Elhalt ígéretek nyomában címmel rendkívüli nagygyűlést tart szeptember 21-én a Magyar Orvosi Kamara (MOK) – jelentette be a kamara elnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Szeptemberben összegyűlnek a magyar orvosok

Éger István elmondta: a nagygyűlés célja a "félbeszakad tárgyalások folytatása" a kormánnyal és "gyors, eredményes lezárása".

A szeptemberi nagygyűlésre meghívást kap három tárca, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Pénzügyminisztérium és a Miniszterelnökség – közölte.

A MOK követelései között szerepel a 900 ezer forintos, egységesen kötelező kezdő minimális alapbér a közfinanszírozott egészségügyi ellátás valamennyi szakorvosának, fogorvosának a munkaviszony típusától függetlenül – mondta.

A kamara elnöke kitért arra: a legutóbbi parlamenti választásokat megelőző korszak "termékeny és kommunikatív időszak volt aláírt eredményekkel", de a 2018 áprilisa óta eltelt időszakot az "elvesztegetett idő és a csalódottság" szavakkal jellemezhető.

A kormány határozott ígéretet tett arra, hogy a 2018-as választásokat követően folytatódik az orvosok bérének felzárkóztatása. 2019 elején intenzív tárgyalás indult, elkészült egy "ígéretes megállapodás tervezete" is, amelyből azonban "nem lett semmi" – közölte Éger István.

"Ez nagyon nagy csalódást és becsapottságérzést okozott" az orvostársadalomban – fogalmazott.

Éger István örvendetesnek nevezte a szakdolgozói béremelés megkezdését, amelyet a MOK "150 százalékig támogatott".

E folyamat eredményeként "például egy 19-21 éves jogviszonnyal rendelkező felsőfokú végzettségű ápoló átlagkeresete 2022 januárjától 690 ezer forintra ugrik" – idézte az egészségügyért felelős államtitkárt. Ugyanakkor egy nyugdíj előtt álló, több szakvizsgás szakorvos hivatalos bruttó alapbére jelenleg 565 ezer forint.

Úgy fogalmazott: "örvendetes, hogy a szakdolgozók lassan európai bérszintre kerülnek, de megengedhetetlen", hogy az orvosok béremeléséről "nemhogy konkrét tárgyalás nincsen, de még csak utalás sem arra, hogy változna" a helyzetük.

Mindezek következtében nem tudják megszűntetni a paraszolvenciát, ami alapvetően akadályozza színvonalas szakorvosképzést – mondta Éger István.

A MOK elnöke követeléseik között említette, hogy szüntessék meg a nyugdíjas korú, az egészségügyben dolgozó munkavállalókat sújtó diszkriminációt.

"Az mégiscsak disznóság, hogy (.) ma egy három műszakban, betegágy mellett dolgozó (.) nővértől kétszer annyi közterhet szed be" az állam, mint attól a nyugdíjastól, aki mondjuk egy irodában dolgozik – tette hozzá.

Közölte: a kormánynak el kell döntenie, hogy orvosokkal vagy orvosi képzettséggel nem rendelkezőkkel akarja-e gyógyíttatni a jövőben a magyar embereket.

Elvárják továbbá, hogy a kormány rendszeresen és szigorúan ellenőrizze a szakmai minimumfeltételek, a munkaerő és a tárgyi feltételek meglétét az egészségügyi intézményekben.

Tarthatatlan, hogy az erre felruházott hatóságok jogkörét nullára csökkentették, és ellenőrzés "vagy nincs, vagy szemet huny" – tette hozzá a kamara elnöke.

Forrás: MTI

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

görbetükör
Több lesz már ott a MOK tag és a miniszter, mint az orvos. :(
görbetükör
Több lesz már ott a MOK tag és a miniszter, mint az orvos. :(
nezelodo
Vajon az a kiváló Éger doktor most is tartja és teszi, amit tíz éve az előző kormánynak mondott, hogy "Ott teszünk keresztbe a kormánynak ahol csak tudunk!"?
papa.49
@nezelodo: Egy frászt csak amazoknak tett keresztbe, akár a Gallóné a tanároknak !!!
cikicakk55
ige,észre vettük,hogy elkezdték a szakdolgozók fizetésének emelését.Még véletlen sincs annyi a bruttójuk,mint amennyit írnak. Úgy emelnek fizetést( az utóbbi két évben 3x is megtették),hogy emelnek 20.000 ft-ot de vagy a szakmai pótlékot,vagy az ágymelletti pótlékot leveszik 20.000 mínuszra. Így aztán az egyik zsebükből átrakták a másik zsebükbe,miközben teli pofával harsogják,hogy az egészségügyi szakápolók bére az utolsó 5 évben 75% emelkedett. Anyátoknak a temetési költsége,az emelkedett 75%-ot. Amikor 40 betegre este 6-tól reggel 6-ig egyetlen ápoló jut( nappal dőzsölnek,mert akkor ketten vannak szintén 12 órában) amikor egy 120 ágya kórházra éjszaka egyetlen rezidens jut ügyeletre,hol vannak az egészségügyre fejlesztett milliárdok? Egy szakápoló bruttó bére átlag 240-260.000 ft körül van,ami nettóban el sem éri a 200.000 ft-ot. Csodálkoznak rajta,hogy nem szülnek gyereket a magyar nők? Mire szüljenek? A fizetésükből gyerek nélkül is nehéz megélni,nem,hogy gyerekkel.
Sámannus
Populizmussal te nem érsz el semmit . A maffia tőled ezerszer dörzsöltebb. Tégedet el kell hajtani, mert takonygerincű vagy most is csak pitizel a pohosnak. Jobb ha beismered a többi népvezérrel, szakszervezeti vezetők gyöngyszemeivel együtt gördülve segítettétek ezt a gyűlölt bandát a hatalomba. Félszóval sem mondtátok, hogy titeket a hivatásotok érdekei vezényelnek, mert ha az, akkor te körbe jársz a vidéki orvosoknál és érdekel a véleményük, nem állsz ki hülyeséget óbégázni. "keresztbe teszünk" meg ilyen marhaságot te hatökör!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.