapasztalatom, mert csak ezt az 1 szomszédomról tudom, hogy a munkája mellett kiváltotta az őstermelőit.
lusta
@kokopelli: A Kaufland épp most adja 49 centért a görögdinnyét. A Soflan most 88 cent, azért ugrottam be hozzájuk. Sajnos a múltkor 58 cent volt, de arról lemaradtam, épp nem jártam arra. Nem néztem utána, de azt láttam a ketreceken, papírdobozokon, hogy spanyol, olasz, görög, magyar dinnyéket árulnak. Sajnos a magyar dinnyések nem hajlandóak a piac kihívásainak megfelelni. Ez persze más mezőgazdasági termékre is igaz. Vegyük pl. a szamócát. Bálint gazda sokat tudna beszélni róla, mert a szamócának kell a megfelelő alacsony hőmérséklet, hogy utána remek termést hozzon. A spanyol gazdák ezt úgy oldják meg, hogy a piacon hamar és jó áron értékesíthessék, hogy a Pireneusokba felviszik a palántákat és így verik át a növényeket. Mondhatok más példát is. Bajor barátom a komlóról mondta, hogy vagy előre menekülsz, vagy bezárod a boltot. Annak idején a falujukban szinte mindenkinek volt egy kis komló ültetvénye. Ma már csak naki van és állandóan bővíti, a kilencvenes évekbeli 12 hektárról ma már harminc hektárnál is több van neki. Gyakorlatilag még a repcével és a marhákkal foglalkozik. A húga meg sertéssel és krumplival. Szakosodni kell, mint z ipari cégek. Ma már éhen hall az a gazda, aki ebből is, abból is, meg még egyébből is meg akar élni. Nem megy.
kokopelli
@lusta: ..sok-sok évtizede óta nem ettem görögdinnyét,mert hál isten nem is "komálom"! Anyánk is csak"vízhahaj-
tónak hívta! A sárgát szerettem fagyival! (Az öcsém meg a bratyóm még zsíroskenyérrel is ette !!!(;-))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.