Ökumenikus istentiszteletet tartottak hétfőn, a Páneurópai Piknik harmincadik évfordulója alkalmából a soproni Evangélikus templomban Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár részvételével.

Közösen imádkozott Merkel és Orbán

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek homíliájában arról beszélt, hogy a vasfüggöny lebontásával és a berlini fal leomlásával a katonai és politikai szembenállás helyébe az ideológiai alapon elválasztott európai népek szabad találkozása léphetett.

Ez azért volt lehetséges, mert a kereszténység nemet mondott arra az elvre, hogy csakis az emberi hatalom dönti el, mi a helyes és mi a helytelen. Ebben az összefüggésben válik világossá, hogy értelme és értéke van a világnak, az emberiségnek, saját nemzetünknek, de a többi népnek is – fogalmazott.

István király vezette a magyarokat a keresztény Nyugat nagy családjába, és ezzel megmentette létét és identitását, nyelvét, kultúráját, közösségi összetartozását és történelmi tapasztalatainak gazdagságát a jövő számára – mondta Erdő Péter.

Hozzátette, hogy a magyarság erős és független keresztény királyságot tudott építeni a középkor folyamán, amely azért volt lehetséges, mert sikerült megtalálni a közös alapot, a hitet, amely összekötötte a magyarokat Európa többi népével.

Ez a hit tanítja meg értékelni a másik emberre való odafigyelés, a szeretet, a közösség alkotó erejének fontosságát – hangsúlyozta a bíboros, majd hozzátette, hogy ezért keresztényként értéknek tekinthetjük saját nemzetünket, de ugyanezért kell tisztelnünk és értékelnünk a többi népet is.

Amikor harminc évvel ezelőtt a nagy változások elkezdődtek, keresztényként örültünk a nagyobb szabadságnak, a vallás szabadabb gyakorlásának, de annak is, hogy talán a népek most már egymást jobban megismerve, a személyes és emberi találkozások sokaságában gazdagodva, kölcsönös tiszteletben jobban tudják majd megélni, felmutatni, továbbfejleszteni és másokkal is megosztani saját közösségük és kultúrájuk értékeit – zárta beszédét Erdő Péter.

Balog Zoltán, a Budapesti Németajkú Református Egyházközség lelkésze köszöntőjében azt emelte ki, hogy Isten nem határtalan, hanem felelősséggel teli szabadsággal ajándékozott meg minket, és hálával emlékezünk azokra, akik harminc évvel ezelőtt és azt követően tettek valamit az európai emberek és nemzetek szabadságáért.

Hálaadó imájában arról emlékezett meg, hogy Isten a keresztény szabadságban képessé tette az embert a jóra, a szépre és az igazra, az együttműködésre és a szolidaritásra.

Nem csak egyenként, hanem közösségben is szabadok vagyunk – fogalmazott.

Balog Zoltán kitért arra, hogy ma béke és még soha át nem élt jólét van Európában, de nem feledhetjük el az elmúlt harminc év körülöttünk dúló véres konfliktusait sem.

Arra kérte Istent, hogy erősítse az európai közösséget, hogy a földrész, amely keresztény gyökerekből nőtt ki, megbízható partnere legyen más népeknek és országoknak.

Kondor Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház Déli Egyházkerületének püspöke bűnvalló imájában emlékezett meg arról, hogy Isten a totalitarizmus fogságából vezetett ki országokat, és visszaadta az élet és az emberi méltóság szabadságát.

Tóth Károly, a Soproni Evangélikus Egyházközség igazgató-lelkésze azt mondta, hogy a Páneurópai Piknik a közösségi összetartozást gyengítő folyamatok veresége volt. Megjegyezte, hogy általa vált lehetővé ismét a soproni evangélikusok számára, hogy megerősítsék kapcsolataikat a Sopronból 1946-ban elűzött magyarországi németekkel.

Az ökumenikus istentiszteleten a hívők adományait a Magyar-Német Ifjúságért Egyesület által fiatalok támogatására létrehozott alapnak ajánlották fel, amelyből a Jugendwerk a szociálisan hátrányos helyzetű fiatalokat úgy támogatja, hogy lehetőséget kapnak csereprogramokban való részvételre.

Az ökumenikus istentiszteleten Orbán Viktor és Angela Merkel mellett részt vett mások mellett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Varga Judit igazságügyi miniszter, Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

A Páneurópai Pikniket 1989. augusztus 19-én tartották a magyarországi Sopronpusztán, a magyar-osztrák határ közvetlen közelében. Az ideiglenesen megnyitott határon több száz NDK-állampolgár jutott Ausztriába.

