Vizet osztanak, párakapukat működtetnek, locsolják az utakat és több helyen közterületi vízcsapokat is megnyitottak a szombattól hétfő éjfélig elrendelt hőségriasztás miatt az országban. A MÁV-Start a főváros három főpályaudvarán és több vidéki vasútállomáson ad ingyen ásványvizet az utasoknak.

Tombol a kánikula és még nincs vége! Vizet osztanak, bekapcsolták a párakapukat, locsolják az utakat országszerte

Fesztiválozók a 27. Sziget fesztiválon az óbudai Hajógyári-szigeten 2019. augusztus 10-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A szakemberek felhívták a gazdálkodók figyelmét arra, hogy a hőségben több figyelmet kell fordítani a növényekre és az állatokra is.

Székesfehérváron a hőségriasztás elrendelése után megkezdték az előkészületeket a vízosztás megszervezésére, valamint a közterületi tűzcsapok megnyitására – ismertette az önkormányzat Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester tájékoztatóját. Napközben három helyen osztanak vizet, míg öt tűzcsapra ivásra alkalmas szerkezeteket szereltek fel – tették hozzá.

Kaposváron vizet osztanak, párakapukat működtetnek és locsolják az utakat a belvárosban – közölte a város polgármesteri hivatala az MTI érdeklődésére szombaton.

Debrecenben a hétvégén is nyitva tartó önkormányzati intézményekben, például a Kölcsey központ klimatizált termeiben pihenhetnek meg a hőség elől betérők

- közölte az önkormányzat sajtófőnöke szombaton az MTI-vel. Iván Aurél azt mondta, hétfőn, a legmelegebb napon az új városháza hűtött tereit is megnyitják az emberek előtt, Debrecen főterén pedig párakaput állítanak fel. Szükség esetén vasárnap megkezdik a főbb tömegközlekedési útvonalak, villamossínek locsolását – fűzte hozzá.

A MÁV-Start ingyen ásványvizet ad az utasoknak szombaton 14 órától 18 óráig, vasárnap és hétfőn 8 órától 18 óráig Budapesten a Keleti pályaudvaron, a Nyugati pályaudvaron és a Déli pályaudvaron, vidéken pedig Miskolc, Békéscsaba, Szeged, Kecskemét, Győr, Szolnok, Pécs, Nagykanizsa, Siófok, Veszprém, Tapolca, Celldömölk, Zalaegerszeg, Debrecen és Nyíregyháza vasútállomásán.

A rendőrség felhívta a közlekedők figyelmét arra, hogy a járművezetők a hőségben jellemzően kevésbé tudnak koncentrálni, a reakcióidő hosszabb, a reflexek tompulnak, emellett az emberek türelmetlenebbek, hamarabb elvesztik az önkontrolljukat. Ilyenkor a gyalogosok kevésbé néznek körül, mielőtt az úttestre lépnek és gyakran helytelenül mérik fel a veszélyforrásokat.

Az Országos Rendőr-főkapitányság azt javasolja, hogy aki nehezen viseli a meleget, lehetőleg ne induljon útnak vagy kerülje a hosszabb autózást.

Azt tanácsolják, hogy a közlekedők fogyasszanak az átlagosnál több folyadékot, és mindig legyen ásványvíz vagy üdítőital a gyalogosoknál is.

A rendőrség arra kéri az autósokat, álló gépjárműben véletlenül se hagyjanak bezárva gyermeket vagy házi kedvencet felhúzott ablak mellett, mert a felforrósodott utastérben ennek életveszélyes következményei is lehetnek.

Az országos tisztifőorvos augusztus 10-én 0 órától augusztus 12-én 24 óráig adott ki hőségriasztást a tartósan magas hőmérséklet miatt az ország egész területére.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombatra a hőség miatt Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki. Az előrejelzés szerint hétfőig tovább fokozódik a hőség.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.