Mára jórészt kiszorultak a magyar termelők a hagyományos piacaikról, lemaradtak a technológiai fejlesztésében, elveszítették versenyképességüket a görög, spanyol, olasz vetélytársakkal szemben. Felemelte a magyar görögdinnye árát kilónként 99 forintról 119 forintra a Lidl Magyarország. Akár örülhetnének is a termelők a hírnek, hogy az elmúlt napok nyilatkozatháborúját megnyerték és az élelmiszerlánc engedett a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete (MDE) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) követelésének és leállította a szerintük indokolatlan árletörő akciót. De örömükbe üröm is vegyülhet.

Forrás: nepszava.hu
Feltöltő: RonaGyuri
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lampa laz
Reklamáljanak a görögdinnye formájú csuti dögnél, h ne lopjon annyit és ne a sportra szórja el az adóinkat+a zúniós pénzeket, hanem adjon nekik fejlesztésre. Ne a vásárlókkal akarják kizárólag mindezt megfizettetni. Amúgy meg fulladjanak bele az ízetlen, (rágó)gumis dinnyéjükbe.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
akár tanmese is lehetne ártunk ás qurmányunk gondolkodásáról! =))
1magyar
50-60 ft-os árért lehetne eladni a dinnyét, mert ha egy 5 kg-os dinnyét vesz valaki, hazacipeli ebből a felét tudja elfogyasztani és a másik felét emeletes ház esetében cipelheti le a kukába.
Ha vesz 2-300 ft-ért más gyümölcsöt azt mind megeheti.
Mit ugrálnak a dinnyetermelők, mert még zsákbamacska is a dinnye, lehet, hogy nem jó érett.
Peller Anikó
@1magyar: Lehet? A sárgadinnye pl olyan rossz, hogy csak gesztenyemasszával bírom megenni. De úgy viszont lyó. A gesztenye.
Sziszifusz
@RonaGyuri: A dinnye "balhé" közben, a Délalföldön jön a szőlőtermelők "bulija".

