Megemelte a görögdinnye kilogrammonkénti árát 20 forinttal 119 forintra a Lidl, miután a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Dinnyetermelők Egyesülete is tiltakozott, amiért az áruházlánc alacsony áron kínálta a gyümölcsöt.

Engedett a nyomásnak a Lidl, megemelte a dinnye árát
Fotó: MTI/Sóki Tamás

A Lidl az áremeléssel kapcsolatban az MTI érdeklődésére nem adott információt, a görögdinnye új ára péntektől vasárnapig érvényes az áruház honlapja szerint.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerdán közölte az MTI-vel, hogy a Lidl Magyarország által a magyar dinnyeszezon közepén meghirdetett árletörő akció kárt okoz a magyar dinnyetermelőknek. Érvelésük szerint

a Lidl által alkalmazott 99 forintos kilogrammonkénti ár mellett nem lehet jó minőségű dinnyét előállítani.

A NAK szerint jelenleg a bekerülési költségeket is figyelembe véve kilogrammonként 150 és 200 forint közötti fogyasztói áron lenne árusítható a gyümölcs.

Az árletörő akcióval a Lidl mindenkinek kárt okoz: a vásárlókat becsapja, mert nem kapnak minőségi magyar dinnyét, a termelőket pedig ellehetetleníti, nem hagy náluk elég bevételt a minőségi dinnye termelésére

- közölte a NAK, hozzátéve, hogy tapasztalataik szerint egy ilyen lépés a többi kiskereskedelmi láncot is árcsökkentésre készteti.

A Lidl csütörtökön közölte: azért csökkentette a görögdinnye kilogrammonkénti árát 99 forintra, mert a beszállítók támogatást kértek a földeken felhalmozódott dinnyefelesleg értékesítésében. Ugyanakkor a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének szintén csütörtöki közleménye szerint a dinnyepiaci helyzet jelenleg nem indokolja a "felelőtlen" áruházi akciókat és cáfolták azt, hogy a termelők érdeke lenne az akciózás.

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
@solidedge: Ugyanaz a dinnye. miután megjárja a nagybani piacot, meg mindenki leszedi a hasznát, aki nem dolgozott vele, addigra a piacon 150 forint. Remélem, most boldogok a dinnyések. Hol van az, amikor egész dinnyét vettünk! Ma már egy szeletet sem sokan, mert olyan vastag a héja, hogy alig van mit enni belőle. A fél sárgadinnye is ismeretlen fogalom volt. Ennyit a "fogyasszunk sok gyümölcsöt, zöldséget" orvosi tanácsról! Mindig elfeledem, amikor vásárolok, pl. 300 forint felett egy kiló krumplit, hogy nincs infláció pártunk és kormányunk szerint!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ágimami
Arra lennék kiváncsi, ha majd az "őstermelőkön" rohad a sok dinnye, (az idén nagyon sok termett!) akkor mennyiért adnák???
Akkor már SENKINEK NEM KELL!!!
Nessy
@ágimami: Megvárják, amig vége a szezonnak, és a dinnye közepe már csak szivacs lesz. Akkor majd akcióznak!
ágimami
@Nessy: Azt meghagyom nekik, jó étvágyat hozzá!!!
lusta
Azzal, hogy a Lidl felemelte a dinnye árát, a termelőknek a felemelt árkülönbözetet visszaadják? Na ugye. Az a Lidl haszna és ugye a nagy reklám, ami nekik igyen volt. Gyakorlatilag látható a NER működése. A fogyasztó, a vásárló, a sor végén álló a kutyát nem érdekli. Mindez látható a közlekedésben, az élet minden területén. A NER megmondja, mi a jó a zembereknek, nem a piac holmi verseny, meg egyéb hülyeség.
Nessy
@lusta: és most abban mi a jó a termelőknek, hogy a Lidl megemelte, 119 forintra? A piacon ,most is 149 forint általában, miután árkartell van! Az ember megnézi az árakat, és miután a krumpli 300 forintért lényegesebb mint a dinnye, meg a gyümölcs, megveszi a krumplit, meg a zöldséget. A többit majd egyszer, legalább is nem a nyugdíj előtt párnappal.
Dr plágium
@maci0427: Az őstermelők sem mind azok. Nézem a piacon az árujukat és bizony én a disznókkal etetném meg olyan silány a minősége. Szerintem egy részük szintén a nagybanin szerzi be az olcsó árut. Arról nem beszélve hogy az árakat sem írják ki. Gondolom annyiért adja amennyit kinéz a vevőből.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.