Pár napja egy fiatal a saját injekcióját adta át egy másik gyereknek, miután azt megcsípte a darázs. Itthon amúgy jelenleg hiánycikk az ilyesfajta injekció.

Pár napja történt, hogy egy 14 éves fiú a saját adrenalin-injekcióját adta oda egy kamaszlánynak Badacsonytomajnál, akit megcsípett egy lódarázs és emiatt allergiás rohama lett (hányt, fázott, szédült, összeesett, a lélegzése rövid időre megállt). 

Hiánycikk itthon az életet mentő adrenalin-injekció

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Az RTL Híradó utánanézett, egy ilyen injekció amúgy 25 ezer forintba kerül, de az általuk felkeresett gyógyszertárban sem ez, sem pedig az olcsóbb, 15 ezer forintos verzió nem volt kapható.

Ez az injekció adrenalint tartalmaz, ami elsősorban a keringésnek és a szívműködésnek a fenntartására szolgál

- mondta el dr. Nékám Kristóf allergológus a Híradónak, aki arra is kitért, az ilyen injekció arra szolgál, hogy a mentősök kiérkezéséig enyhítse az allergiás rohamokat.

A Híradó anyagából kiderült, hogy az adrenalint tartalmazó injekciót a tavaszi és nyári hónapokban keresik a legtöbben, van, hogy pár hónap alatt hat-hétszázan váltják ki. Egy gyógyszerész a tévécsatornának azt mondta, az ára miatt nem tartják készleten az injekciót, csak előrendelni lehet.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumát is megkereste az RTL Klub, nekik a minisztérium azt válaszolta, azért nem támogatja a társadalombiztosítás az injekciót, mert ezt a forgalmazók nem kérvényezték.

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
justhpeter
Családbarát kormány, ahol a gyerek az első.
Csizmás Kond
Marhaság a köbön. Adrenalint csak orvosi diagnózis után szabad beadni nem minden alkalmi hiszti miatt.
Macskaszem
@Csizmás Kond: Ha orvosra vártak volna, a lány már nem élne. Aki allergiás, annak sokszor létfontosságú lehet a gyors segítség.
Nessy
@Csizmás Kond: Egyszer kapj ki egy allergiás rohamot, amikor nincs levegőd, amikor a szívműködés leállni készül, akkor majd megérted!
Csizmás Kond
@Macskaszem: @Nessy: az allergia nem villámcsapás, tehát aki abban szenved az tudja és fel kell legyen készülve rá, és nem addig vár amíg rosszul-lesz. Amúgy az allergiás vagy bármely más beteg aki injekciós kezelést kap az amúgy sem az utcán szurkálja magát...
Nessy
@Csizmás Kond: Én sem tudtam, hogy allergiás vagyok a darázscsípésre, amíg meg nem csípett egy, és életempárja minden sebesség határt túllépve vitt Almádiba az ügyeletre, de arra már alig emlékszem, ott mi történt. Azóta nekem is volt injekcióm, igaz most nem kell, mert állandó gyógyszert kapok más miatt is, amivel csak most szembesültem. Ezért írtam, amit írtam.
Csizmás Kond
@Nessy: ...ésmég...az adrenalin egy hormon, tehát azzal nem árt vigyázni...
görbetükör
@Csizmás Kond: te meg egy nagy marha vagy, veled sem árt vigyázni!
Csizmás Kond
@görbetükör: ...gondolom a nagyot magadhoz képest mondtad...és akkor te egy kis fosos tehénke lennél ?
Nessy
@Csizmás Kond: Ez természetes! Értelmes ember akkor használja, ha olyan helyzetbe kerül, amikor szükség van rá. Nekem csak egyszer kellett 5 év alatt. Viszont megúsztuk az ügyeletre száguldást, elég volt normál tempóban elmenni az orvoshoz. Tudni illik akkor is kell antiallergikum injekció, csak nincs vészhelyzet.
Csizmás Kond
@Nessy: Szerintem akinél kiderül, hogy allergiás az elsősorban azt kéne kezeltesse, mert arra is vagy orvosság...és sokkal jobban járna.
bakcsubakka
Minek ide " gyóccer " ? Tessen bibliát,tízparancsolatot mormolni ! Jobb nem lesz tőle,de hát ezt javasolják a hozzáértők.
Nessy
@Csizmás Kond: Vannak esetek, amire nincs orvosság! Ilyenek a darázs vagy méhcsípés, a mogyoró allergia, a glutén illetve laktóz érzékenység, és még jó pár dolog. Bizonyos fokig kordában tartható az allergiás aszthma, a por és pollen allergia.
Csizmás Kond
@Nessy: Az allergia immunbetegség, az pedig gyógyítható.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok