Kövér László szerint Magyarország ma ugyanazt kívánja magának mint a szomszédainak: valamennyien legyenek erős és cselekvőképes regionális együttműködésre kész és képes nemzeti államok, amelyek minden többségben és kisebbségben élő nemzeti közösség számára biztosítani tudják a szülőföldön a biztonságot, a nemzeti méltóságot és a gazdasági növekedést.

Az Országgyűlés elnöke szombaton az erdélyi Székelyszentistváni református templomban beszélt erről, a kárpát-medencei Szentistván és Szentkirály nevű településeket tömörítő Szent Király Szövetség 23. találkozóján.

Kövér László hozzátette: a magyarok tudják, hogy Kelet-Közép-Európában nem a száz éve kialakított politikai határok tologatásával, de nem is a többségi nemzetek kizárólagosságra törekvésével, az erőszakos kiszorítással, történelemhamisítással és megfélemlítő provokációval, hanem az elmúlt ezer évben természetes módon kialakult gazdasági, közlekedési, logisztikai és kulturális kapcsolatok, lehetőségek és lehetőségforrások közös hasznosításával lehet előre lépni.

Úgy vélte:

e tanulság figyelmen kívül hagyásával a közép-európai térség minden országa és minden nemzete a vesztesek oldalán fejezi majd be történelmi pályafutását.

Kövér László felidézte: Magyarország történelme során a muhi csata, a mohácsi csata, az elbukott Rákóczi szabadságharc, és 1848-49-es forradalom és szabadságharc, a trianoni békediktátum, és a második világháború, majd a levert 1956-os forradalom után is kilátástalannak látszó helyzetbe került, mégis mindig képes volt újjászületni. Ezt azzal magyarázta, hogy Szent István ezer évvel ezelőtt szilárd alapokra helyezte a magyar államot, és Magyarországot a keresztény Európa részévé tette.

2010 óta legjobb szándékaink szerint ezt tanúsítja a magyar állampolitika is

- jelentette ki az Országgyűlés elnöke. Hozzátette: Szent István művének köszönhető, hogy a Kárpát-medence földrajzi gyűrűjében ezer esztendő után, napjainkban is a magyarság a legszámosabb közösség, Magyarország a legnépesebb ország, és a magyar nyelvet beszélik legtöbben.

A Szent Király Szövetség 23. találkozóján tartott ökumenikus istentiszteleten Kató Béla erdélyi református püspök prédikációjában kijelentette: nem lehet úgy kereszténynek lenni, hogy csak azt vesszük ki a Bibliából, ami tetszik. Szerinte csak úgy maradhatunk életben, ha megszólal bennünk Isten, ha megszólal a lelkiismeret.

Kovács István, az Unitárius Egyház közügyigazgatója úgy vélte: nincs ok az elkeseredésre, az idő a magyarságnak dolgozik, "mert mi nem gyors csellel loptuk a hazánkat, hanem egy évezreden át építettük". Úgy vélte: a magyarság a szentírási és Szent István-i fundamentum alapján ezerszer is képes a honfoglalásra.

A rendezvényen hagyományőrző koronaőrök hozták be a székelyszentistváni református templomba a Szent Korona másolatát, amely mellett a rendezvény egész ideje alatt díszőrséget álltak.

A találkozó keretében Kövér László és Vass Imre, a Székelyszentistvánt is magába foglaló Makfalva község polgármestere adta át a díszpolgári címet a településen született Somai Józsefnek, az Erdélyi Magyar Közgazdásztársaság tiszteletbeli elnökének.

A Szent Király Szövetséget Magyarországról, Bakonyszentkirály, Kerkaszentkirály, Királyszentistván, Porrogszentkirály, Rinyaszentkirály, Szabadszentkirály, Szentistván, Szentistvánbaksa, Szentkirály, Szentkirályszabadja, Szombathely-Szentkirály. Erdélyből Csíkszentkirály, Kalotaszentkirály, Marosszentkirály, Sepsiszentkirály, Székelyszentistván, Székelyszentkirály, valamint Felvidékről Királyfiakarcsa, Vágkirályfa, Sajószentkirály, Sajókirályi tagja a szövetségnek. A mostani találkozón vették fel a Szent Istvánnak szentelt templommal rendelkező kárpátaljai Aknaszlatinát.

A Maros megyei Székelyszentistván a kommunizmus évtizedei alatt elveszítette önállóságát. Jelenleg Hármasfalu (Trei Sate) település és Makfalva (Ghindeni) község része.

Forrás: MTI

Címlapi kép: MTI

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Macskaszem
Nem kívánni kell lacafaca, hanem tenni azért, hogy eljussunk oda, ahol a szomszédok tartanak, mert most minden szomszédunknál csóróbbak vagyunk, mert ti mindent elloptok.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
papa.49
Mond csak pápaialkanász, ilyenkor NEM PÁLIK KI A POFÁD EKKORA HAZUGSÁGOK UTÁN ???
Lepényleső
Ahogy sokan kívánják a túlsúlyosoknak azt amit ők adnak nekik?
man at work
Csak azért nem írom, hogy Kövér László egész életében hülye volt, mert lehet, hogy az élete hátra lévő részében egy ponton megváltozik és végre normális lesz.
Az esély a nullához közelít, de hátha történik valami csoda...

Azért az érdekes, hogy az emberek a csodára várnak, miközben nem hisznek a csodákban.
Ez egy anomália.
tudode
Ezek az ŐSLELETEK már abbahagyhatnák a NÉPHÜLYÍTÉST!
.
Nem is vicc, valóság, már 30 éve:
.
Két öregasszony eteti a galambokat. Az egyik megszólal:
- Te, ezek a galambok olyanok, mint a politikusok.
- Miért?
- Hát, amíg lent vannak a földön, addig a kezünkből esznek, de ahogy felkerülnek, csak szarnak a fejünkre!
.
!!!
man at work
Kövér László: "ugyanazt kívánjuk magunknak, mint a szomszédainknak"
Ez kimondottan egy nagggyon-nagggyon rossz kívánság.
Szerintem nem kérnek belőle, és valószínűleg nekik is fordul egyet a gyomrok, amikor meglátják, meghallják ezt nyomorult nímandot.

Rád mosolyognak, Kövér, meg kezet fognak veled, meg sűrű bólogatások közepette igazat adnak neked?
Tudod, nem az lényeg, hogy mit mondanak a szemedbe, hanem az, hogy mit gondolnak rólad a hátad mögött.
namihami
Hogy mit kiván, az egy dolog.
Bár azt ADNÁK a hazai magyaroknak, mint a potyázós erdélyi és hasonszőrű ""színmagyarjaiknak"" osztogatnak nyakra-főre.
Az lenne az igazi jókívánság.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.