Kép és szöveg: MTI

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

cikicakk55
Úgy lett volna az igazi,ha a közös ima előtt bejátsszák azt a videót,ahol Orbán tele torokból ordítja,hogy "térdre csuhások" Mondjuk az utolsó 30 év alatt talán a Miatyánkot megtanulta. Előtte ugyan is Isten nevét ki sem ejthette a száján.Apuka kiverte belőle ha volt egyáltalán benne némi tisztelet a vallás iránt.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Málna
@cikicakk55: 17.31 Azért az is szomorú, hogy ezeknek a hiszékeny idős embereknek van szavazati joguk.
Eladott Ország
@Málna: tegnap, 18:58; Magyarországon már szavazásra/választásokra sincs szükség.
https://uploads.disquscdn.com/images/90080213...
https://uploads.disquscdn.com/images/d856f3a8...
Remélem, amikor majd valamelyik németországi tévé legközelebb tudósítást készít arról, hogy mekkora egy szaros, a demokráciát csak díszletként megtartó ország lettünk, akkor megemlítik ebben a német cégek szerepét is. Eddig ezt valahogy mindig kifelejtették.
cikicakk55
@Málna: Már pedig az országban Orbánnak 3 mondata van,amit a nép kívülről fúj,és ezt fel is vették videóra,hisz éátam nem is egyszer.arra gondolok,hogy Orbán már megbánta ezeket a kijelentéseket,bár inkább úgy írnám,hogy nem bánta meg,csak kellemetlen ni. Szóval a három elhíresült mondata." Térdre csuhások!"" Tavaris konyec" és a " Ruszkik haza Jó sok dolgot mondott még,amitől már rég leéghetett volna a pofájáról a bór,de azok már sokkal hosszabb mondatok,nehéz lenne fejből felidézni. Mondjuk nem is Orbán lenne,ha a számára kellemetlen kijelentéseit,amit videóra is vettek,nem tiltotta volna el,de az internet nem felejt és el jön majd z idő mikor reggeltől estig hallgathatja azt a rengeteg hazugságot ésa félre vezetést,amit a hatalma megtartásáért a nép torkán kipróbált ledugni.Eddig még egyetlen történel mi személy sem tudott a magyarok közt ilyen viszályt kiváltani.Nem csodálkoznék rajta,ha azért csinálná,hogy a nép fellázadjon és akkor bevethetné a kegütősebb eddig mér nem ismert,de hírhedt módszert a rendkívüli állapotot.Ő el van,mert egy egész falka védi.tetőtől talpig golyó álló cuccban flangál,mert olyan paranoiás,hogy szerinte minden felől bérgyilkosok lesnek rá Mondjuk az ok meglenne rá,mert ha csak azok kaparinthatnának a kezükbe fegyvert,akikkel szó szerint rendesen kibasztak,elvették mindenét,már is jogos a félelme. Ennél jóval több ember feni rá a fogát és egész biztos,hogy egyszer utol is érik. Az biztos,hogy ha nekem könny lenne a szemebe az öröm könny lenne.Semmit nem tudok sajnálni rajta,annyi apát,anyát nagyszülőket,gyerekeket lökött az árok partjáról bele az árokba,hogy ennek a féregnek a halál megváltás lenne. Kívánom,hogy évekig kelljen élnie minimál bérből,de dogozzon is meg érte.. Azt a pénzt ossza be fűtésre,kajára,gyógyszerekre amit kap,mit minimál béres. Adná az ég,hogy még, legalább 50 évig élvezhesse azt a demokráciát amit itthon megteremtett,
man at work
Közösen imádkozott Merkel és Orbán - de melyikük miért?
Az biztos, hogy nem ugyanazért !!!
cikicakk55
@Málna: Bem az a gond,hogy van szavazati joguk! Az a baj,hogy ezek az Idős emberek már csak istenben bíznak,Már mindent elloptak,elvettel őlük,amit csak lehetett,ledolgozták az életüket.Egy porrá bombázott országot tettek élhetővé és pár év kavarodás után kialakult a munkás paraszt kormány,ami védte a munkásokat, a parasztokat,minden becsületes Magyar állampolgárt. Akkor még a cigányok is dolgoztak,mert Kádár keményem büntette a munka kerülést.Ezek az idős emberek úgy élték le az életüket,hogy bár i érte őket istenhez fohászkodtak,és ha csak egy kicsit is jobb lett az életük Istennek köszönték meg.Mikor a rendszer váltás után egyre jobban elszegényedtek,Nem a pártokat okolták,hanem magukat,mert biztos vétkeztek,isten ellenére tettek valamit.Számukra a papok jelentették a kapcsolatot Istennel.vakon hisznek és hittek mindig a papoknak.Nem nehéz az ilyen idős embereket félre vezetni.sajnos rengeteg ilyen idős ember él az országban,akik megvezethetők és még csak nem is tehetnek róla. Milyen pap lehet az,aki hazudik több száz idős embernek,csak,hogy a Fidesz támogassa az egyházaikat.esténként jól bevedelnek a miseborból,gerincre dobják az apácákat,vagy a ministráns gyerekeket,mert neki mindent szabad.Gusztustalan dolog amit a papok művelnek.Vissza élve a vallás kultúrájával. persze itt is van kivétel,de piszok nagy nagyító kéne,hogy megtaláljuk a sok szemét közt A becsületes papot.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok