Míg a magyar átlagkeresetek alulról sem igazán súrolják az uniós átlagkereseteket, addig a képviselői illetmények már sokkal jobban állnak ebben az összehasonlításban.

Az Mfor.hu cikke szerint tavaly nyáron 18,5 százalékkal emelték meg a magyar képviselők fizetését, akkor ezt a Fidesz úgy kommunikálta, erre azért volt szükség, hogy a képviselők munkadíja arányos lett az elvégzett munkával. Azonban idén márciusban is volt egy újabb emelés, így a lap szerint "gyakorlatilag egyetlen év leforgása alatt 70-77 százalékkal nőtt a bérezésük, miközben az országos átlagos bruttó bér 2014-től számítva 55 százalékkal emelkedett."

Annyit nőtt a magyar országgyűlési képviselők bére, hogy azzal már felzárkóztak Európához

Fotó: Illusztráció/Orbán Viktor Facebook-oldala

A képviselői fizetések így már az európai normát közelítették meg, az átszámítva 3083 eurós havi illetmény ugyanis a hatodik legalacsonyabb az Európai Unióban (miközben a magyar minimálbér és az átlagos bruttó bér jóval rosszabbul teljesít egy ilyen összehasonlításban).

"Magyarországnál kevesebbet Lengyelországban, Horvátországban, Lettországban, Spanyolországban és Szlovákiában kapnak a képviselők. Európán belül a legjobban fizetett honatyák a németek, akik havi bruttó 9780 eurót vihetnek haza, ez közel bruttó 3,2 millió forintnak megfelelő összeg. Mögöttük második helyen az osztrák felsőház képviselői állnak 8931 euróval, a dobogó harmadik fokára pedig a dán képviselők kerültek 8261 eurós havi bruttó fizetéssel."

A cikk szerint Európában a 10. legjobban fizetettnek számítanak a magyar képviselők, mert hogy 

a képviselők fizetése a magyar átlagbér 276 százaléka volt a legutóbbi kereseti adatokhoz mérten, aminél magasabb arányra mindössze 9 tagállamban van példa.

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
tudode
Dióhéjban a történyesített KLEPTOKRÁCIA, MAFFIA ÁLLAM rablógarázdálkodásáról!
.
Az 1990-es, a képviselők jogállásáról szóló örvényben a képviselők nem vállalhattak más keresőfoglalást, összeférhetetlen "volt'!
.
Amelyre volt is példa ŐFÉLESÉGÉNEK gazdagodásáról bizottság vizsgálta a felcsúti kRÉM gazdagodását
.
www.parlament.hu/irom37/18470/18470.pdf
.
Ma már BEJELENTÉSI KÖTELEZETTSÉGÜK van a Jóistenhez, hogy mivel zsibiznek:
.
www.parlament.hu/documents/10181/1553670/A+k%C3%A9pvisel%C5%91k+%C3%A9s+a+nemzetis%C3%A9gi+sz%C3%B3sz%C3%B3l%C3%B3k+jog%C3%A1ll%C3%A1sa+%C3%A9s+javadalmaz%C3%A1sa+-+K%C3%A9zik%C3%B6nyv.pdf/51722af4-c706-63f1-b881-a626655f4f31
.
Amelynek az lehet a lényege, hogy EGYESEKNEK, KETTESEKNEK "csak" zsebpénz a képviselői bér!!