A tavalyi kilónkénti 60-70 Ft.-os kilónkénti borszőlő felvásárlási ár után, idén 30-40 Ft.-os felvásárlási árat jeleznek a a pincészetek.
Nagyon sokan már "zöldszüretet" csináltak, ezért várhatóan kevesebb szőlőt kínálnak a borászatok felé. Kevesebb az eladó, szőlő de ez nem szempont.
Mindez nem számít mert jön Magyarországra a pancsolt, olcsó külföldi bor jellegű szeszes ital, amit magyar címkével ellátott üvegekben hazai termékként értékesítenek.
A gazdák, segítséget remélve, a kormány felé. A mai napon 08. és 13. óra közti időben, forgalomlassító demonstrációt terveznek az 5301. számú úton a kaskantyúi és a tabdi-i leágazás közti szakaszon.
(részletek a " MI HAZÁNK A MI GYÜMÖLCSÜNK A MI SZŐLŐNK" facebook oldalon)
Csak annyit kívánok még megjegyezni, hogy Mészáros L. nagy érdeklődést mutat a borászat iránt, sorban szerzi meg a különböző helyeken levő borászatokat. Lehet, hogy nem véletlen ???
Sziszifusz
@Sziszifusz: kormány felé helyett, kormánytól
lampa laz
Reklamáljanak a görögdinnye formájú csuti dögnél, h ne lopjon annyit és ne a sportra szórja el az adóinkat+a zúniós pénzeket, hanem adjon nekik fejlesztésre. Ne a vásárlókkal akarják kizárólag mindezt megfizettetni. Amúgy meg fulladjanak bele az ízetlen, (rágó)gumis dinnyéjükbe.
RonaGyuri
@lampa laz: @Sziszifusz: @1magyar: a dolog lényege, hogy ártunk és qurmányunk arra biztatja - sőt jó példával jár elől -, hogy az EU-s pénzek nem támogatás, hanem nekik járó ingyen pénz, amiért nem kell semmit tenni, amit el lehet, sőt kell lopni! =))
emerencia
Arról nem szólnak a híradások, hogy csak a csíkos, nem jó ízű dinnye árát vitték fel 99-ről 119-re, a magszegényét ugyanakkor leértékelték. Most jövök a Lidl-ből, vettünk egy szép zöld héjú magszegény dinnyét 129/kg.-ért. (Nemrég még 178 majd 149 ft. volt.) Míg ott voltam, egyetlen embert sem láttam a felértékelt csíkosból vásárolni.
lusta
Gyakorlatilag az élet minden területén látni a magyar termékek, termelők versenyképtelenségét. A rengeteg uniós pén ugyanis nem a fejlődésre ment, hanem az ellopásra szolgált. Korszerű termelési technológia nélkül le lehet húzni a rolót.
Eriksson
@Peller Anikó: Nem próbáltad még sárgadinnye vodkával? Jégbe hűtve?
emerencia
@Eriksson: @Peller Anikó: Vagy sonkával is isteni de ahhoz nagyon finom sárgadinnye valamint minőségi sonka szükségeltetik, melyeket már évek óta nem ettem.
Eriksson
@emerencia: Én Olaszországban ettem olyat utoljára. Mézédes dinnye, hajszálvékony pármai sonkával. Valóban nagyon finom. :)))
tulipan
@Peller Anikó: Ízlések és pofonok...! Én, jobban szeretem a sárgát,mert az, szerintem, jobban ehető, ha valóban érett, mint a görög! Az nekem túl vízes !
Peller Anikó
@Eriksson: Valóban nem, mert rosszul viselem a fagyasztást.
Jozefina
A kamarának és a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak lenne kötelessége időben piacot találni a magyar dinnyének!!! Ez nem a termelők hibája!!! Annyira jó a v4-ek és a kremlel való kapcsolat, akkor miért nem lehet pl. e területekre exportálni. Az orosz piac pl. hatalmas lehetőséget kínál!!! De nyugaton is szívesen fogadnák szerintem, aminek messze nem kritériuma a dinnye nagységa, hiszen majdnem mindenütt szeletben is árulják!!! Azonkívül a dinnye feldolgozása (dinnyelé) is megoldás lehetne a síránkozások helyett!!! Ja, hogy tönkre lett téve a valaha jól működő mezőgazdaság, konzerv ipar és a külkereskedelem!!!?? Hát ez megint csak nem a termelők hibája!!!
dr. prédikátor
Én a sárga dinnyét ementáli sajttal és tejfölös túröval szeretem!!!Az ám a finom!!!
Eriksson
@dr. prédikátor: Érdekes lehet. Egyszer majd kipróbálom.
emerencia
@dr. prédikátor: Gyerekkoromban meeeepupuval ettük a sárgát és a görögöt is. (Gomolya sajt.)
RonaGyuri
@dr. prédikátor: @emerencia: Ha már sajttal akkor Roquefort-ak és esetleg érett sonkával vagy füstölt lazaccal!
Bár ha nagyon adsz a látszatra ls pármai sonka, akkor lehet a sajt is Gorgonzola! =))
sokanvagyunk
@Peller Anikó: (12:44) Az (MDE) és a (NAK) meg a fogyasztást viseli rosszul?
Nessy
Nagyon finom volt a sárga dinnye, ha egy nappal előbb egészben, több ponton rumot vagy konyakot injektáltunk bele, és lehűtöttük!
Nessy
Annyit olvastam a dinnyéről, hogy jártomban, keltemben benéztem a CBA-ba. A görög dinnye 159 Ft/kg, a sárgabélű görögdinnye 259Ft/kg, a mini dinnye ára már ki sem volt írva. Remélem a termelők elégedettek. Csak az üzletben panaszkodtak, hogy soha nem fog elfogyni az eddig beszerzett mennyiség sem.
emerencia
@RonaGyuri: A hatvanas években rengeteg dinnyét ettünk és rokfortot. Na de együtt fogyasztani sosem jutott eszünkbe. Megjegyeztem, ha egyszer összejön, kipróbálom. (Ja és az érett sonkát és a füstölt lazacot is.)
emerencia
@Nessy: Elképzeltem, hogy bemegyek a patikába és kérek tűt és fecskendőt sárgadinnye injektáláshoz. :-))))))))
RonaGyuri
@emerencia: nem kell feltétlenül böködni, elég kibelezni és beleönteni, majd fóliába tekerve 1-2 napra a frigóba tenni
Nessy
@emerencia: Két egészségügyi a családban, nem volt probléma a fecskendő és a tű. Ma már műanyag, egyszer használatos, nem a régi fém - üveg kombináció. :)))
simmering73
Én meg bojkottálom a Lidl-t, nem veszek náluk dinnyét, mert engedtek az erőszaknak.
Dr.Doktorovics trinitron dr.
Dinnyéért egy rohadt fillért nem adok! Egy dinnye 10 kilónál kezdődik.Mondjuk legyen kb. 1000 ft ,abból a 2 centis vastag héjú csíkos dinnyének "burkolata" :) öt kiló ,ami kb. 500 ft kidobás alapból.Mivel dinnyét már nem lékelnek a többi része zsákbamacska.
papa.49
Azért végre csak kibújt a szög a zsákból AZÉRT DRÁGA A MAGYAR DINNYE, MERT NEM FEJLESZTETTEK IDŐBEN A GAZDÁK !!!
Aki lemarad AZ KIMARAD EZ A SZABÁLY !!!
Sok mindennel írtátok én meg csak a sárga dinnyét szeretem NATÚR magában )))))))))
1magyar
Dinnyetermesztésnél mit lehetne fejleszteni, mondjuk az elég középkori, hogy kézből-kézbe dobálják fel a teherautóra, emberek gerincét nem kímélve.
Talán ahhoz valami könnyítésnek már ideje lenne.
cikicakk55
Szerintem az a baj a dinnyével,hogy kevesen veszik. A Magyar emberek nagy részének a Gördinnye drága,mert általában 5-6 kilósak még a kisebbek is.Amennyiben csak 100 ft/kg akkor is 5-600 ft /kg,ráadásul ahogy 1 magyar is írta a dinnyének majdnem a fele megy a kukába. Emlékszem a gyerekkoromra, volt,hogy 3-4 jó nagy görögdinnye is volt otthon az árnyékos helyen várva,hogy megegyük. Nem voltunk gazdagok,de tavasztól őszig mindig volt otthon 2-3 féle gyümölcs. Most meg évek óta csak akkor ehetünk dinnyét,hogy ha valaki megkínál bennünket.Mivel nem nagyon járunk el,így ez is igen ritka. A nyugdíjasok és a közmunkások legnagyobb része,nem is vesz csak max 1x akkor is csak negyed dinnyét.
ila51
@emerencia: azaz , a zöldbélű cukordinnye , serrano sonkával , finom is nagyon , még annyiba sem kerül , mintha hazacipelek egy 9 kilós tököt

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.