A kabinet tagjai sokat és szívesen beszélnek a magyar fizetések emelkedéséről, de arról már ritkábban esik szó: a térség más országaiban továbbra is dinamikusabban nőnek a bérek.

A Népszava cikke szerint

a minimálbér és az átlagbér változatlanul itt a legalacsonyabb a régióban.

Míg például az átlagbér a V4-es országok között között éllovas Csehországban 932 euró, itthon csak 701 euró. Hasonló a helyzet a minimálbérnél, amely Magyarországon 305, Lengyelországban 379, Szlovákiában 427, Csehországban pedig 432 euró. Akkor sem változik jelentősen a sorrend, ha egyes szakmák béreit vetjük össze: a járműgyártásban dolgozók magyarok átlagbére a legalacsonyabb, 1118 euró, a listavezető Csehországban 1398 eurót visznek haza az ágazatban.

A magyarok keresnek a legrosszabbul a régióban

A pedagógusok átlagbérével viszont sikerül elmozdulni a lista utolsó helyéről. Ha nem is sokkal, de Lengyelországban (655 euró) még a magyar tanároknál (709 euró) is rosszabb a pedagógusok bére. A mozdonyvezetők 1047 eurós átlagbérével második helyre kerül Magyarország.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) újra és újra előhozza megoldási javaslatát, amellyel szerintük el lehetne érni a hazai bérek színvonalának javulását, és így meg lehetne állítani a fiatal szakemberek nyugatra vándorlását. Egy a megoldási ötletek közül lengyel példa. Mint az Kordás László MASZSZ-elnök a lapnak elmondta:

Lengyelországban augusztus elsejétől a 26 év alatti fiataloknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük, ami már komoly visszatartó erő lehet a külföldi munkavállaláson gondolkodóknak.

Kordás szerint Magyarországon is szükség lenne az adórendszer megváltoztatására, mert az egykulcsos szja is közrejátszik abban, hogy nemzetközi felmérések sorra hozzák ki az alacsony magyar életszínvonalat mutató adatokat.

Cikk- és címlapkép: pixabay

(nepszava.hu)

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Mrfingusz
@cikicakk55: ezeket a férgeket már rég el kellett volna taposni mint tank a libaszart
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Macskaszem
Ráadásul a magyarok 70%-a nem keresi meg még ezt a siralmas átlagbért sem.
jesz
aszongya: "a minimálbér és az átlagbér változatlanul itt a legalacsonyabb a régióban."...meg a nyugdíj...
Clavigo
MASZSZ. ( vagy [email protected] Tompika ) előhozza a javaslatait... Vazze..egy kibaszott sztrájkot nem tudtatok összhozni pl. a " rabszolga-törvény " bevezetésekor... Csak a pofázás volt ( egyeztetés a Bugrissal,,nehogy megsértődjön )...A Bugris és kondája leszarja a fejeteket,,,és még élvezitek is...
Mrfingusz
Ez biztos hogy csak kamu,mert megmondta a csuti bohóc hogy kibaszott jól keresnek a magyarok,nem is tudják elbaszni a sok lóvét ...
tudode
Na jó!
.
Akkor vizsgáljuk meg, hogy HOGYAN ARÁNYLIK a SS sarzsival rendelkező honatyák/anyák keresete 1990-től, amikor egy mezei parlamenti képviselő tiszteletdíja 32.500 Ft volt, azaz az akkori átlagbér kb. HÁROMSZOROSA, ma már kb. félévi jelenlétért:
.
---- Már a legrosszabbul kereső országgyűlési képviselő is 989 ezer forintot keres
.
https://444.hu/2019/04/04/mar-a-legrosszabbul...
.
Ennek az a BUKéja, hogy EGYNÉMELYEK számára csak zsebpénz, mint pl. ŐFÉLESÉGE enyveskezű családjáé:
.
https://www.google.com/search?q=orb%C3%A1n+cs...
.
És ez folyik az OLAJSZŐKÍTÉS óta, amelyet 80 évre titkosíttatott a GALERI!
.
Ami marad, azt odadobják az ALATTVALÓKNAK úgy, hogy kutyának tessék, nesztek nektek TÁMOGATÁS, nehogy már feldobjuk a talpunkat a KIÉHEZTETÉSTŐL!
tudode
@tulipan: .
Sőt!
.
---- Iskolabusszal vonulnak ki Magyarországról
.
https://index.hu/belfold/2019/05/21/ingazo_gy...
cikicakk55
A fiam haza hozta a béremelési papírját. Igaz,az volt ráírva,hogy A közalkalmazotti emelkedett bértáblázat. A volt bruttó bére 240.000 ft volt.Kapott 13.000 ft emelést.Eddig a alap bérére rá jött még 30.000 ft szakmai hozzájárulás. Most a bére mellé már az volt eddig írva,hogy ágy melletti pótlék 30.000 ft.Így havonta nettó 180.000 ft-ot hozott haza.Most bár emeltek 13.000ft-ot,de az ágymelletti pótlékot levették 17.000 ft-ra. Minó csoda az emelkedett fizetése fillérre annyi lett,mint az emelés előtt.Ugyan ezt játszották el két éve novemberben. Közben Orbán döngeti a mellét,hogy az egészségügyi dolgozók bére 5 év alatt 75%-ot nőtt. Na így nő mindenkinek a fizetése.Az egész átlagolás már alapból csalás.A politikusokon kívül szinte senkine( aki nem vezető beosztásban van) nem éri el az átlagfizetést. Sem bruttóban,sem nettóban..
Mrfingusz
@cikicakk55: ezeket a férgeket már rég el kellett volna taposni mint tank a libaszart
Desischado
Törné ki a nyavaja azt a hazug szátokat!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.