((((Ma már nem TISZTELETDÍJ, mivel mindent érdemelnek, DE TISZTELETET AZT NEM!!!)
nevemnick
Nagggyon örülünk, hogy a parlament ,,többségét" adó illegitim kormánypárt, és ellenzéki kiegészítőik, akik csak részben (sem) képviselik Magyarországot és népét, önös érdekből a bérükkel felzárkóztak Európához.
Emellett undorító, hogy ennek érdekében magánkézbe adják az ország javait, elszegényítették a lakosság nagyobb részét, és kisebbségi ,,többségként" nemzetközi szinten röhejessé tették hazánkat.
De egyszer a fagyi visszanyal...
KisGenyo2
a képviselők fizetése a magyar átlagbér 276 százaléka volt a legutóbbi kereseti adatokhoz mérten, aminél magasabb arányra mindössze 9 tagállamban van példa.
Ezzel a középső 1/3 tetején vagyunk akkor. Ráadásul "csak" átlagbér arányban.
KisGenyo2
Azt már sikerült elfelejteni, hogy 384(!!!) fős volt a parlament nem is olyan régen, átlagbérhez képes akkor sem nagyon szar fizukkal? Ma már "csak" 200-an vannak benne az ingyenélő sz@rháziak!
Mondjuk érzésem szerint 100 is bőven elég lenne. Minimum 10 fős frakciókal. ;-)
görbetükör
Nincs a világon olyan szegény ország, aminek a vezetői ne luxusban élnének.
nevemnick
Kinagyítottam a képet. Valószínű (sőt biztos), hogy a pénz színéről, mintázatából kifolyólag posványosi-tusványosi ,,dzsembori" alkalmával történhetett az ,,adakozás" 51 Lej értékben.
Még jó, hogy ennyire is ,,fussa"...
Nessy
Ha pedig munkaidő arányosan számolunk, akkor ez az átlagbér eléri az 500%-s többletet!
görbetükör
@Nessy: Ha érdem-arányosan számolunk, akkor talán nincs is annyi százalék. :(
Eladott Ország
Amennyiben a politikusok fizetését azok az emberek szabnák meg, akik a valóságban egyébként az ő munkáltatóik – vagyis minden egyes adófizető –, kötve hiszem, hogy havi 40 ezer forintnál többet kapna a nagy többségük. Mert az, amit ők ott milliós fizetésekért művelnek a bársonyszékeikben nevetgélve, egy ország szégyene. Itt kell azonban megjegyeznem, hogy nem csak a kormánypárti politikusokra gondoltam ám, az ellenzéki padsorokban sincsenek sokkal többen olyanok, akik magasabb fizetést érdemelnének, mint bármely, a munkáját becsülettel elvégző hazai dolgozó. A képviselői fizetések nevetséges mértékének egyetlen magyarázata az, hogy ők maguk döntenek annak nagyságrendjéről. Ha ez nem így lenne, fogadni mernék arra, hogy előbb mennének el Aldi pénztárosnak, mint hogy a magyarokat képviseljék. Megfizetném én a munkájukat, mint Lúdas Matyi Döbröginek 3x is. Az más kérdés, hogy nem pénzzel, de még csak nem is vesszővel mint a mesében, hanem szívlapáttal.
Nessy
@Eladott Ország: Még hogy a bársonyszékben ülve? Amikor egy, egy álomtitkár válaszol a képviselői kérdésre, vagy amikor az ellenzéknek mondanivalója van, rajta kívül nem sok székben "ülnek"! Lehet, hogy az "űrkutatási központ" ezt az űrt kutatja? Mert elnézve az üres széksorokat, űrt érzek, mondhatatlan űrt! Bár Madách nem épp erre gondolt!
Szavazásra is kolompszóra gyűlnek be , mint a birkák!
justhpeter
@Nessy: A végzett munkaidő arányában Európa legjobban fizetett képviselői. Téli két hónap szieszta + Nyári két hónap szieszta és gyakorlatilag a munkaidő egyharmada a lébecolással telt el.
Yoda69
Ehhez kell 2 millió birka akik benn tartják őket
tudode
Még egy ilyen ADOMÁT, s a rendőrségnek adnám át, ha, ha ...!!!
verőce21
Arany középút ez a fizetésarány számukra, az EU- s országok között.
kakambuki
Igaz lehet ha leírták. Miképpen az is igaz, bár erről viszont nem ír(t) senki, hogy nemcsak a kormánypárti képviselők tiszteletdíja közelített vagyis emelkedett Eu-s szintre hanem a többieké vagyis az ellenzékieké is. És minő meglepetés hogy az érintettek emiatt cseppet sem tiltakoztak még az ellenzékiek sem, köztük az sem aki éppen Teneriféről! ingázik a házba, vagyis a munkahelyére menetrendszerű repcsivel.
CsipkeRózsa
@kakambuki: Az ellenzéki képviselők, (vagy a többsége) jótékony célokra adják az emelést.
CsipkeRózsa
Gulyás Gergely az EU-hoz hasonlítja a képviselők keresetét, a többi munka területen is tegye meg azt, sőt a nyugdíjakat is össze lehet vetni az EU nyugdíjakkal.
kakambuki
@CsipkeRózsa: Ne mondja! Kitől hallotta ezt, csak nem tőlük?? Ettől viszont még mindig igaz amit leírtam róluk is.
Lepényleső
Fizetünk mi bőven adót,legyen keret a kisemmizésünkre?
evacica
Mocskos álszent banda! A nép rovására tollasodnak!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.